2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Budapest O1 tv-adó lekapcsolása 2011. augusztus 14-én éjfélkor

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52624"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szechen_0.thumbnail.jpg" border="0" width="90" height="100" /></a></span>A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária Zrt. tájékoztatja a nézőket, hogy az O1 csatornán sugárzó budapesti adót a Médiatanács döntése alapján lekapcsolják.</p> <p> 

szechen 0.thumbnailA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária Zrt. tájékoztatja a nézőket, hogy az O1 csatornán sugárzó budapesti adót a Médiatanács döntése alapján lekapcsolják.

 

szechen 0.thumbnailA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária Zrt. tájékoztatja a nézőket, hogy az O1 csatornán sugárzó budapesti adót a Médiatanács döntése alapján lekapcsolják.

 

A Médiatanács úgy döntött, hogy a megtakarítások érdekében az O1 (OIRT 1. sz. tv-csatorna) csatornán sugárzó budapesti adót 2011. augusztus 14-én éjfélkor lekapcsoltatja. A döntés hátterében az áll, hogy az O1-et a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) kimutatása szerint legfeljebb pár ezer háztartás veszi. Budapest körzetében ugyanis ugyanarról a helyről 2 adó sugározza az m1-et analóg módon, az O1, illetve a 41-es, tehát a mostani lekapcsolást követően is biztosított az m1 analóg földfelszíni vétele az UHF 41-es csatornán. A TV2 és az RTL Klub vétele miatt a háztartások és a szolgáltatók jelentős része az m1 vételére a 41-es csatornát használja, ugyanis az RTL a 24-es, a TV2 pedig az 58-as csatornákon sugároz, azaz egy UHF-sáv vételére alkalmas antennával foghatóak. Másrészt a MinDig TV elindulásával az adott körzetekben új, előfizetési díj nélküli digitális földfelszíni vételi lehetőség áll rendelkezésre. Harmadrészt az analóg lekapcsolás végéig ez a lépés mintegy bruttó 300 millió forint megtakarítást eredményez majd az MTVA-nak.

Kiket érint ez konkrétan? Azokat az embereket, akik a budapesti Széchenyi-hegyi tévéadó vételkörzetében élnek, s egyéni, tető- vagy szobaantennás vétellel, előfizetési díj nélkül nézik az m1 műsorát az 01-ről. Nem érinti a MinDig TV szolgáltatás nézőit, illetve a kábeltévé- és műholdas előfizetőket.

Mi a teendő? Elsődlegesen meg kell próbálni behangolni az UHF 41-es csatornát a televízió hangoló-egységével (tuner). Erre legtöbb helyen jó esély van, ahol az RTL Klub vagy a TV2 műsora egyébként is fogható. Ha ez nem sikerülne, akkor alternatív vételi módot kell választani. A vételi mód lehet havidíj-mentes vagy egy előfizetési szerződés megkötése valamelyik földfelszíni, kábeltévé vagy műholdas műsorterjesztő szolgáltatóval. Két havidíj¬mentes szolgáltatás érhető el:

A földfelszíni digitális televíziós műsorszórás (MinDig TV) az érintett területen elérhető, vételéhez egy szélessávú UHF tetőantenna és egy megfelelő (DVB-T MPEG-4 HD) vevődekóder, vagy egy ilyen tunerrel felszerelt integrált televíziókészülék (plazma, LCD) szükséges. A MinDig TV szolgáltatás részeként az m1 mellett további hat tévécsatorna fogható díjmentesen, az m2, a Duna, a Duna II Autonómia, az RTL Klub, TV2 és az euronews programja, ezek közül az m1, m2 és a Duna TV HD minőségben, és elérhetőek a Magyar Rádió országos adásai és a NeoFM programja is.

 

Másik lehetőség az egyéni műholdas vételre történő berendezkedés (az is lehet, hogy a háztartás ma is így veszi a Duna vagy az m2 adását). Az m1 augusztus 1-jétől kódoltan műholdról is elérhető az egyéni nézők számára az analóg és digitális földfelszíni terjesztési módok mellett. Ez esetben a vételhez egy Conax-kódkártya fogadására alkalmas, DVB-S MPEG-2 rendszerő műholdvevő és a megfelelő parabolaantenna szükséges. A közszolgálati műholdas multiplexben az m1, m2, Duna, Duna II Autonómia mellett az m2 HD és Duna HD is fogható, továbbá a Magyar Rádió országos adásai is elérhetőek.

Lehetőség van az adott településen szolgáltatást nyújtó analóg vagy digitális kábeltévé, továbbá műholdas televíziós csomagra való előfizetésre is, ez azonban rendszeres havi előfizetési díjat jelent. Digitális szolgáltatás választása esetén a szolgáltatók kötelesek az ún. közszolgálati csomagra való előfizetés lehetőségét is felajánlani. Arra érdemes figyelni, hogy ez sokszor közel azonos árú, mint a nagyobb csatornakínálatú „minimál" vagy alapcsomag.

 Az O1 adó lekapcsolását követően analóg m1 jellel részben vagy teljesen ellátatlanul maradó települések listája: Dág, Felsőpetény, Felsőtold, Gánt, Jásd, Kozárd, Máriahalom, Márkháza, Mogyorósbánya, Nyim, Szendehely, Tokodaltáró, Várgesztes, Annavölgy, Bajót, Berkenye, Nagysáp, Verőce, Alsótold, Bárna, Csobánka, Leányvár, Oroszlány, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Sóskút, Sirok, Alsópetény, Csabdi, Csolnok, Gyermely, Iklad, Nőtincs, Piliscsaba, Püspökhatvan, Sárisáp (összesen 36 település).

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.