2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lassan kifele a recesszióból:7%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma a világon

5 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43090"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cabecera_peq.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.unwto.org" title="http://www.unwto.org" width="100" height="32" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.unwto.org/">http://www.unwto.org</a> </strong></span></span>A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization - UNWTO) 2010. szeptember 2-án kiadott közleménye szerint 2010 első félévében 7%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma a világon. Az UNWTO World Tourism Barometer című jelentésének évközi frissített változatát a „Turisztikai trendek és kilátások" címmel szeptember 2-4. között Kínában megrendezett 4. UNWTO/PATA Fórumon ismertették. </p><p> 

http://www.unwto.orghttp://www.unwto.org A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) 2010. szeptember 2-án kiadott közleménye szerint 2010 első félévében 7%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma a világon. Az UNWTO World Tourism Barometer című jelentésének évközi frissített változatát a „Turisztikai trendek és kilátások" címmel szeptember 2-4. között Kínában megrendezett 4. UNWTO/PATA Fórumon ismertették.

 

http://www.unwto.orghttp://www.unwto.org A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) 2010. szeptember 2-án kiadott közleménye szerint 2010 első félévében 7%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma a világon. Az UNWTO World Tourism Barometer című jelentésének évközi frissített változatát a „Turisztikai trendek és kilátások" címmel szeptember 2-4. között Kínában megrendezett 4. UNWTO/PATA Fórumon ismertették.

 

2010 első hat hónapjában 421 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak a világon, ami 7%-kal haladja meg az előző év hasonló időszakának az adatát, de még mindig 2%-kal alulmarad a 2008-as rekordévhez képest (428 millió nemzetközi turistaérkezés). Ezek az eredmények a turizmuságazat egyik legnehezebb évét követően születtek: 2009-ben 4,2%-kal, 880 millióra csökkent a nemzetközi turistaérkezések száma és a nemzetközi turizmusból származó bevételek 852 milliárd USD-t tettek ki, ami 5,7%-os csökkenés a korábbi év adatához viszonyítva. A jelenlegi eredmények értékelésénél tehát mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a 2009-es év nagyon gyengén teljesítő időszakához viszonyulnak.

A nemzetközi turisztikai bevételek kissé alulmaradnak az érkezések számához képest számos desztinációban. Általános tapasztalat, hogy jelentős krízisek után a turistaérkezések számát tekintve hamarabb következik be javulás, mint a turizmusból származó bevételek esetében, tekintettel arra, hogy az utazók közelebbi úti célokat választanak, rövidebb időre utaznak és az ár-érték arányban legjobb szolgáltatásokat keresik. Ugyanakkor a szolgáltatói oldalon, a növekvő versenyhelyzet kikényszeríti az árak csökkentését.

  • Az Ázsiai régióban és Közel-Keleten regisztrálták a legnagyobb növekedést

Míg áprilisban – az izlandi vulkánkitörést követő európai légtérzár következtében – szerény emelkedést regisztráltak a nemzetközi turistaérkezések számában a világon, májusban és júniusban erős, 10, illetve 8%-os növekedést mértek. A júliusra vonatkozóan rendelkezésre álló adatok azt jelzik előre, hogy a növekedés egyenletesen folytatódik.

A világ minden régiójában pozitív változást regisztráltak, ami elsősorban a feltörekvő gazdaságok kimagasló eredményeinek volt köszönhető. Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben jelentősen, 14%, illetve 20%-kal növekedett a nemzetközi turistaérkezések száma a vizsgált időszakban. Ezekből a régiókból már 2009 második felében is pozitív eredményeket jelentettek.

A korábbi nehézségeket követően (ázsiai pénzügyi és gazdasági válság 1997-1998; SARS járvány 2003; és Cunami 2004-ben) Ázsia ismét bebizonyította, hogy képes talpra állni, amiben jelentős szerepet játszott a régióba irányuló nemzetközi turizmus. Ázsia jelenleg a világ második leglátogatottabb turisztikai régiója, ahol 2009-ben 181 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak (21%-os világrészesedés) és 204 milliárd dollár bevétel származott a nemzetközi turizmusból. (24%-os világrészesedés).

Az Amerikai régióban 7%-os volt a növekedés: Észak-, Közép-, és Dél-Amerikában egyenletes, a Karib-térségben azonban lassúbb növekedést tapasztaltak, az eredmények azonban még így is sokkal kedvezőbbek a 2008-as és 2009-es évek eredményeihez viszonyítva.

  • Európában 2%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma

Az európai eredmények mutatják a leglassúbb kilábalást a válságból, de az elmúlt hónapok eredményei már bizakodásra adnak okot. Észak-Európa még nem büszkélkedhet az eredményeivel, de Nyugat- és Dél-Európában már jelentős növekedésről számoltak be. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2010 első félévében 6%-kal több külföldi vendég töltött el 2%-kal több vendégéjszakát az előző év azonos időszakához viszonyítva.

  • 2010-ben továbbra is 3-4%-os növekedést vár a UNWTO

A Turisztikai Világszervezet fenntartja 2010. januári becslését, miszerint a nemzetközi turistaérkezések száma 3-4%-kal fog növekedni idén. A növekedés jelenlegi üteme a javuló globális gazdasági környezettel együtt arra enged következtetni, hogy az év egészének eredményeit tekintve a növekedés közelebb lesz a 4%-hoz, sőt meg is haladhatja azt.

  • A régiókon belüli és a belföldi turizmus a kulcsa a növekedésnek

A nemzetközi turizmus döntő többsége az utazók saját régióján belül valósul meg (világszerte 5 érkezésből 4 ugyanabból a régióból ered). Az ázsiai országok figyelemre méltó eredményei nagymértékben az erős, régión belüli küldőpiacoknak köszönhetők. A belföldi turizmus jelentősége ugyanilyen mértékű. Becslések szerint, a belföldi turistaérkezések száma világszerte mintegy négyszerese a nemzetközi turistaérkezések számának.

  • Az UNWTO a kockázatokra is figyelmeztet

A magas munkanélküliség – amely továbbra is az egyik elsődleges probléma – továbbá a megszorító intézkedések és a növekvő adóterhek gátat szabnak a turizmus fejlődésének. Különösen igaz ez a fejlett országokra, ami negatívan hathat a legnagyobb küldőpiacokra.

A Turisztikai Világszervezet az adózással kapcsolatos egyoldalú intézkedések veszélyeire hívja fel a figyelmet. A számos országot jellemző költségvetési megszorítások és az alacsony fogyasztási szint idején különösen jelentős a turizmus munkahelyteremtő, exportnövelő és adóbevételt generáló szerepe.

A Turisztikai Világszervezet közleménye teljes terjedelmében elérhető a szervezet honlapján a http://www.unwto.org linkre kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük