2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 11. ARC kiállítás

8 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43080"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(9)14.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span> <p>2010. szeptember 2-től 22-ig látogatható idén az  ARC óriásplakát kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A dijazott alkotások: <a href="/node/43032">http://www.euroastra.info/node/43032</a>  </p><p>

 a%20(9)14.thumbnail

2010. szeptember 2-től 22-ig látogatható idén az  ARC óriásplakát kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A dijazott alkotások: http://www.euroastra.info/node/43032  

 a%20(9)14.thumbnail

2010. szeptember 2-től 22-ig látogatható idén az  ARC óriásplakát kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A dijazott alkotások: http://www.euroastra.info/node/43032  

a%20(1)37.thumbnailA szeptember 2-i  tájékoztatón a szervezők hangsúlyozták, idén is, mint az elmúlt évtizedben, az ARC szellemiségét a nyitottság és az átjárás szabadsága határozza meg.

a%20(2)31.thumbnailAz ARC idei kérdései:  Hol élsz Te? Minek képzeled Magad? 

A szervezők válasza: 

-„A jelenben",  és 

-„Szabad össznépi üzenőfelületnek".

a%20(3)26.thumbnailA plakátkiállítás kreatív igazgatója, Geszty Péter  megnyitó beszédében elmondta, a meghirdetett pályázatra beérkezett pályaművekre a kritika, önkritika és irónia a jellemző a közösségi lét megközelítésében.

a%20(4)22.thumbnailAz ARC kiállítás  2000. óta a magyar társadalomkritika és társadalmi párbeszéd egyik legszabadabb terepe. Látókörébe egyszerre fér bele a reklámkultúra, a környezet tudatosság, az egészségügy vagy épp az aktuálpolitika. Évről évre nyílt pályázatban teszi fel provokatívnak tűnő kérdéseit az ország lakosságának.

a%20(5)21.thumbnailEbben az évben közösségek is pályázhattak;  kisközösségek és közösségek számára kínáltak bemutatkozási lehetőséget, bizonyítandó, ezen társaságok létével bizonyítandó;  a közszemlére tett feszültségek és indulatok mögött egy sokkal, élettel telibb és életrevalóbb, ízesebb Magyarország húzódik meg.  

a%20(6)18.thumbnailA 11. ARC-on  6 plakáttal olyan közösségeknek plakátjai láthatók, amelyeket nem politikai, egzisztenciális vagy hatalmi érdekek tartanak össze, amelyek tagjai tesznek másokért, vagy a közösség tagjaiért.

a%20(7)16.thumbnailA zsűri tagja, Bodó Balázs médiakutató értékelésében rámutatott,  az idei 2010-es pályamunkák többsége a népszerű témákkal foglalkozott, főként a Facebook közösségi portálra összpontosítva. A kiállításon erről külön gyűjtőplakát is szól.

a%20(8)15.thumbnailA zsűri által kiválasztott alkotások készítői elgondolkodtak, és vizuális formába öntötték válaszukat, hogy a látogató azonosuljon, egyetértsen vagy ne értsen vele egyet, felháborodjon, elszomorodjon, vagy nevessen és felvillanyozódjon.

Az óriásplakátok napi 24 órában ingyenesen megtekinthetők a helyszínen, vagy az esemény honlapján.

http://www.arcmagazin.hu/

2010. a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, melynek legfontosabb üzenete:

a szegénység elfogadhatatlan, tegyünk ellene. A legjobb vizuális válaszokat kamara-kiállításon mutatják be.

Bemutatnak egy rendhagyó óriásplakátot is, melynek címe, „Tegyünk együtt a szegénység ellen".

A Magyar Vöröskereszt szegénység elleni tevékenységéhez adománnyal csatlakozhatnak cégek és magánszemélyek. Az adakozók logóját az alkotó megjeleníti az óriásplakáton, a magánszemélyek pedig szív alakú matricát ragaszthatnak fel rá. (www.egyuttaszegenysegellen.com)

ARC+  gyűjtőnévvel mutatják be a Leszokásvonal – No more cigi, a „Te is tehetsz a szegénység ellen!", valamint a „Velünk is megtörtént: bEUgrottunk" kamara-kiállításokat.

