A CIB Bank elemzői, Trippon Mariann és Jobbágy Sándor nyerték a Consensus Economics legpontosabb prognózisért járó díját Magyarországon. A makrogazdasági elemzések készítésével foglalkozó globális vállalat 19 intézmény elemzőinek GDP növekedésre és inflációra vonatkozó előrejelzéseit vizsgálta 24 hónapon keresztül.

 

A CIB Bank elemzői, Trippon Mariann és Jobbágy Sándor nyerték a Consensus Economics legpontosabb prognózisért járó díját Magyarországon. A makrogazdasági elemzések készítésével foglalkozó globális vállalat 19 intézmény elemzőinek GDP növekedésre és inflációra vonatkozó előrejelzéseit vizsgálta 24 hónapon keresztül.

 

Rangos elismerésben részesültek a CIB Bank elemzői: a londoni székhelyű, makrogazdasági elemzésekre fókuszáló globális vállalat, a Consensus Economics Trippon Mariannak és Jobbágy Sándornak ítélte a „Legpontosabb előrejelzés 2013 Magyarország Díjat" ("Forecast Accuracy Award Winner 2013 Hungary"). Az idén először átadott elismerést azok az intézményi elemzők kapták, akik a GDP és az infláció alakulására vonatkozóan a lehető legkisebb hibaszázalékkal adtak prognózisokat.

Az 1989-ben alapított Consensus Economics világszerte 700 elemzőtől – köztük a CIB Bank szakértőitől is – gyűjt folyamatosan makrogazdasági előrejelzéseket. A díj odaítélésekor 19 magyar makrogazdasági változókra előrejelzést adó intézmény GDP és infláció prognózisait vizsgálták 24 hónapon keresztül. Az nyertes meghatározására a Consensus Economics az ún. „Átlagos Abszolút Hiba" („Mean Absolute Error") számítási módszert alkalmazta, amelyben a hiba a ténylegesen bekövetkezett változás – azaz a reál GDP és infláció növekedése vagy csökkenése – és a prognózis különbsége volt. A tényleges GDP adatok általában 3-4 hónappal a vizsgált év utolsó negyedévét követően kerülnek nyilvánosságra, míg az infláció alakulására vonatkozó számok általában már az év végét követő egy hónapon belül napvilágot látnak. Az elemzőknek a 24 hónap alatt a havi adatszolgáltatások túlnyomó százalékában részt kellett vennie ahhoz, hogy indulhassanak a díjért, beleértve a 2012-ben vizsgált 12 hónapot is, amely időszakban közismerten nehéznek bizonyult pontos előrejelzéseket adni. Ezt bizonyítja az is, hogy ekkor volt a legnagyobb a prognózisok hibaszázaléka. A legpontosabb előrejelzéseket adó elemzők kiválasztásakor a Consensus Economics összeadta a GDP-re és az inflációra vonatkozó átlagos abszolút hiba rátákat, és kiválasztotta azokat az elemzőket, akik a legalacsonyabb hibaszázalékkal adtak prognózisokat a két értékre nézve.       

 

„Egy ország gazdasági növekedésének érdekében kiemelten fontos az elkerülhető kockázatok felmérése. Ebben nagy szerep jut a prognózisoknak, amelyek gazdasági döntéseket is befolyásolhatnak. Büszkék vagyunk rá, hogy a Consensus Economics által vizsgált 24 hónap során a mi GDP és infláció előrejelzéseink bizonyultak a legpontosabbnak"

– mondta a díj kapcsán Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

 

„A prognózisok a kevésbé eseménydús időszakokban általában megbízhatóbbak, mint a mozgalmasabb időkben, amikor nehezebben kiszámítható, hogyan alakulnak majd a gazdasági folyamatok. A válság óta tartó években – így a díj során figyelembe vett 24 hónapban is – izgalmas események hatottak a gazdasági mutatókra. Külön öröm, hogy ebben a környezetben a mi előrejelzéseink esetében volt a legalacsonyabb a hibaszázalék" – tette hozzá Jobbágy Sándor, a CIB Bank szenior elemzője, akinek meghatározó szerepe van a pénzintézet makrogazdasági modelljeinek felépítésében és működtetésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük