A Húsvéti ünnepeken túl vagyunk, megvolt a locsolkodás, vendégjárás, és az ezekkel járó rengeteg sütemény elfogyasztása. Talán most már lesz időnk arra is gondolni, hova mozduljunk ki akár egy aktív, akár egy pihenősebb hétvégére.

 

A Húsvéti ünnepeken túl vagyunk, megvolt a locsolkodás, vendégjárás, és az ezekkel járó rengeteg sütemény elfogyasztása. Talán most már lesz időnk arra is gondolni, hova mozduljunk ki akár egy aktív, akár egy pihenősebb hétvégére.

 

Nemzetközi Hobby Foci Turné. április 6. –  7. Vonyarcvashegy, sportpálya. www.vonyarcvashegy.hu, Vonyarcvashegy a Balaton egyik gyöngyszeme. Homokos strand, napsütés, pancsolás a Balatonban, jégkrém, lángos, hideg sör. Ez csak néhány fogalom, ami egybeforrott Vonyarcvashegy nevével. 2011 húsvétjától pedig kiegészül a sor a Hobby focival is. Hagyományteremtő szándékkal szeretnék elindítani a rendezvényt a Balaton Beachen. A külföldi résztvevők kirándulással is egybekötik a tornát, így ez egy remek lehetőség arra, hogy hazánk turisztikai szempontból is kiemelkedjen.

 

Nemzetközi Föld Napja túra. április 20. Gyenesdiás, Nagymező, www.bfnp.hu. A Gyenesdiástól északra fekvő Nagy Messzelátó-hegyet és a Négyszögű-hegyet körbejárva, a Vári-völgyön agárkosboros rétjén keresztül vezet a túra. A túrát a BfNPI természetvédelmi őre vezeti.

 

Rügyfakadás Tavaszünnep. április 20. – 21. Gyenesdiás, Nagymező. www.gyenesdias.info.hu, Tavaszköszöntő szabadtéri rendezvény, főzőverseny szabadtűzön – "régi korok konyhája", játékos programok, kirándulás, lovas- és íjászbemutató, sodrófahajító és malomkődobó verseny, zene – kikapcsolódás az egész családnak.

 

Állatok világnapja – Hévízi-tó túra, április 22., Hévíz, indulás a Tófürdő bejáratától, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése, bemutatása.

 

II. Palacsintafesztivál, április 27., Balatongyörök, Jüngling Zoltán Közösségi Ház, Kossuth L. u. 64., www.balatongyorok.hu, A vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és -forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő  címet. A még szerencsésebb látogatók pedig végigkóstolhatják a különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat töltött, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült stb. palacsintákat.

 

III. Boldog Békeidők Hévíze, április 27. – május 1., Hévíz, Festetics tér – Deák tér, www.heviz.hu, Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Boldog Békeidők Hévíze rendezvény, melyen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát.

 

Segíts feldíszíteni a Májusfát!, április 28., Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, www.levendulahaz.eu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.

 

Kürtös-kupa: XCO hegyi kerékpár körverseny, április 28., Gyenesdiás, Nagymező/Keszthelyi-hegység, www.gyenesdias.info.hu, Hegyikerékpáros körverseny a Keszthelyi-hegység egyik legszebb pihenő helyén, Gyenesdiáson a Nagymezőn. Nevezni 2, 3 és 6 körön és Single Speed (egy sebességes kerékpár) kategóriában lehet.

 

Herényi Virágút, április 27 – 28., Szombathely, www.herenyiek.hu, Herényben már 1730-as években a helyi földesúr, Gothard Jenő a híres csillagász nagyapja, botanikai kísérleteket végzett melegházában. Napjainkban Szombathely herényi városrészében Magyarországon egyedülálló módon 1 km²-en három nagy kertészeti vállalkozás mellett több mint 30 kis virág-és  dísznövény kertészet található. Itt helyezkedik el az 1891-ben alapított európai hírű Kámoni Arborétum is. Ezért minden tavasszal Szent György napját követően egy hétvégére „Virágút" nyílik a városrész utcáin. A rendezvény különlegessége az is hogy a Virágút egy természetes útvonalat követ, hisz a kiállító és portékáit kínáló kertészek ezen az összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy telephelyük van itt, tehát kötődnek a területhez.

 

Város Napja, április 26-27., Nagykanizsa, Erzsébet tér, www.nagykanizsa.hu, Nagykanizsán az év egyik legnagyobb eseménye a Város Napja rendezvénysorozat.

 

Szent György napi kézműipari Vásár- Skanzen, április 20-21. Szombathely, Árpád utca 30., www.savariamuseum.hu, A rendezvényen a hagyományos kézműves tevékenységet folytató kézműipari portékák kapnak helyet, melyről a Kárpát-medence számos pontjáról érkező árusok gondoskodnak. A faragott faáruk, díszgyertyák, csuhé, textil, ásvány ajándéktárgyak, bőr- és szűcsipari termékek, gyapjúpárnák és takarók, kerámiák, népi hangszerek, fa gyermekjátékok, fonott kosarak és használati tárgyak, valamint sok egyéb más termék várja az érdeklődőket. A kézműipari, turisztikai tevékenységek gyakran kibővülnek egy-egy vállalkozáson, családon belül a bio- vagy natúrtermékek termelésével, így a két termékcsoport hagyományos falusi környezetben való együttes megjelenése erősítheti a rendezvény, a termékek iránti érdeklődést.

 

Így éltünk a 70-es években, április 17 – október 27. Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum, Batthyány u. 2., A sorozat két előző része az '50-es, majd a '60-as évek atmoszférájára nyitott kaput. A korábbiakhoz hasonlóan most is enteriőrökben elevenedik meg az 1970-es évek világa a Göcseji Múzeum kiállításán. Az új kiállítást személyes szállal, magántörténelemmel is dúsítanák. Ennek jegyében az érdeklődők beküldhetik a múzeum honlapjára saját, '70-es évek beli fotóikat, amelyekből aztán vetítést rendeznek a tárlaton.

 

Pálinka és Mangalica Majális, április 26- május 1., Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok és Zala Pláza környéke, Stadion u., Hagyományteremtő és hagyományőrző céllal rendezik meg Zalaegerszeg belvárosában a Pálinka és Mangalica Majálist. A rendezvény gasztronómiai része elsősorban a különféle pálinkafélék és a mangalica-húsból készült ízletes termékek bemutatása.

 

X. Zalaegerszegi Országos Fazekas-és Keramikus Találkozó, április 26-28. Göcseji Falumúzeum, A csodálatos fazekas és kerámia munkák mellett elleshetjük a szakma csínját-bínját, folklór programok sora és tombola is várja a hagyományok kedvelőit. A környezetre pedig nem lehet panasz, hiszen igazi falusi hátteret biztosít a rendezvényhez a falumúzeum. A kézműves fesztivál gondol a kicsikre is, akiket szekerezés, lovagolás és játszóház várja, illetőleg aki megéhezik, vagy szomjazik annak hagyományos ételek, borok, zalai különlegességek, lángos és kürtőskalács kényezteti hasát.

 

Halételek főzőversenye, április 20., Levelek, Tó-Centrum, Kemping, http://www.levelektelepules.hu, A főzőversenyen indulók megmutathatják, ki tudja elkészíteni a legízletesebb, halból készült ételeket.

 

VII. Sárrét Íze Fesztivál, április 26., Nagyrábé, www.nagyrabe.hu, A Szent György nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja. (Juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programmal is szolgál.

 

Szent György-napi Kihajtási Ünnep, április 27., Hortobágy, Vásártér, www.hortobagy.eu, A jószágok kora tavasztól – Szent György napjától – a legelőket járják. A pásztor felelősséggel tartozik a rábízott állatokért, ezért a gazdával közösen megszámolt jószágok számát fába rótták, a rovásfa egyik fele a pásztornál, másik a gazdánál maradt. Ezt a hagyományt ápoljuk Szent György hetének szombatján, Hortobágy vásárterén, ahol a tél búcsúztatásra és a tavasz köszöntésére az öreg pásztorok és a kisbojtárok pásztortüzet gyújtanak.

 

Tavaszköszöntő ökotúra, április 06., Tiszafüred Örvény, Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, Virágmezők és madárdal a Tiszavirág Ártéri Sétaúton. Előadás az ártéri erdőről, annak növény és madárvilágáról, majd egy szép séta a tavaszi ruhájába öltözött tanösvényen.

 

Cseresznyvirág Ünnep Nagykörűben, április 6., Nagykörű, www.nagykoru.hu, Az ország cseresznyéskertjének nevezett Nagykörűben  ezen a napon minden a cseresznyefa körül forog. Lesz fagyűző szertartás a templom kertben, fáklyás körmenet a fajtagyűjteményben, cseresznyefa-ölelés, koncert a templomban.

 

Bébi hétvége a Tisza-tavi Ökocentrumban, április 6-7., Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló, www.ttoc.hu, Tematikus kampányhétvége, a 0-3 év közöttieknek ingyenes belépés. Kisállat simogatók várják az apró érdeklődőket.

 

Nyári tőzike túra, április 13., Tiszafüred Örvény,  Tiszavirág ártéri Sétaút, www.szabicskikoto.hu, Az ártéri puhafa-ligeterdő gyönyörű tőzikékkel pompázó aljnövényzete lelket gyönyörködtető látvány. A tanösvény látogatáson túl csónakkirándulásra is lesz lehetőség, hogy a Tisza-tavi vízi világgal is testközelből megismerkedhessünk.

 

„Túra a Földért", Április 20., Tiszafüred Örvény,  Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, A Föld napja alkalmából előadást hallgathatunk a globális környezeti problémákról, gyalogos-kerékpáros és kenus ökotúrákon vehetünk részt 10 órai kezdettel.

 

Fafaragó bemutató, ápri­lis 23., Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum, www.djm.hu/kiss-pal-muzeum/muzeumtortenet.html, Kézműves­ foglalkozás a fa feldolgozásáról, a fa tulajdonságairól.

 

Fűzfasíp készítő túra, április 27., Tiszafüred Örvény,  Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, A tavaszi madárdalos erdő füttykoncertjéhez mi is hozzájárulunk-e túrával. Bicskánk közreműködésével megszólaltatjuk a fűzfavesszőt.

 

Ökocentrum születésnapi buli – 1 éves az Ökocentrum, április 27-28., Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló, www.ttoc.hu, Napközben ünnepi és szórakoztató programok várják a látogatókat, Ökocentrum torta készül, este pedig Balkan Fanatik élő koncert lesz, mely belépőjeggyel látogatható.

 

BELÁHAPI fesztivál, április 30- május 1., Polgár, Strandfürdő, www.polgár.hu, BEszélni-LÁtni-HAllani-Pihenni. Szórakoztató és hagyományőrző családi programok, ügyességi versenyek. Nagy tömegeket vonzó fesztivál: kispályás és műfüves foci, 33-as cserászka főzőverseny, ulti-, erősember-, horgász- és lövész versenyek, kulturális műsorok és sztárvendégek várják a kikapcsolódni vágyókat.

 

Hagyományőrző Napok, április 30- május 1., Heves, Radics udvar, www.hevesfolkart.hu, A helyi hagyományokat őrző találkozón kiállítások, kulturális programok várják az érdeklődőket.  Az ország- és világszerte ismert hevesi szőttes szemet és lelket gyönyörködtető látvány, a Radics udvar kiállításán tekinthető meg. A hagyományosan megtartásra kerülő konferencia ebben az évben a Kézművesség – Európai kultúra címmel zajlik majd.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük