Budapest után Miskolcon is megtekinthettük a Kassai Korzó c. kiállítást. A tárlat egy kellemes és tanulságos sétára invitál a Kassai Korzóra, ahol a város ismert közéleti szereplői között szállodatulajdonossal, építésszel, könyvkereskedővel, politikusokkal, történészekkel, kereskedőkkel vagy akár fényképésszel találkozhatunk.

Budapest után Miskolcon is megtekinthettük a Kassai Korzó c. kiállítást. A tárlat egy kellemes és tanulságos sétára invitál a Kassai Korzóra, ahol a város ismert közéleti szereplői között szállodatulajdonossal, építésszel, könyvkereskedővel, politikusokkal, történészekkel, kereskedőkkel vagy akár fényképésszel találkozhatunk.

A Miskolci Herman Ottó Múzeumban megtekinthető kiállítás alapja egy 1886-ban készített értékes és figyelemre méltó díszalbum, amely a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban őrzött műtárgyak között található. Ezt a gazdagon díszített albumot Kassa város polgárai ajándékozták polgármesterüknek, Münszter Tivadarnak a köz szolgálatában kifejtett 30-éves kimagasló tevékenysége elismeréseként. A kiállítás keretében szeretnék néhány népszerű kassai közéleti személyiség egyéni történetén keresztül bemutatni sorsfordulókban gazdag életútjukat.

 

Münster Tivadar (1833-1909) Ügyész, Kassa polgármestere.

Tanulmányait Kassán és Budapesten végezte. Hivatali tevékenységét állami szolgálatban kezdte, mint segédjegyző a kassai városvezetésben. Később az akkori Torna vármegye hivatalának írnoka lett, majd a Városi Bíróság aljegyzője.

1867-ben Városi Bírói Tanács másod-tanácsosává választották, 1872-ben pedig a Kassai Királyi Bíróság elöljárójává. Ekkor választották meg polgármesternek is, amely tisztséget 34 éven keresztül töltötte be. Becsületes, felelősségteljes munkássága elismeréseként, valamint a közügyek iránti érdeklődéséért az uralkodó Ferenc József vitézi kereszttel tüntette ki, valamint királyi tanácsosává nevezte ki.

Politikailag nem volt aktív. A Szabadelvű Párt képviseletét a városi közgyűlésben polgári kötelességének tekintette. Az ő városvezetése alatt Kassa városi rangja megerősödött. Neki köszönhető az iskolák, katonaság valamint a kulturális intézmények fejlődése.

A város 296 jelentős személyiségének portréfotóit tartalmazó díszalbum. 1886.5.28.

„Maurer A. úrnál, e remekbe szabott példány készítőjénél csodálhattuk meg először ezt a reprezentatív, nagy formátumú sárga szattyán bőrkötésű, bronzzal és zománccal díszített díszalbumot, amely Münszter Tivadar polgármester úr számára készült tiszteletbeli ajándékként. Az album előlapján ragyog a város arany-bronz díszítésű, színes, zománcozott, heraldikailag tökéletesen kivitelezett címere, reneszánsz stílusban kidolgozott szélekkel és sarkakkal, mesterien kimunkált, kovácsolt, gyönyörű mintázattal kiegészített csattal.
Ezen díszítőelemek ékesítik az album kék selyemmel bevont elő- és hátlapját is. A lap elején díszes kalligrafikus írással a következő ajánlás olvasható: „Münster Tivadar, szeretett polgármesterünknek harmincz éves közszolgálata idejének emlékeül Kassa Szabad Királyi Város polgárai 1886 május 28"

 

Az album eredetileg kék selyemmel díszített fekete szattyánbőr tokban volt elhelyezve.

(Kaschauerzejtung. 1.6.1886)

A város szimbólumát, a kassai Dómot körülölelő házak már a messzi távolból jelzik az erre látogatóknak, hogy nagy jelentőségű városba érkeztek. A pályaudvart elhagyva, néhány lépés után a Széchenyi park területére érkezünk, amelynek zenepavilonjában a helyi katonazenekar koncertezik hetente két alkalommal. A város központjába, a Fő térre a Malom utcán végighaladva jutunk el, ahol szemünk elé tárul az éppen felújítás alatt álló Dóm impozáns alakja.
Kiérve a kandeláberekkel szegélyezett, aszfaltozott sétányra módos német városok patrícius házaira emlékeztető látvány tárul szemünk elé. A házak elegáns üzlethelységei jó benyomást

tesznek az ideérkezőkre. A városközponton keresztülfolyó Csermely patak két ága által létrehozott szigeten található a Szent Erzsébet Dóm, a Szent Mihály kápolna, az Orbán torony, a színház épülete és három nagyon szép sétány, amelyek közül az utolsót Max Maffei cukrászata ékesíti.

(Siegmeth, Karl: Kurzgefasster führer für Kaschau, das Abauj-Torna gömörer höhlengebiet und die ungarischen ostkarpathen. Kaschau 1886)

 

A kiállításon a tablók között „korzózva" fotók, életrajzok, és tárgyi emlékek segítségével találkozhatunk azokkal a kassai polgárokkal, akik a XIX. század végén, XX. század elején korzózhattak Kassán.

 

A tárlatot végignézve nem marad más, mint valóságosan is elmenni Kassára és végigsétálni a Korzón.  És természetesen megnézni a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban őrzött, de Miskolcon nem bemutatott műtárgyakat, hiszen a Kelet-Szlovákiai Múzeum az egyik legrégibb és legjelentősebb múzeum Szlovákiában.

 

http://www.visitslovakia.com/kelet-szlovakiai-muzeum-kassan

http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük