A Panda Security szakemberei újabb nagy intenzitású támadásokra hívják fel a figyelmet; a hamis antivírus-programok terjesztői ezúttal a Twittert szemelték ki maguknak, és számtalan piszkos trükköt bevetnek.

 

A Panda Security szakemberei újabb nagy intenzitású támadásokra hívják fel a figyelmet; a hamis antivírus-programok terjesztői ezúttal a Twittert szemelték ki maguknak, és számtalan piszkos trükköt bevetnek.

Újabb, ún. „Black Hat SEO" trükköket lokalizáltak a Twitteren a Panda Security szakemberei. A technika lényege, hogy különféle piszkos trükkökkel (keresőoldalak találatainak etikátlan eszközökkel való manipulálása, webkettes oldalakon keresztüli, hamis user-profilok mögül végzett népszerűsítő tevékenység) igyekeznek egy konkrét, fertőzött oldalt a webes köztudatba hozni – így a nagy számok törvénye alapján bőven lesznek olyanok, akik rákattintanak a linkre, és megfelelő védelem híján megkaphatják azt a vírust, amely – ironikus módon – ismét csak a már jól ismert hamis vírusirtót fogja „népszerűsíteni".

– A technika egyszerű, és a Twitter népszerűségét használja ki – magyarázza Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A „kiberbűnözők" egy rakás hamis felhasználói profilt hoznak létre a Twitteren, és a „PhishTube Broadcast" topikba ezrével öntik a hozzászólásokat, a fertőzött oldalra mutató linkekkel együtt. Ezáltal a topik felkerül a legnépszerűbb topikok listájára, ahol persze sokan önkéntelenül is rákattintanak, hogy megnézhessék, mi a fene olyan érdekes ezen az oldalon; persze az is sokat segít a gyors népszerűségen, hogy a hozzászólások pornográf tartalmakat ígérnek.

A Privacy Center - ál-antivírus programA Privacy Center – ál-antivírus programAz oldalról a gépre letöltődő vírus a már unalomig ismert „Privacy Center" nevű hamis antivírus-programot telepíti fel, amely folyamatosan hamis figyelmeztetésekkel riogat, és felajánlja, hogy a továbbfejlesztett változat megvásárlásával megszabadít a nemlétező kártevőktől.

– Bárki, aki ilyen típusú fertőzést szed össze, a Panda „kollektív intelligencia" technológiáját képviselő Panda ActiveScan-nel ingyenesen tesztelheti a gépét. Akkor is érdemes egy gyors tesztet lefuttatni, ha látszólag nincs jele a fertőzésnek – tette hozzá Sándor Zsolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük