www.mav-start.huwww.mav-start.hu  

A nyári időszak vasúti utazásai kiemelten fontosak a MÁV-START Zrt. számára, ezért az utazási igényekhez igazodva június 20. és augusztus 23. között érvénybe lép a nyári menetrend. Elsősorban a Balaton térségét érintő megnövekedett utazási igények kiszolgálására a MÁV-START Zrt. a következő változásokat vezeti be:

www.mav-start.huwww.mav-start.hu  

A nyári időszak vasúti utazásai kiemelten fontosak a MÁV-START Zrt. számára, ezért az utazási igényekhez igazodva június 20. és augusztus 23. között érvénybe lép a nyári menetrend. Elsősorban a Balaton térségét érintő megnövekedett utazási igények kiszolgálására a MÁV-START Zrt. a következő változásokat vezeti be:

29. számú Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vasútvonal

A 2008 decemberében bevezetett kétórás személyvonati ütemes menetrend mellett a nyári főszezonban a Budapest- Tapolca között közlekedő eddigi 3 pár gyorsvonat helyett immár 7 pár gyorsvonat fog közlekedni, kétóránként. A gyorsvonatok közül 6 pár járatunkban közlekedtetünk külön kerékpárszállításra alkalmas kocsit.

 • A gyorsvonatok mellett reggel és délután közlekedik a fővárosból Tapolcára és vissza egy-egy közvetlen személyvonat is, mely a Balaton parton minden megállóban megáll.
 • Ezen felül a személyvonatokról a téli menetrendnél több alkalommal Balatonfüred, illetve Székesfehérvár állomáson biztosítva lesz a gyors átszállási lehetőség a főváros és az északi part között. A Székesfehérvár és Tapolca között közlekedő személyvonatokban idén is megjelennek korszerű Desiro motorvonataink, amelyek légkondicionáltak és kerekesszékes, valamint kerékpáros utasaink is kényelmesebben utazhatnak.
 • A budapesti vonatokon kívül önálló közvetlen gyorsvonat közlekedik Záhonyból Tapolcára és vissza, ezen felül Szombathelyről Tapolcán át Székesfehérvárra és vissza. Ezen járatainkban szintén közlekedtetünk kerékpárszállításra alkalmas kocsit.
 • Új személyvonat közlekedik Balatonfüredről 20:57 órakor Székesfehérvárra, ahol átszállási lehetőséget biztosítunk Budapest irányába.
 • A Balaton északi partján összesen 9 pár vonatban biztosítjuk a kerékpárszállítást.

30. számú Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa (-Keszthely) vasútvonal

 • A téli menetrendben megszokott vonatok több kocsival közlekednek, valamint Társaságunk további járatokat állít be a megnövekedett forgalom kiszolgálása érdekében.
 • Június 19. és augusztus 31. között naponta közlekedik a Helikon IC Budapest-Keleti pályaudvar és Keszthely között, mely közvetlen kocsikat továbbít a lengyelországi Krakkóból. A kerékpárszállítást kerékpárszállító kocsiban biztosítjuk.
 • Nemzetközi forgalomban a Kvarner InterCity, a Maestral nemzetközi gyorsvonat és a Venezia EuroNight közlekedik a vonalon, melyek Budapest és Gyékényes között belföldi utazásra is felhasználhatók. A horvát tengerpartra Budapestről kedden és pénteken a Venezia EuroNight-tal közvetlen kocsik közlekednek Adria néven, csütörtökön és vasárnap kora reggel érkezik vissza a fővárosba. A vonat ülő, fekvőhelyes- és hálókocsikat továbbít.
 • Rijekába a Venezia EuroNight vonat közvetlen hálókocsijával biztosítunk eljutási lehetőséget.
 • A kora reggeli órákban új gyorsvonat indul a Déli pályaudvarról Fonyódra, onnan kora este vissza. Egy délelőtti vonat Székesfehérvár- Nagykanizsa, ill. délutáni ellenkező irányú párja Budapesttől/-ig meghosszabbítva közlekedik, egy késő esti vonat a fővárosból Siófok helyett Fonyódig, reggeli párja pedig Fonyódról közlekedik.
 • Idén nyáron is közlekednek hétvégenként éjszaka a korábbi „Bagolyvonatok"-ok.

Szombat és vasárnap éjjel Székesfehérvár- Fonyód- Székesfehérvár viszonylatban, emellett csütörtök késő estétől vasárnap hajnalig Keszthely- Székesfehérvár- Keszthely viszonylatban.

Újdonság, hogy a járatok Balatonszentgyörgy és Lepsény között immár valamennyi közbenső állomáson megállnak, elősegítve ezzel az üdülőterületek jobb kiszolgálását.

A hétvégeken a naponta közlekedő vonatokon felül további szerelvények is közlekednek:

 • Június 19-től augusztus 28-ig pénteki napokon mentesítő gyorsvonat közlekedik a Venezia EuroNight után a Keleti pályaudvarról 17:00 órakor Nagykanizsára.
 • Mentesítő sebesvonat indul Budapest-Déli pályaudvarról szombatonként 6:33-kor, szombaton és vasárnap 8:33-kor Fonyódra. Fonyódról szombat-vasárnap 14:49 és 17:24 órakor indulnak vissza a járatok.
 • Vasárnaponként Fonyódról 20:30, Siófokról 17:26 órakor, Nagykanizsáról és Keszthelyről 15:20, ill. 15:57 órakor indulnak mentesítő vonatok az előbbieken felül a fővárosba.
 • A budapesti vonatokon felül közvetlen átlós gyorsvonat közlekedik naponta Záhonyból és Miskolcról Siófokon át Keszthelyig, hétvégenként Szegedről Kőbánya-Kispest érintésével Fonyódig és vissza. Ezekben a gyorsvonatokban szintén közlekedtetünk kerékpárszállító kocsit.
 • Változatlanul közlekednek a Szombathely- Tapolca- Fonyód- Kaposvár illetve a Pécs- Fonyód- Tapolca-Celldömölk gyorsvonatpárok, amelyekben biztosított a kerékpárszállítás. A Pécs- Fonyód- Tapolca-Celldömölk gyorsvonat közvetlen kocsikat továbbít Siófokon át Székesfehérvárig és vissza. Pécsről szombatonként reggel mentesítő gyorsvonat közlekedik Fonyódra kerékpárszállító kocsit is továbbítva, ahonnan vasárnap este tér vissza a baranyai megyeszékhelyre.
 • Ugyancsak hétvégenként közvetlen vonat indul Győrből 6:54-kor Komárom- Székesfehérvár útvonalon Siófokra, onnan vissza pedig 17:51-kor.
 • Idén nyáron is közlekedik szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a „Siófok-Expressz", mely a Déli pályaudvarról 9:13-kor, Siófokról vissza pedig 19:17 órakor indul.
 • A Balaton déli partján összesen 14 pár vonatban biztosítjuk a kerékpárszállítást.

Felkészülés a 2009. évi nyári vasúti utazásokra

Railjet –  új generáció a nemzetközi utazásban

2008. december 14-től kettő új, emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó railjet vonatpár került bevezetésre Ausztria, Németország irányába.

2009. április 6-tól Budapest – München viszonylatú vonatpárral bővült a railjet kínálat.

A railjet vonatok nyújtotta szolgáltatási minőség közül (premium, first, economy) bármely utas megtalálhatja a számára legkedvezőbbet.

A bevezetés óta eltelt közel fél év alatt az üzleti, turisztikai, illetve szabadidős célú utasok részéről a fogadtatás nagyon pozitívnak bizonyult, a vonatok kihasználtsága kedvezően alakult.

A railjetnek és az új éjszakai vonatoknak köszönhetően Magyarország – Németország közötti utasforgalom folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Féléves az Üzleti Váróterem

Igénybe vehetik azok, akik:

 • 1.o. nemzetközi menetjeggyel, railjet vonatra Prémium Class felárral,
 • 1.o. nemzetközi menetjeggyel, ami két országot érint és útvonalában Budapest is szerepel,
 • Single hálókocsijegy vagy globáldíjas jeggyel,
 • illetve START Prémium kártyával rendelkeznek.

Lehetőség van belföldi és nemzetközi jegyvásárlásra, információk kérésre, frissítő és ropogtatnivaló térítésmentes fogyasztására.

A Business Lounge szolgáltatásait legtöbben pénteken és hétfőn veszik igénybe. Akár több mint 30-an tölthetik kulturált körülmények között a vonatok indulásáig az idejüket.

Az Üzleti Váróterem a Keleti pályaudvar 9-es vágánya mellett minden nap 06.00-21.30-ig várja utasainkat.

Nyári nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvaron

A Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárában megerősített szolgálattal várjuk utasainkat. Ügyfélhívó rendszerrel, idegen nyelveket beszélő hoszteszekkel, szórólapokkal és információs piktogramokkal, kánikula esetén alkalmanként hűsítő víz osztásával tesszük gördülékenyebbé a menetjegyváltást.

Vasúti utazással kapcsolatos felvilágosításra, útvonaltervezésre a főbejárat mellett található Ügyfélszolgálati Irodában is biztosítunk lehetőséget.

A nemzetközi pénztár a tavaly felújított Lotz termen keresztül közelíthető meg a legkönnyebben.

Azon utasainknak, akik elővételben vásárolnák meg nemzetközi menetjegyüket, ajánljuk a belvárosban található menetjegyirodánk (1051 Budapest, József Attila utca 16.) igénybevételét.

Nyári nemzetközi menetjegyirodai akció

A Budapesti Menetjegyirodában 2009. június 2. – 2009. augusztus 19. közötti időpontban elővételben nemzetközi menetjegyet váltó utasainkat a vásárlás értékétől függően

Utazási Kuponnal ajándékozzuk meg.

Az Utazási Kuponok 2009. augusztus 24-től 6 hónapon belül és kizárólag a Budapesti Menetjegyirodában válthatók be belföldi és nemzetközi menetjegy váltására egyaránt.

Menetjegyirodánkban kulturált körülmények között idegen nyelveket beszélő kollégáink segítségével vehetik meg jegyeiket és kérhetnek utazási információt az utasok.

Az akció részletei megtekinthetők a http://www.mav-start.hu/ internetes honlapunkon.

Siófok Expressz – az M7-es dugója helyett

A MÁV-START és Siófok Önkormányzat együttműködésének köszönhetően tavalyi nyári forgalomban bevezetésre került a Siófok Expressz. A fürdőzők nagy örömére idén nyáron, június 20-ától augusztus 23-áig minden szombaton és vasárnap ismét közlekedik a vonat.

Az alacsonypadlós Flirt szerelvényből kiállított, légkondicionált vonatokkal a Balaton déli partját kényelmesen érhetik el. A vonaton korlátozott számban kerékpárszállításra is van lehetőség.

A vonatok Budapest-Déli pályaudvar – Siófok és vissza viszonylaton csak Budapest.- Kelenföld, Székesfehérvár, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon állnak meg.

A vonat menetrendjét az utasigényekhez igazítottuk: a Budapest-Déli pályaudvarról 9:10-kor induló vonat 11:09-re érkezik Siófokra, vissza Siófokról 19:17-kor indul és 21:17-re érkezik Budapest-Déli pályaudvarra.

A vonat érvényes belföldi menetjeggyel, utazásra jogosító okmánnyal igénybe vehető.

A sorban állás elkerülése érdekében javasoljuk az internetes jegyértékesítés igénybevételét. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük