Május közepén borkóstolóval és hajóbemutatóval egybekötött látogatáson volt szerencsém részt venni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet közös kampányának első állomásán, Balatonlellén. A Vízimentők komoly fizikai felkészültséget igénylő áldozatos munkájáról és a Bujdosóékkal való kapcsolatukról (lásd: http://euroastra.hu/node/80331) már olvashattak, most ismerjék meg a Bujdosó családot és a pincészetet.

 

Május közepén borkóstolóval és hajóbemutatóval egybekötött látogatáson volt szerencsém részt venni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet közös kampányának első állomásán, Balatonlellén. A Vízimentők komoly fizikai felkészültséget igénylő áldozatos munkájáról és a Bujdosóékkal való kapcsolatukról (lásd: http://euroastra.hu/node/80331) már olvashattak, most ismerjék meg a Bujdosó családot és a pincészetet.

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszi Pusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek.

"A palackba zárt balatoni nyár"

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

 

A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett – kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével – termelnek még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld veltelinit is.

 

A Bujdosó-családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.

 

A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmaradt pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságokat fogadnak szakszerű borkóstolókra. A műemlék-pincében megtalálható a Bujdosó család 150 éves eszközgyűjteménye is.

 

A Bujdosó család az enyhe december után a januári tavaszias időben kezdte el a borvidéken a metszést. A szőlő áprilisban mély nyugalmi állapotban volt, és addig, amíg a talajhőmérséklet nem éri el a +10 Celsius fokot, a szőlőben nem indul meg a nedvkeringés. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza bízott benne, hogy a Vince napi jóslat beválik: „hó ugyan nem olvad, de az ereszből csöpög az eső, így a hiedelmek szerint gazdag termésre számíthatunk az ősszel". A pincében kifejtették az új tölgyfahordókból a fehérborokat és Balatonszemesen töltötték őket újra 2013-as Ibituba és Farkastanya nevű boraikkal. „Gyönyörű lett a Magtár alatti pinceág is, itt korábban még nem érleltünk bort" – mesélte Ferenc, aki a www.bujdoso.com oldalon saját blogbejegyzéseiben hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, hétköznapokról. Már január elején érezhető volt, hogy nagyon enyhe az időjárás. Ez az időszak az elmúlt években a hólapátolásról szólt, ezzel szemben a borvidéken idén a tavaszias időben, aki csak tehette, a szőlőmetszést végezte abban bízva, hogy elkerüli az extrém hideg. Ez az enyhe időjárás viszont sajnos különösen kedvező volt a szőlő kártevőinek átteleléséhez.

 

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt három héttel előrébb járt a természet a megszokottól, amit az orgona korai virágzása is jól mutatott. Ezért a dél-balatoni Bujdosó szőlőbirtokon áprilisban rohamtempóban kellett kötözni a szőlőket. A bagolypille lárvája, ami egy talajban élő hernyókártevő, idén sok helyen károsította a főrügyeket, ami sem a szőlőbirtokon, sem a dél-balatoni régióban nem volt tapasztalható a korábbi években. Közben már újabb munkálatok közelegtek, a 82 hektár területű szőlőben – elsősorban a fiatal ültetvényeken – lassan elkezdhették a törzstisztítást is.

„Idén egy új terméknévvel ellátott borral is előrukkolunk, a Pannónia nevezetű borunkkal, amit hamarosan elkezdünk palackozni is, így az még idén forgalomba kerül"- mondta Bujdosó Ferenc, a szőlőbirtok vezető borásza. A Pannónia nevű 70-es cirkálóról (egy balatoni elegáns, igen gyors vitorlástípus) elnevezett bor a Bujdosó szőlőbirtok területén lévő Csirip-tető dűlőből szüretelt olaszrizling hordóválogatás. A termék-névválasztást Bujdosóék személyes kötődése indokolta, hiszen fél éve a Pannóniával indulnak a vitorlásversenyeken.

 

Miközben barátkoztunk a Bujdosó Pincészet boraival, a borozgatás mellett természetesen házias kóstolóval is megvendégeltek, és közben kiderült, hogy miért olyan messze földön híres a család húsvéti sonkája. Nos, Feri papa hat hétig forgatja és locsolja a páclében a sonkát a füstölés előtt. Azt ajánlja, hogy kerülni kell a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát érdemes főzni. A következő lépés során meleg vízben lesúrolják a sonkát, azután hideg vízben áztatják pár órán át, majd ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon puhára főzik. A családi recept alapján a sonkát ezután a fűszeres lében hagyják kihűlni, majd tepsibe teszik és lepréselik. A sonkához bor illik, a zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs '11, a Nemere '12 tökéletesen passzol, de a vörösborok közül a gyümölcsös illatú Ibituba és a Sirocco '09 is épp ilyen megfelelő kiegészítő. Döntse el a kedves Olvasó, hogy melyik legyen az otthoni sonkázásnál a kiegészítő: a sonka vagy a bor. Nagyon fontos a megfelelő bor kiválasztása, mert egy rosszul megválasztott bor elrontja az ízvilágot. Bujdosóék erre is kínálnak útmutatást, összeállításukban megnézhető, hogy milyen ételhez, milyen bor passzol.

http://www.bujdoso.com/bujdoso-tanyeralatet/

 

Bujdosóék áprilisban a dél-balatoni borrégió borászaival nagyszabású borbemutatót tartottak a vendéglátóipar képviselői számára, és bemutatták a „Szél, napfény és buborék" szlogennel ellátott Dél-Balatoni Bor elnevezésű regionális összefogás új arculatát és terveit. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet bekapcsolódott a turizmusba is, a Dél-Balatoni Borút állomásaként.

 

Néhány szót csak a Bujdosó Mentőöv Rose-ról ejtenék, mégpedig azért, mert ez a bor lett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hivatalos bora, és a pincészet minden eladott palack után tíz forinttal segíti a VMSZ-t. Nos, a bor szép lazacszínű, intenzív, gazdag virágos illatú, ízét a Pinot Noir üde, gyümölcsös savai határozzák meg. Könnyed és jóivású.

A többi kiváló borról mindent megtalálnak a Pincészet honlapján.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Balatonlelle Várszói út

www.bujdoso.com

https://www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet

http://webshop.bujdoso.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük