Minden lakosra egy bankkártya! Ez a távlati terve a MasterCardnak, mely sajtótájékoztatón mutatta be a kártya felhasználásra vonatkozó legújabb hazai felméréseket és a HVG kiadóval közösen kiadott „Bankkártya-enciklopédiát".

 

 Minden lakosra egy bankkártya! Ez a távlati terve a MasterCardnak, mely sajtótájékoztatón mutatta be a kártya felhasználásra vonatkozó legújabb hazai felméréseket és a HVG kiadóval közösen kiadott „Bankkártya-enciklopédiát".

Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója a növekvő ütemben fejlődő kártyapiacról számolt be. Az elmúlt fél évtizedben jelentősen változott a tudatos kártyafelhasználás hazánkban. Erről tanúskodik egy idei felmérés, melyben arra keresték a választ, hogy mivel lehet motiválni a felhasználókat, milyen ismeretekkel rendelkeznek a kártyákról, és milyen gyakorisággal használják fel azokat. A felmérés 800 főre terjedt ki, a 18-64 éves korosztályból. Az értékelés jelentős, pozitív változást tükröz. Míg egy korábbi hasonló fogyasztói kutatás 2003-ban a vásárlók 31%-ánál mutatott ki kártyás felhasználást, ez az arány a 2007-es felmérésben már 57%-ot jelez. A felhasználás gyakorisága közel a háromszorosára nőtt, átlagban hetente egyszer, azaz havi négy-öt alkalommal fizet a tulajdonos a kártyával. Jelentős az előrelépés a tájékozottság terén is, ma már 60 százalék feletti azoknak az aránya, akik tudják, hogy belföldön a kártyás vásárlás díjmentes, és ennél többen vannak tisztában azzal, hogy a készpénzfelvétel a bank-automatáknál többnyire pénzbe kerül. A jövőben fontos lenne a kártyás fizetés további egyszerűsítése, ez esetben minden harmadik vásárló a kisebb összegű vásárlásait is bankkártyával rendezhetné.

A jelenben gondot okoz az elfogadó helyek viszonylag alacsony száma. Ma Magyarországon a 6,5 millió kártyatulajdonost mindössze 27. 000 kereskedelmi elfogadóhely szolgálja ki. Ezt a számot lenne kívánatos hatvanötezer fölé emelni. További motivációt jelenthet, ha több kedvezményt kapcsolnának a kártyahasználathoz. A felhasználás tekintetében a legnépszerűbb elfogadóhelynek a hipermarketek, töltőállomások, ruházati boltok és gyógyszertárak számítanak.

A közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a HVG Kiadó legújabb, reprezentatív kiadványát, Pavel Jurik „Bankkártya-enciklopédia. A kezdetektől napjainkig" című munkáját. A könyv szaklektora, Homa Péter vázolta fel azt a történeti ívet, mely több mint másfél évszázad alatt a bankkártyák megjelenéséhez vezetett. 1840-ben még postakocsival szállították a pénzt, korántsem biztonságos körülmények között. Az idő előrehaladtával azonban egyre több újítás, műszaki találmány képezte a haladás útját. Amerikában megjelentek az első utazási csekkek, fizető kártyák, majd 1949-től már a mai kártya közvetlen elődje. Európában 1965-től hódit ez a megoldás. A MasterCard első megjelenése ebben a formában 1979-hez köthető, hazánkban pedig 1988 óta használatos. A szerző nem csak kronológiát állít fel, hanem a kártyákhoz fűződő érdekes történetekkel is szolgál, az anyagot gazdag képanyag illusztrálja. A könyv magyarországi kiadását a hazai bankkártya történetet bemutató fejezet egészíti ki.

A kiadó ezt az impozáns kötetet egyaránt ajánlja a pénzügyi szakembereknek, gyűjtőknek és minden érdeklő olvasónak.

Jurík, Pavel:
Bankkártya-enciklopédia – A kezdetektől napjainkig

HVG Kiadói Rt., 2007

  • 312 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • ISBN: 9789639686311

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük