2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Motu proprio: A pápa kiterjeszti a pénzügyi ellenőrzést a Vatikánban

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/73384"><img class="image image-preview" src="/files/images/papa_vezer.jpg" border="0" width="140" height="180" /></a></span>A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében Ferenc pápa megerősíti az illetékes hatóságokat a Vatikánban. A csütörtökön aláírt és ismertetett motu proprioban konkrét intézkedésekkel él.

papa vezerA pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében Ferenc pápa megerősíti az illetékes hatóságokat a Vatikánban. A csütörtökön aláírt és ismertetett motu proprioban konkrét intézkedésekkel él.

papa vezerA pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében Ferenc pápa megerősíti az illetékes hatóságokat a Vatikánban. A csütörtökön aláírt és ismertetett motu proprioban konkrét intézkedésekkel él.

A jogi szöveg célja mindenekelőtt annak kinyilvánítása, hogy a Vatikán határozott szándéka fellépni a pénzmosás ellen, melynek nyomán konkrét és adminisztratív lépések várhatók.

A pápa kiterjeszti a Vatikánban érvényben lévő törvényeket minden hatóságra és szervezetre, melyek székhelye a Vatikánban van. Másodszor megerősíti a Pénzügyi Információs Hatóság (AIF – Autorità di Informazione Finanziaria) ellenőrzési és szabályozási jogkörét. Ferenc pápa elfogadja az Európa Tanács Moneyval Bizottsága kritikáját és ajánlását, és jelentősen kiszélesíti az AIF jogkörét. Ezzel az AIF általános pénzügyi ellenőrzést gyakorolhat, nincs korlátozva a pénzmosásra, és a terrorfinanszírozásra. Az AIF ily módon a nemzetközi és nemzeti ellenőrző hatóságokhoz hasonló pozícióba kerül.

Harmadszor a motu proprio létrehozza a Pénzügyi Biztonsági Bizottságot. mely a Szentszék és Vatikáni Városállam illetékes hatóságai munkáját hivatott koordinálni a pénzmosás területén. Hét tag képviseli ebben az intézményeket, melyek érintettek a pénzmosás elleni harcban: így az AIF, az Államtitkárság, az államügyész és a vatikáni biztonsági szervek.

Mindezek a lépesek elengedhetetlenek az átlátható és elismert pénzügyi rendszer kialakításának útján, melyre a Vatikán kötelezettséget vállalt. Ferenc pápa ezzel folytatja a XVI. Benedek által megkezdett vonalat, melynek nyitánya XVI. Benedek 2010-ben kiadott motu propriója volt.

Radio Vatikan/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.