A Nemzeti Bormarketing Program keretében 2009. május 18-án elindult a Borkaland.hu, az első átfogó hazai borturisztikai szolgáltatókat bemutató élményportál, amelynek célja a hazai borvidékek jellegzetes borainak, borászatainak és borturisztikai szolgáltatóinak bemutatása, ezáltal a hazai borturizmus további népszerűsítése.

 

 A Nemzeti Bormarketing Program keretében 2009. május 18-án elindult a Borkaland.hu, az első átfogó hazai borturisztikai szolgáltatókat bemutató élményportál, amelynek célja a hazai borvidékek jellegzetes borainak, borászatainak és borturisztikai szolgáltatóinak bemutatása, ezáltal a hazai borturizmus további népszerűsítése.

 Az internetes portál működtetésének hátterében több szervezetet is találunk. A Bormarketing Kht. Belföldi programigazgatója, Szabó Borbála a rendszer pénzügyi fedezetéről szólva elmondta, hogy az alapot az a nyolc forint jelenti, amit a borászok minden liter eladott bor után befizetnek. Az így befolyt összeg hatvan százalékát – évente egymilliárd forintnál is többet – használhatnak fel a közösségi bormarketing céljaira. Egyebek mellett ebből jött létre a http://www.borkaland.hu/ portál is. Mindazoknak szól, akik utaznak, interneteznek – és persze 18 évnél idősebbek! Szeretnék az embereket a hazai borutakra csábítani. Találnak itt útvonal- és kalandtervezőt, hiszen a borkaland új élményeket nyújt. Hét borkalandot különítettek el, melyekben programcsomagot, adatbázist, benne a borokhoz kapcsolódó információkat helyeztek el. Az érdeklődők, a „borkalandorok" személyes oldalt is létrehozhatnak, így kialakulhat egy virtuális közösség. Az adatbázisban jelenleg azok vannak, akik valamelyik borút egyesület tagjai. Később bárki jelentkezhet.

 A Kht. egy olyan portált hozott létre, aminek működtetése a Magyar Turizmus Zrt. érdeke is, hiszen a szervezet elsődleges célja a vendégforgalom növelése. Kiss Kornélia, a Magyar Turizmus Zrt. irodavezetője szerint ez a portál kiválóan alkalmas arra, hogy meggyőzze az embereket, ne csak egy délutánra induljanak útnak. Kedvet csinálhat hosszabb kirándulásokhoz is. A látogatók egyedi igényei szerint összeállítható, személyre szabott bor-élménycsomagot kínál, benne borkóstoló-, szállás, étterem- és túraajánlóval. Az ideális borkaland könnyű és gyors kiválasztását térképekkel és teljes körű hazai eseménynaptárral segíti.

Idén, a Kulturális Turizmus Éve „Bor és gasztronómia" pillérének jegyében a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Bormarketing Kht. a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészetei összefogásában ismét, negyedszer is megrendezik a Nyitott Pince Napokat – jelentette be Nyikos István. A bor kulturális termék. A barátság különleges közvetítője, a legrövidebb út az emberek között. Minden táj jellegzetessége, történelme bemutatható a boron keresztül. Az előzmények 1996-ig nyúlnak vissze ekkor kezdődött a Nyitott Pince Napok szervezése. Azóta sikerült kibővíteni, országossá tenni. Tavaly már 23 ezren keresték fel az akcióban részt vevő, százhúsznál is több pincét. Az idén, május 30. és június 1. között, Pünkösd három napján már 150 pince várja a borkedvelőket. Érdemes az utat megtervezni, előre bejelentkezni, hogy személyesen is találkozhassunk a gazdával, aki a legjobb borait kínálja majd.

 A Villányi Borút Egyesület 1992-93-ban szervezte az első programokat. Azóta valóban komoly fejlődés tanúi lehetünk – mondta el a Duna Borrégióról Erdősi Mária. Ez az új honlap hatalmas adatmennyiséget tartalmaz, rengeteg információt dolgoz fel. Legfőbb erénye viszont mégis inkább az, hogy továbbfejleszthető. A fejlesztési tervek közé tartozik az idegen nyelvű változatok elkészítése is.

A borturizmus sokoldalú folyamat. A termelők és a szervezők oldaláról nézve a lényege a helyben történő eladás, a borfogyasztás ösztönzése. Ugyanakkor – bárhol is vagyunk – az ott-tartózkodás járulékos költségei a vidék bevételét emelik, az ott élőket segíti. Külföldi adatok szerint a borra költött 5-6 euró mellett, ennek kétszerese folyik még be az egyéb vásárlásokból.

Külföldön a bor már vezető helyet foglal el a rendszeresen kirándulók programjában. Nálunk ez még nincs így. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a látogatók első körét elvezessük a pincék mélyére, a borok szülőhelyére. Ők majd hírvivői lesznek ennek a sokak számára ismeretlen, vonzó, új világnak.

www.borkaland.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük