2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Segítség az adósságkönnyítő lehetőségek kiválasztásában – árfolyamrögzítő kalkulátor a PSZÁF honlapján

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/21347"><img class="image image-preview" src="/files/images/pszaf%20uj%20logo_0.jpg" border="0" width="447" height="106" /></a></span> </p><p>Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A Felügyelet elnöke egyidejűleg vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.</p> <p><strong> </strong>

Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A Felügyelet elnöke egyidejűleg vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

 

Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A Felügyelet elnöke egyidejűleg vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

 

A törlesztési nehézségekkel küzdő adósok egyre növekvő számára tekintettel a Felügyelet honlapján új tájékoztatót tett közzé a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitelesek részére. Ez röviden összefoglalja az ügyfelek jogszabályban előírt adósságkönnyítő lehetőségeit, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendező programok fő jellemzőit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetőség ismérveit. A létező lehetőségek közül az érintett ügyfeleknek saját jelenlegi és várható élethelyzetük alapján kell mérlegelniük és dönteniük arról, hogy fizetési nehézségeikre mi jelentheti a legmegfelelőbb megoldást.

A PSZÁF honlapján (www.pszaf.hu) megjelentetett internetes kalkulátor a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának átmeneti rögzítéséről szóló törvény kapcsán segít a fogyasztónak a döntés meghozatalában. Az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, s pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak. A kalkulátor orientáló jellegű, az árfolyamfixálásról szóló döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől.

A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részletek várható alakulását. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyűlő tartozás), s ez alapján a későbbi törlesztési kötelezettség is. Az ügyfél e mellett a feltételezett devizaárfolyamok, kamatlábak változtatásával tudja modellezni gyűjtőszámla-hitele törlesztő részletének változását is. A programot közérthető pénzügyi szótár és fogyasztóvédelmi tájékoztató egészíti ki.

A PSZÁF az ügyfelek tájékoztatásával egyidejűleg a hitelintézetek számára közzétett vezetői körlevélben szólította fel a piaci szereplőket: saját figyelemlehívó anyagaikkal, személyre szabott, közérthető ügyintézői tájékoztatással – például a különböző lehetséges árfolyamok esetén a tőke- és kamattartozás alakulásának bemutatásával – segítsék elő a fogyasztók megalapozott döntéshozatalát az árfolyamfixálásról vagy az egyéb, adósságkönnyítő eszközök igénybe vételéről.

A Felügyelet elvárja, hogy az adósságkönnyítő ügyféldöntés meghozatalához a hitelintézetek – a törvényben előírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl – a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást az adós fennálló tartozásairól, s azok jogcímenkénti tételes bontásáról. A pénzügyi intézmények adjanak előzetes iránymutatást az ügyfeleknek arról, hogy milyen módszerrel állapítják meg a gyűjtőszámlán felgyűlt hitel piaci kamatát a jellemzően 2015-től induló törlesztéshez. Az árfolyamrögzítés időszakában pedig adjanak rendszeres kimutatást, internetes lekérdezési lehetőséget a fogyasztónak gyűjtőszámla hitelének aktuális egyenlegéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.