2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bizottság kiáll az atomenergia felhasználása mellett

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/12453"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kernkraftwerk_gross.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az atomerőmű, ahogy most épülnek..." title="Az atomerőmű, ahogy most épülnek..." width="100" height="63" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az atomerőmű, ahogy most épülnek...</strong></span></span></strong></p><p>Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint az atomenergia fontos szerepet játszhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, valamint hozzájárulhat ahhoz is, hogy tartósan magas olajárak esetén is fedezni lehessen Európa energiaszükségletét. </p><p>

az atomerőmű, ahogy most épülnek...Az atomerőmű, ahogy most épülnek…

Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint az atomenergia fontos szerepet játszhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, valamint hozzájárulhat ahhoz is, hogy tartósan magas olajárak esetén is fedezni lehessen Európa energiaszükségletét.

az atomerőmű, ahogy most épülnek...Az atomerőmű, ahogy most épülnek…

Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint az atomenergia fontos szerepet játszhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, valamint hozzájárulhat ahhoz is, hogy tartósan magas olajárak esetén is fedezni lehessen Európa energiaszükségletét.

A biztos egy brüsszeli konferencián mondott beszédében szállt síkra az atomenergia minél intenzívebb jövőbeni felhasználása mellett. A nukleáris energia használatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a jövőben mindenképpen szorosabb együttműködésre lesz szükség a tagállamok között a nukleáris létesítmények biztonsága és az atomhulladék kezelése terén.

Ez az állásfoglalás is jelzi, hogy a Brüsszelben egyre inkább előtérbe kerül az atomenergia kérdése, mely a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben jelenthet alternatívát. Az atomenergia szerepének újragondolását az utóbbi évek robbanásszerű olajár-emelkedése és a kitermelés bizonytalansága is sürgeti, ugyanakkor a jelenleg üzemelő atomerőművek elöregedése jelentős kihívást jelent a nukleáris létesítményekkel rendelkező tagállamok számára.

Atomenergia a tagállamokban

Az atomenergia mellett elkötelezett Franciaország az EU-27 összes atomenergia-termelésének csaknem felét adja, és Finnországhoz hasonlóan támogatja új atomreaktorok megépítését.

Hollandia, Lengyelország, Svédország, Csehország, Litvánia (Észtországgal és Lettországgal együttműködve), Szlovákia, az Egyesült Királyság, Bulgária és Románia újra vitát nyitottak atomenergia-politikájukról; ennek nyomán meglévő erőműveiket bővítik, vagy élettartamukat hosszabbítják meg, de létesítményeik cseréje, valamint újak tervezése is szóba jöhet. Németország, Spanyolország és Belgium folytatják az atomenergia-termelés leállítására irányuló politikájukat. Szlovénia a tagjelölt Horvátországgal együtt működtet atomerőművet. Magyarországon az utóbbi években jelentős munkálatok folytak, előkészítve a paksi reaktorokat működési engedélyük további húsz évvel való esetleges meghosszabbítására.

Dánia, Írország, Görögország, Ciprus, Luxemburg, Málta, és Portugália soha nem működtetett atomerőművet és ezt nem is tervezik a közeljövőben, Ausztria és Olaszország pedig már minden korábban működő erőművét bezárta. 

 EUvonal

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.