A  „Te is tehetsz a szegénység ellen!"  témagazdája:  ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Európai Bizottság.

Az év kulturális plakátja 2010   kiírója az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az ARC Kft. volt.

Az immáron harmadszor meghirdetett országos pályázat, valamint az azt követő kiállítás kulturális tartalmak progresszív, korszerű vizualitású köztéri megjelenítését kívánta ösztönözni.

Összesen 43 kulturális intézmény által beküldött plakát került ki az Ötvenhatosok terére.

Az idei díjazottak:

A fődíjat  Nagygyörgy Zoltán  „A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére" című plakátja nyerte.

A második díj:   Kocsi Olga   „A fejemben már boldogan élünk"  című művéé.

Harmadik díj:    Széplaki Imre  „Otthon, édes otthon" című plakátjáé.

A legmeghökkentőbb pályázat  Borz díját   Nagyiványi Márton, Bazsinka István és Pákozd Gergely kapta a Wunderland című alkotásért. 

A 100 százalék MTV különdíja:   Kocsi Olgáé, 

az ARC+ Leszokásvonal – No more cigi pályázat fődíja plakát kategóriában :  Tóth Györgyi nyert,

az egyperces film kategóriában pedig Széphelyi Júlia  alkotása került díjazásra.

Az  ARC+ "Te is tehetsz a szegénység ellen!"  kiírásában Raffai Péter és Drahos Zsolt   „Fair deal" című plakátja nyert,  második helyezett;   Nagy Gergely,  harmadik Varga Tamás  műve lett.

Ebben az évben az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is csatlakozott az ARC-hoz és annak 

ARC+ kategóriáján belül meghirdette a „Velünk is megtörtént:  bEUgrottunk" pályázatát, azt firtatva, vajon a mai kor kreatív fiataljai milyennek látják az európai közösséget, mit jelent számukra magyarként európainak lenni.

 (Témagazda: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)

Ebben az EU-s kategóriában a fődíjat  Bessenyei Katalin vehette át  „Árfolyam" című plakátjáért.

A kulturális intézmények számára meghirdetett  „Az év kulturális plakátja" pályázat megosztott fődíját

a  „Háromtestőr" (Hegedűs 2 László),

a „Koke" (Markulik Balázs, Pécsi Galéria) és

a  „Lengyel magyar" (Tóth Andrej, A38 hajó) nyerte.

Az  origo  „IWIW-en élsz?"  című kiírásának győztese Németh Dániel, Bánhidi Gábor, Jenőfi Dániel és Pálinkó Máté lett  „a 7-es busz ismerősei" c. munkájával,  

a civil szervezetek részére meghirdetett Ringier plakátpályázat nyertese a Séta van Alapítvány „Séta van!" műve,

(Dézsi Sada),  második helyezettje pedig a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány  „Dönts felelősen!" (Meister Natália) című plakátja lett.

Az ARC kiállítás idén csatlakozott az „Olvassunk együtt! 2010"  kampány és programsorozat eseményeihez. 

Az „Olvassunk együtt" program a nyári szünet után szeptemberben indul újra. Tavasszal öt iskolába jutott el, most ősszel újabb 12 helyszínt keres fel.

A kampány és programsorozat célja;  az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasásának  ösztönzése, segítése.  Az olvasás eszközt és lehetőséget jelent a társadalmi párbeszédre, lehetőséget ad a megosztottság elleni fellépésre, a megbékélés támogatására.

OLVASNI, EGYÜTT LENNI ÉS EGYÜTT ÉLNI JÓ! – Közismert személyiségek olvasnak együtt a kilátogató gyerekekkel, a felolvasást zenei betétekkel teszik még élvezetesebbé a fellépők.

Az ARC plakátkiállítás teljes ideje alatt folyik a könyvgyűjtés, hogy a programban résztvevők minél több könyvet adományozhassanak az iskoláknak és a gyerekeknek.

A szervezők kérnek mindenkit, aki kilátogat az ARC kiállításra, hozza magával a már feleslegessé vált gyermek- és ifjúsági könyveit, hogy eljuttathassák a rászoruló gyerekekhez! A kiállítás területén könyvgyűjtő konténer várja naponta 10:00-20:00 óráig az adakozókedvű látogatókat.  Az adományok az év végéig bármely OMV töltőállomáson is letehetők.

A jelszó:

ADJ EGY KÖNYVET ÉS ADTÁL EGY VILÁGOT!

Az év hátralevő részében további 12 településre látogat el a program, könyveket és az olvasás örömét juttatva el rászoruló gyerekeknek, családoknak, iskoláknak.  A kampány különböző helyszínein ismert közszereplők olvasnak együtt a második-harmadik osztályos gyerekekkel és szüleikkel.  Az Olvassunk együtt! több száz könyvet hagy minden helyszínen, mely akár alakuló olvasóköröknek vagy könyvtáraknak alapjául is szolgálhat, ill. bővíti a már meglévő gyűjteményeket.

A kampány következő, őszi helyszínei és résztvevői:

-Ózd, szeptember 14.

A gyerekekkel olvas: Kótai Mihály és Nagy Ervin, az együttolvasás után a „Cirkusz Ödön küldeménye" című bohóc előadás látható.

-Tarnabod, szeptember 23.

A gyerekekkel olvas:  Kéri Kitty és Joshi Barat,  utána „Cirkusz Ödön küldeménye"

-Nyíregyháza, október 5.

A gyerekekkel olvas:  Szalóki Ági és Gáspár Laci, utána fellép Szalóki Ági és zenekara

-Ormosbánya, október 14.

A gyerekekkel olvas:  Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos,  az együttolvasás után gyerekszínházi előadás látható

A kampány háziasszonya:  Mészáros Antónia

Őszi részvételét jelezte:

D. Tóth Kriszta, Dobó Kata, Gáspár Laci, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Jakupcsek Gabriella, Joshi Bharat, Kéri Kitty, Kótai Mihály, Krizsó Szilvia, Lévai Balázs, Marék Veronika, Nagy Ervin, Oláh Tzumó Árpád, Oláh Ibolya, Parti Nagy Lajos, Pisont István, Presser Gábor, Schell Judit, Schmiedt Zoltán, Stahl Judit, Sub Bass Szabi, Szalóki Ági, Tóth Kriszta, Varró Dani

Az Olvassunk együtt!  program kezdeményezője és szervezője a Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma Programja.  A programot számos helyszínre elkísérik a  Chachipe kiállítás  képei.

(http://photo.romadecade.org/)

Az olvassunkegyutt.hu honlapon a kampány egész ideje alatt folyamatosan frissülő, naprakész információkat találnak az érdeklődők.

Együttműködő partnerek:
ARC, Antikvárium.hu, Karton-Art Design, Libri, Liget, Litera, Magvető, OMV, PonyClub, Pozsonyi Pagony, Romnet.hu, Tudomány Kiadó, Vince Kiadó

ARClap címmel, idén először jelenik meg a kiállításhoz kapcsolódó online kiadvány

Megkérdeztek néhány embert, hogy hol él, és hogy minek képzeli magát, Feldmár Andrást, a Vancouverben élő magyar pszichológust, Orsós Róbert színészt és újságíró tanoncot,  Alexander Schikowskit, a Magyarországon élő alkotóművészt, valamint Méder Áron óceánvitorlázó világjárót.

Az első ARClap a 11. ARC kiállítás katalógusa is egyben.  A "Plakátgaléria" menüben megtalálható valamennyi kiállított plakát.

www.arcmagazin.hu/arclap

A kiállítás tehát  2010. szeptember 2-től  szeptember 22-ig látogatható, 24 órás nyitvatartással, ingyenes belépéssel.

www.facebook.com/arcmagazin

www.arcmagazin.hu

Harmat Lajos

Kép: Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.