2023.február.08. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

#artxmas, #kultxmas #slowxmas: különleges módon várhatjuk a karácsonyt három budapesti utcában.

4 perc olvasás

karacsony.jpgHárom fővárosi bevásárló és tematikus utca visszatér az ünnep alapértékeihez: arra csábítanak, lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz és töltődjünk fel kultúrával, igazi élményekkel. Az utcák egyedi miliőjük mellett hangulatos karácsonyi programokkal hozzák vissza a valódi ünnepi varázslatot.

Programjaikban, a helyszíneken a valódi értékeket helyezik előtérbe, mivel a karácsonyi időszakban az ember, az énidő és az élmények számítanak csak igazán. Ezt a fajta „slow” érzést szeretné advent idején bemutatni és átadni a Falk Miksa utca, a Bartók Béla út és a Ráday utca. A három tematikus utca közös adventi programsorozatát a BUM hívta életre.

A december 8-i eseményekről és a főváros turisztikai életében egyre nagyobb szerepet betöltő tematikus utcák működéséről Király Gabriella – BUM Nonprofit Kft. bevásárlóutca menedzsere, Szegal Hanna Lea – Falk Art&Antique Street művészeti menedzsere, Faur Zsófia – Bartók Béla Boulevard elnöke és Orbán György – Ráday Soho rendezvényszervező menedzsere részvételével tartott sajtótájékoztatót.

 

Budapest bevásárló és tematikus utcái közül három – a FaIk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Ráday Soho (Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út) – idén visszatér az ünnep alapértékeihez. Az ilyenkor úton-útfélen előforduló giccsek, a hatalmas tömeg és a nagy pörgés helyett az ízléses, ember közeli ünnepvárásra, a meghitt, nyugodt készülődésre helyezik a hangsúlyt. E három utcában lehetőségünk lesz lelassulni, a saját tempónkban, a saját vágyainknak megfelelően várni a karácsonyt és élvezni az adventi hangulatot. A karácsonyi vásárlás mellett pedig kultúrával, színes programokkal és valódi élményekkel töltődhetünk fel egy pohár forró, téli ital társaságában.

„Budapest tematikus utcái úgy teremtenek dinamikus, pezsgő életteret, hogy közben megőrzik a múlt sajátos hangulatát, örökségét és hagyományát. Ezek a közösségi terek úgy viselik a régi idők báját, hogy szolgáltatásaikkal a ma emberének minden igényét kielégítik. Advent idején pedig éppen erre a lelassulásra, az alapértékekhez való visszatalálásra van szükségünk a nagy hajtás és személytelenség helyett” — mondta az esemény kapcsán a budapesti tematikus utcákat menedzselő BUM Nonprofit Kft. nevében Király Gabriella bevásárlóutca menedzser.

Az ünnepi készülődést és feltöltődést december 8-án hangulatos adventi programokkal teszi teljessé a FaIk Miksa utca, a Ráday utca és a Bartók Béla út.

A FaIk Miksa utca évtizedek óta a fővárosi műkereskedelem központja. Ezt a kincset szeretné közelebb hozni a művészetektől, műgyűjtéstől távol sodródott új nemzedékekhez a galériákból és kávézókból alakult új közösség, az Art&Antique Street. Adventi tematikus sétájuk során meg lehet tekinteni a galériákban a hónap műtárgyát, de aukciós kiállításokra is be lehet kukkantani. A különleges sétát forró téli italokkal és utcazenével teszik kellemesebbé. Az üzletek egyedi meglepetésekkel és akciókkal készülnek, a helyben vásárolt ajándékokat pedig díszcsomagolásban lehet hazavinni.

A Bartók Béla Boulevard-on pop-up designvásárokkal (helyszínek: Pagony, Moha Café, Kelet, Szatyor, BBB iroda, La Nube, Faur Zsófi Galéria, Tranzit, Tinta, Chocofacture), adventi kirakatrendező és kézműves foglalkozásokkal lehet találkozni ezen a napon, az üzletek és galériák itt hosszabb nyitva tartással készülnek. Pénteken és szombaton a Gárdonyi téren egy mobilszaunában pihenhetjük ki a fáradalmakat vagy épp töltődhetünk fel az adventi időszak második felére. Mindezek mellett egy élő karácsonyi kalendáriummá válik a Bartók Béla út, minden nap egy új üzlet kirakatában nyílik ki egy ablak egy helyi kedvességgel.

A Ráday Sohoban is kényelmesen belegyalogolhatunk az idei karácsonyba. Szervezett városnéző csoportokat indítanak. Az egyiken az utca kortárs művészeti galériáit, különböző stílusokat, alkotókat lehet megismerni, beleértve a Ráday utca építészettörténeti nevezetességeit. A Bakáts téri templom 19. századi orgonáját érintés közelből csodálhatjuk meg, sőt az eddig kevesek által látott altemplomba is be lehet jutni. December 8-án több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események: Inka Grill Bisztró, Soul Café, Hallo Hal Fish Bar, Vörös Postakocsi, Wokzilla, Mangacowboy, Rombusz Terasz, Nándori Cukrászda, Kisesti, Jedermann, Balázs Café, lnput, Cevap Grill és további helyek-helyszínek. A nyugodtsétálós programot a Ráday utca hagyományos téli ajánlata, a forralt bor (és egyéb ravasz forró italok) köti össze.

 

A december 8-i programokról bővebben a FB oldalon lehet tájékozódni.

 

www.facebook.com/bumhu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.