A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva 2013. április 3. és 5. között határon innenről és túlról nyolc előadás érkezik a Budapest Bábszínházba.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva 2013. április 3. és 5. között határon innenről és túlról nyolc előadás érkezik a Budapest Bábszínházba.

 

A BÁBU Fesztivál célja negyedik éve változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült, kamara-bábelőadásait bemutatni a fővárosban. Az eddigiekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a Bóbita magazin által támogatott programban, amely Budapesten első alkalommal látható, s ezek között kitüntetett helyet foglalnak el három szomszédos ország bábosai.

 

A fesztivált egy kockakaland nyitja. A Cik Cak az eszéki Branko Mihajlević Gyermekszínház szöveg nélküli előadása, amelyben két bábos és egy jazztrió által elevenedik meg a színek, formák, hangok világa, ahol eltűnések és átváltozások révén rengeteg meglepetés várja az 1-3 éveseket.

 

A Hepp Trupp bőröndökkel és egy piknikkosárral érkezik a Játszó-térre. 5 éves kortól ajánlott előadásuk címszereplői Bódog és Szomorilla, azaz egy uralkodói feladatok nélküli vándor király, valamint egy szakirányú varázsdiploma nélküli tündér.

 

Április 3-án Csuja Imre egy sokak által valószínűleg ismeretlen oldaláról mutatkozik meg: a színész Bereczki Csilla végzős bábrendező szakos egyetemi hallgató vizsgamunkájában Babits Mihály Jónás könyve című művét adja elő a báb- és az élőszínházi formában.

 

A legkisebb ovisoknak szól a Bábrándozók Társulat előadása a fesztivál második napján. Az Icinke-picinke tündér, avagy hol lakik a varázslat? Fésűs Éva meséje alapján készült. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egyre erősödő bábtársulata Karel Čapek 6 éves kortól ajánlott rablómeséjét, a Vagabondót mutatja be. Az esti előadás egy pajzán história, a Kapós Böske a miskolci Csodamalom Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza koprodukciója. A magyar népi szerelmes történetekből készült vásári bábjátékra alig serdült és korosabb nézők is bátran válthatnak jegyet. Az előadás után a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben különleges közönségtalálkozóra, Kritikus Órára kerül sor.

 

A fesztivál zárónapján a veszprémi Kabóca Bábszínház egy klasszikus mesét mutat be a 4 évnél idősebbeknek, amelynek főhőse, Hüvelyk Matyi felkerekedik, hogy szerencsét próbáljon a város dzsungelében, ahol ezer veszély és akadály várja, valamint a Felvidékről érkező bábos, Écsi Gyöngyi játszik el egy tanulságokkal teli palóc népmesét. A világ kenyere ugyanis azt bizonyítja be már az 5 éveseknek is, hogy a világnak van teteje, ahonnan belátni az éj mélységéig, és van tüzes alja is, amit az igazak meg tudnak járni.

 

A program:

április 3.

  9:00 – Cik Cak

10:30 – Bódog és Szomorilla

17:00 – Jónás könyve

 

április 4.

10:00 – Icinke-picinke tündér, avagy hol lakik a varázslat?

15:00 – Vagabondó

18:00 – Kapós Böske

 

április 5.

10:00 – Hüvelyk Matyi

15:00 – A világ kenyere

 

http://www.budapest-babszinhaz.hu/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük