Magyarország 12 millió eurót kap vissza az uniós büdzséből, amely tavaly a valaha volt legkisebb költségvetési többlettel zárt.

 

Magyarország 12 millió eurót kap vissza az uniós büdzséből, amely tavaly a valaha volt legkisebb költségvetési többlettel zárt.

Több mint 1,5 milliárd eurót fizet vissza az EU a tagállamoknak a 2007-es közösségi költségvetés fel nem használt keretéből. A legnagyobb összeget Németország (300 millió euró), Nagy-Britannia (258 millió euró) és Franciaország (234 millió euró) kapja, Magyarország 12 millió euró visszatérítésére számíthat. Az EU költségvetése (amelynek összege tavaly 113,9 milliárd euró volt) javarészt a tagállamok hozzájárulásából tevődik össze: ez az összeg általában mindig valamivel meghaladja a tényleges kiadások mértékét. Igaz, ez az arány évről évre kisebb, ami a Bizottság szerint azon törekvésének köszönhető, hogy a tagállami befizetések mértékét a legszükségesebb szintre korlátozzák.

„Az az összeg, amivel a tagállamok 2007-ben hozzájárultak az EU-költségvetéshez, szinte pontosan megfelelt a kiadásoknak. Ez jó hír" – hangsúlyozta kedden Dalia Grybauskaitė költségvetési biztos. Ez az arány egyébként alig haladta meg a tagállamok összesített nemzeti jövedelmének az 1 százalékát (ez nagyjából 1,53 milliárd eurónak felel meg), ezt az összeget pedig az uniós szabályoknak megfelelően visszafizetik a Huszonheteknek. A visszatérítés mértékét a tagállamok bruttó nemzeti jövedelme (GNI) alapján számolták ki.

BruxInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük