A Kulturális Turizmus Évében megrendezett nagyszabású rendezvénysorozat, a Balaton7 2009. május 9-17. között 43 településen közel 120 programmal várta a vendégeket. Az eseménysorozat hivatalosan a 2009. május 16-án, Balatonfüreden megrendezett Vitorlabontó ünnepséggel zárult, ahol Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke és Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója köszöntötte az érdeklődőket.

 

A Kulturális Turizmus Évében megrendezett nagyszabású rendezvénysorozat, a Balaton7 2009. május 9-17. között 43 településen közel 120 programmal várta a vendégeket. Az eseménysorozat hivatalosan a 2009. május 16-án, Balatonfüreden megrendezett Vitorlabontó ünnepséggel zárult, ahol Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke és Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója köszöntötte az érdeklődőket.

 

Rosta Sándor örömét fejezte ki, hogy példátlan összefogással sikerült egy, a teljes Balatont felölelő rendezvénysorozatot rendezni, Dani Barbara pedig elmondta, hogy a Balaton7 ízelítőt adott abból a számos programlehetőségből, amivel a magyar tenger előszezonban és főszezonban várja a vendégeket, és a Balaton7 zárásával kezdetét veszi a Balatoni Nyár. A Balaton7 programjain szerzett élményeikről Keleti Andrea táncművésznő, a Balaton7 háziasszonya, valamint Szerednyei Béla színművész – a „Balaton hivatalos szerelmese" – meséltek.

A Vitorlabontó Ünnepségen nyitóbeszédet mondott Dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere, Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, valamint Hónig Péter közlekedés, hírközlési és energiaügyi miniszter. A megnyitóbeszédekben kiemelték Balatonfüred város látványos fejlődését és a vitorlásturizmusban betöltött szerepét. A zászlódobálók látványos műsora után a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták a Balatont, majd felvonták a nemzeti lobogót a Nemere II. vitorlás hajóra és ágyúszóval hivatalosan megnyitották a balatoni vitorlás szezont.

A Vitorlabontó Ünnepségen részt vett többek között Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Dr. Suchman Tamás, Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, Nagy Jenő országgyűlési képviselő, Dr. Pozsgay Imre egyetemi docens, Wossala György, a Magyar Vitorlás Szövetség ügyvezető elnöke, Kerekes Kázmér, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára és Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója is.

Délben útjára indult az SAP Évadnyitó Vitorlás Nagydíj. 198 hajó és több mint 800 versenyző vett részt a szezonnyitón, de a szél sajnos nem volt túl kegyes a regattához. Ennek ellenére jó hangulatban telt az idei évadnyitó, amelyet már hagyományosan a Szent Miklós hajó fedélzetéről követhettek figyelemmel a támogatók és az újságírók. A nézőhajón Kerekes Kázmér, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kommentálta az eseményeket, amelyben segítségére volt Szerednyei Béla színművész is.

A Balaton és a határnyitás évfordulójának népszerűsítése Ausztriában

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének kezdeményezésére és közreműködésében az osztrák fiatalok kedvelt zenei csatornája, az ORF FM4 (http://fm4.orf.at/) igen terjedelmes hang- és online összeállításban foglalkozik a „magyar riviérával", a Balatonnal. A határnyitás huszadik évfordulója alkalmából az ORF népszerű riportere hangképes tudósításban számolt be arról, hogy mi  változott az elmúlt húsz évben a magyar tenger partján. A pozitív hangvételű rádiótudósítás május 14-én került adásba, amelyben a helyszínen járt riporter által megszólított turisták az idei nyár slágereként ajánlják az osztrákoknak a Balatont.

A Kovács Balázzsal, az MT Zrt. ausztriai külképviselőjével készült interjú a vendégforgalom szempontjából értékelte a balatoni turizmus elmúlt két évtizedét. A hangösszeállítás beszámolt arról, hogy a rendszerváltás óta rengeteg turisztikai fejlesztés történt a tó partján, ahol a korábbi mennyiségi szemlélet napjainkra minőségire váltott. Kedvcsinálóként a műsor készítői felhívták a figyelmet az idei balatoni kulturális programokra is, többek között a fiatalok körében népszerű Balaton Sound-ra. A rádió-tudósításhoz a "nekem a Balaton a riviéria" címmel on-line platform is készült, amely megtekinthető itt: http://fm4.orf.at/stories/1603138. A határnyitás jubileumát az MT Zrt. Ausztriában kiemelten kezeli idei kommunikációs tevékenységében, amelynek csúcspontja a 2009. szeptember 7-én a kismartoni (Eisenstadt) Eszterházy-kastélyban megrendezésre kerülő nagyszabású emléknap lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük