2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A berlini fal bélyegei

2 perc olvasás

berlini fal 01

Nem szívesen mászkálok ezekben a koronavírusos időkben az utcán. De valami halaszthatatlan dolgom akadt Zugligetben, a leghíresebb magyar nyelvészről, Szarvas Gáborról elnevezett utcában. Dolgom végeztével az egyik kertes házba benézve meglepődve láttam meg a berlini fal két hatalmas darabját. Mégpedig a 26. szám alatt, a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának kertjében. Némi magyarázkodást követően módom volt alaposan megnézni.

Hazaérve eszembe jutott, hogy amikor a bélyeg gyűjteményemet felszámoltam, néhány példányt eltettem emlékbe. Köztük azokat, amelyek a berlini fallal voltak kapcsolatban. Ennek személyes oka volt, de ez egy másik történet. A berlini fal építését a keletnémetek többsége helyeselte. 1961. augusztus 13-án több városban is utcára vonultak fel. éltetve a Német Szocialista Egységpártot. Az sem volt elhanyagolható, hogy a keletnémetek a fal megépítése következtében ezentúl szabadon utazhattak a fővárosukba. Addig csak alapos indokkal és rendőrségi engedéllyel lehetett Berlinbe utazni.

10 ev

A berlini fal felépítésének 10. évfordulóján ünnepségeket és pártnapokat tartottak „az el nem ismerés” elve alapján. Ugyanis Walter Ulbricht, az államtanács és az állampárt elnöke nem ismerte el az NSZK létezését. Válaszul Willy Brandt kancellár nemlétezőnek teintette az NDK-t. A 10. évfordulóra kiadott emlékbélyegek ezt a harciasságot fejezik ki.

25 ev

A berlini fal felépítésének 25. évfordulóján már gyökeresen más volt a helyzet. A keletnémetek igencsak elámultak, amikor Erich Honecker az államtanács és az állampárt elnöke az NSZK-ba utazott és megbeszéléseket folytatott Helmuth Kohl kancellárral. Bajorország hatalmas kölcsönöket nyújtott az NDK-nak a gazdaság fejlesztésére és az államadósság csökkentésére. Cserébe eltávolították a belnémet határon a menekülőket lelövő berendezéseit és megkönnyítették az NSZK polgárainak beutazását az NDK-ba. Azért a fal tabutéma maradt, amelyet a kiadott bélyeg is reprezentál. Felirata: az „antifasiszta védőfal építésének 25. évfordulójára.”

sorozat

1989. november 9. A berlini fal lebontása még hosszú ideig uralta a világsajtót. Több ország bélyeget bocsátott ki emlékére.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.