A Parlament mellett, a Szalay utcában a szinte jelentéktelen külső mögött a főváros egyik legjobb étterme bújik meg egy lakóház földszintjén, valamint kör alakú, tágas pincéjében. A helyiség egykor építészeti stúdiónak épült, majd a parlamenti Képviselők Klubja volt. A pesti belvárosban sok vendéglő van, de az Országház vagy a Néprajzi Múzeum mellett ez egészen kitűnő házi konyhával rendelkezik, és alkalmas csoportok fogadására is. Itt minden étel-ital természetes alapanyagokból készül. A Chanson nem csak a mi felfedezésünk, hiszen máris szerepel a száz legjobb magyar étterem között, pedig csak egy éve nyílt.

 

A Parlament mellett, a Szalay utcában a szinte jelentéktelen külső mögött a főváros egyik legjobb étterme bújik meg egy lakóház földszintjén, valamint kör alakú, tágas pincéjében. A helyiség egykor építészeti stúdiónak épült, majd a parlamenti Képviselők Klubja volt. A pesti belvárosban sok vendéglő van, de az Országház vagy a Néprajzi Múzeum mellett ez egészen kitűnő házi konyhával rendelkezik, és alkalmas csoportok fogadására is. Itt minden étel-ital természetes alapanyagokból készül. A Chanson nem csak a mi felfedezésünk, hiszen máris szerepel a száz legjobb magyar étterem között, pedig csak egy éve nyílt.

 

A kávézó befogadóképessége egyelőre (terasz nélkül) 20-30 fő, a lenti étteremben viszont egyszerre 150 fő foglalhat helyet, a galéria-lounge részlegben pedig 80 fő fér el. Alapterülete összesen 340 négyzetméter.

 

Ajtai Lenke házigazda kíséretében fogad Kékiné D. J. Hilda, a gyergyószentmiklósi háziasszony, aki tizenöt éve él Magyarországon, korábban a Székelykapu Étterem vezetője volt, és 2012. január elsejétől jött át ide. Hilda rendszeresen publikál A vidék íze című folyóiratban. Különlegességeivel biztosan hamar meghódítja az egész belvárost. Lenke és Hilda egyaránt a tiszta erdélyi ízek híve. Specialitásaik titka az Erdélyből szállított orda (a második oltásból származó friss sajt), a hegyi juhász csirke, a korondi sajt, a Görgényi-havasokból jött bivalysajt, a faszénen sült padlizsánból készült krém, házi lekvárok és saját eltevésű savanyú káposzta, ami nem hasonlít a vecsési fajtára, mert náluk a torzsa helyére sót tesznek, a hordót lenyomtatják, majd karácsonykor megbontják. Ha arra járunk, kóstoljuk meg a korpaciberével savanyított csorbalevest! Ne hagyjuk ki a gusztusosan hagymakehelyben tálalt, faszénparázsolt sült padlizsánkrémet a friss pityókás (krumplis) kenyérrel, a puliszkaágyra halmozott, ízes ordát! Otthon káposztalevélben sütik ma is a pityókás kenyeret, és persze kemencében. A Chanson Étteremben kapható ez a kenyér!

Orda puliszkaágyonOrda puliszkaágyon

 

Szibisán Emil sommelier szerint a bor az intelligens ember itala, jó kommunikációs eszköz. A különböző fogásokhoz Erdély borait kínálja. Elsősorban az erdélyi származású Királylánykát, az enyedi borvidék italát. Híres a Ménesi Borvidék, ahol 80%-ban főleg vörösborokat készítenek. A ménesi kadarkának utolérhetetlen az íze. Arad-hegyalján a jó talaj és a sok napsütés élvezetes, a tokajihoz hasonló borokat eredményez, főleg olyan gazdánál, mint a 80 hektáron szőlőt művelő Balla Géza mester. 1999-ben alapította meg a saját pincészetét, reduktív technológiával világszínvonalú borokat állít elő. Megkóstoltatta a 2011-es évjáratú készletet, a friss, gyümölcsös zamatú borokat. A 13 fokos, savas gerincű Királylányka után a másik specialitásuk a Sauvignon Blanc. Ez a fajta már aszúsodhat is, ha meleg az ősz. A Kadarka (a pincészet zászlós bora) szintén aszú lehet, akkor a neve Kadarissima. Ennek magas szesztartalmát kiegyensúlyozza az édessége. Először 1944-ben készítették. Kényes az időjárásra, nem minden évben aszúsodik. Arad-hegyalja épp azonos földrajzi magasságban fekszik Szekszárddal. Balla mester 3 millió európai uniós befektetése meghozta a gyümölcsét: a nemzetközi Kadarka-versenyen champion lett. Új kísérlete a kései szüretelésű, fahordóban érlelt Fekete Leányka.

Hagymában tálalt padlizsánkrém zölségekkelHagymában tálalt padlizsánkrém zölségekkel

 

Kifogás tárgya a vendéglő neve, mert inkább utalnia kellene a székely eredetre. Hilda el fog gondolkodni a dolgon, mert a Chanson valóban nem a megfelelő utalás a vendéglő jellegére. Elmondta, hogy keddtől-péntekig 11-15 óráig élő zongorajáték szól a megfizethető áru, svédasztalos ebédhez. A földszinti kávézóhoz teraszt alakítanak ki nyárra, szeretnének szendvicseket is kínálni. A lenti helyiség az étteremrész, ahol a la carte vendéglátást, zenés borvacsorákat és pálinkakóstolót rendeznek, sőt, esténként táncolni is lehet. Ráadásként vannak folklór műsorok, Chanson-estek Kárász Eszterrel, vagy musical-est a Madách Színház művészeivel.

Hilda a desszertjeivelHilda a desszertjeivel

   Újdonság a siesta-fiesta csomag délutánonként: ordás lepény / somlói galuska / Chanson palacsinta (csokis-narancsos); Julius Meinl Premium kávé vagy tea; erdélyi házi szörp vagy üdítő. Néhány ínycsiklandó menü a kínálatból: faszénen sült padlizsánkrém, székely füstölt csülök aranymazsolás párolt káposztával, túrógombóc; fokhagymakrém leves, ropogós sült kacsacomb forró gyümölccsel, rösztivel vagy rizzsel, somlói Chanson módra…

 

Utána lehet nézni a www.chanson-etterem.hu weboldalon.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük