2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing közösen segíti a KKV-kat

8 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11871"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ciraff.thumbnail.jpg" border="0" width="82" height="100" /></a></span>A Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing 2008.április 14-én mutatta be innovatív finanszírozási programját, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti hozzá a legújabb informatikai technológiákhoz.  A tájékoztatót <em>Vass Gábor,</em>a Cisco Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója és  <em>Göblös Gergely, </em>a Raiffeisen Lízing gép-berendezés üzletágának igazgatója tartotta. </p><p>

ciraff.thumbnailA Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing 2008.április 14-én mutatta be innovatív finanszírozási programját, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti hozzá a legújabb informatikai technológiákhoz.  A tájékoztatót Vass Gábor,a Cisco Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója és  Göblös Gergely, a Raiffeisen Lízing gép-berendezés üzletágának igazgatója tartotta.

ciraff.thumbnailA Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing 2008.április 14-én mutatta be innovatív finanszírozási programját, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti hozzá a legújabb informatikai technológiákhoz.  A tájékoztatót Vass Gábor,a Cisco Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója és  Göblös Gergely, a Raiffeisen Lízing gép-berendezés üzletágának igazgatója tartotta.

A Cisco közelmúltban végzett felmérése azt kutatta, milyen szinten állnak a hazai kkv-knál a hálózati informatikai fejlesztések (LAN, WAN, SAN) és az ezekre épülő modern technológiák (IP telefon, security, adattárolás, távoli elérés) a régióban tapasztalható állapotokhoz képest.

Milyen trendek várhatók a KKV-k informatikai beruházásaiban?

A kis- és középvállalkozások a magyar vállalkozások a magyar nemzetgazdaság meghatározó szereplői, ezek a cégek foglalkoztatják az ország alkalmazotti állományának 70%-át, s a GDP 50%-át állítják elő.

A Cisco megbízásából Magyarországon végzett felmérés arra mutat rá, hogy a kis- és középvállalatok nagy része már rendelkezik az alapvető hálózati infrastruktúrával, azonban ezeket elsősorban még csak az alapfunkciókra használják, és a fejlett technológiák / funkciók bevezetése terén jelentős a lemaradás.

A helyi kis- és középvállalatok nagy arányban építettek ki helyi (LAN) és nagy kiterjedésű hálózati (WAN) infrastruktúrát, vagy modernizálták azokat 2005 óta.  A helyi hálózati fejlesztések a jövőbeli beruházások szempontjából is fontosak: a felmérésben résztvevő kis- és középméretű vállalkozások 20%-a tervezi helyi hálózatának modernizálását az elkövetkező évben.

Az alapvető hálózati technológiák alkalmazásán túl továbbra is érezhető a lemaradás az új, hálózati kommunikációs és együttműködési alkalmazások bevezetése terén. A felmérés szerint bizonyos technológiák elterjedtsége aránylag alacsony, például csupán a vállalatok 14%-a alkalmaz VoIP-megoldásokat,  40% rendelkezik távoli hozzáférési megoldással és 8% használ adatközpontjában tárolóhálózati (SAN) technológiát.  A következő egy évre tervezett információ-technológiai beruházások esetén a válaszadók 11%-a tervezi a távoli hozzáférés bevezetését, 8% kíván virtuális magánhálózati (VPN) megoldásokat meghonosítani a jobb hálózati biztonság érdekében, és 12% szeretne VoIP-megoldást bevezetni cégénél.

A modern hálózati infrastruktúra lehetőséget teremt a cégek számára a hang- és adatforgalom integrálására, a nagyobb adatbiztonság megteremtésére, a vállalati hálózathoz való távoli hozzáférés biztosítására, valamint számos olyan szolgáltatás, illetve alkalmazás hálózati alapjainak kiépítésére, mint például a pénzügyi és ügyfélkapcsolati rendszerek.  A hálózat éppen ezért megkülönböztető szereppel bír a kis- és középvállalatok számára a nemzetközi beszállítói láncokban történő versenyképesebb, hatékonyabb működés szempontjából.

A felmérésre adott válaszként értelmezhető a két szövetkezett cég, a Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing bejelentése;  az április 15-től július 31-ig tartó EasyLease finanszírozási program keretében a jelentkező vállalkozások a jelenlegi piaci kamatoknál kedvezőbben, báziskamatláb (LIBOR vagy BUBOR) + 1%-os kamatmarzs mellett valósíthatják meg informatikai beruházásaikat 500 ezer és 7 millió forint értékhatár között, 24-36 hónapos futamidővel, CHF, HUF vagy EUR alapon.  A konstrukció további előnye, hogy a lízingbevevőknek önerőt nem, csupán a teljes vételár áfáját  kell megfizetni egy-összegben a lízingfutamidő elején, amely azután a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető.

Példaként;  a kedvező kamatozásnak köszönhetően, egy nettó 650 ezer Ft.  értékű fejlesztés CHF alapon, 24 hónapos futamidővel havi 28 ezer, 36 hónapos futamidővel pedig 19 ezer Ft-ba kerül, ami a nem támogatott konstrukciókhoz képest több mint 10-, illetve 15%-al alacsonyabb lízingdíjat jelent.  Ezért az összegért pl. egy nyolc-fős cég teljeskörű informatikai megoldáshoz juthat a Cisco Unified Communication 500 nevű üzleti kommunikációs csomag bevezetésével. Ez az eszköz egységes,  azaz egyetlen hálózaton működő vezetékes és vezeték nélküli hang-, adat- és videokommunikációs megoldást kínál, hangpostával, biztonsági funkciókkal, s közben integrálja az olyan alkalmazásokat, mint a naptár-, levelező- és ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) programok. Ugyanez a rendszer 16 felhasználó számára mintegy nettó 1,5 millió Ft-ért érhető el, amely a futamidőtől függően havi 63 ezer illetve 44 ezer forintba kerül.

Egy 48 fős iroda (azaz mintegy 2,4 millió forintos beruházás) esetén a futamidőtől függően több mint havi 40 ezer forinttal alacsonyabb a havi lízingdíj.  Az EasyLease konstrukcióban a vállalatok természetesen bármilyen más Cisco terméket bevezethetnek az 500 ezer illetve 7 millió Ft-os értékhatár között.

A Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing  fenti innovatív finanszírozási programja tehát hozzásegíti a kis- és középvállalkozásokat a legújabb technológiákhoz.  Ezen vállalkozások nagy része már rendelkezik az alapvető hálózati infrastruktúrával, azonban az alapfunkciókon túlmutató technológiák bevezetése terén jelentős a lemaradásuk, rajtuk segít az új megoldás.

Miben rejlik a megoldás lényege?

A csúcstechnológiát képviselő infokommunikációs technológia, így az egységes hang- és adatátvitel, a vezeték nélküli hálózatok, a videó-konferencia, ill. a biztonsági funkciók,  kulcsfontosságúak a kis- és középvállalkozások számára, a nemzetközi beszállítói láncokban való versenyképes, hatékony működésükhöz elengedhetetlenek.

A Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing EasyLease finanszírozási programja a kis- és középvállalkozások hálózati informatikai fejlesztéseit segíti.  A program lízing-konstrukciói valamennyi Cisco termékre és szolgáltatásra érvényesek,  kamatozásuk kedvező, feltételei rugalmasak és a hitelbírálat ügyintézése gyorsan zajlik.

Vass Gábor  Cisco üzletágvezető rámutatott, a kkv-k számára nem a technológia jelenti a legnagyobb akadályt, hanem az új információtechnológiai megoldások bevezetéséhez szükséges pénzügyi eszközök hiánya. A megfelelő finanszírozás segíthet a költségvetési problémák megoldásában, lehetővé teszi, hogy a vállalatok olyan haladó technológiákba ruházzanak be, melyekkel, a költségek leszorítása mellett,  az üzleti és működési hatékonyság növelhető. 

A Cisco Capital és a Raiffeisen Lízing versenyképes finanszírozási ajánlatának elfogadása esetén a kkv-k számára is elérhetővé válik a Cisco technológia;  növelhetik termelékenységüket, az alkalmazottak munkáját a legújabb infokommunikációs technológiák bevezetésével segíthetik,  mind a helyi, mind a nemzetközi piacokon eredményesebben szerepelhetnek.

Mivel az EasyLease Finanszírozási program célja, hogy minimális kezdeti befektetéssel, alacsonyabb költségek és egyszerű ügyintézés mellett tegye lehetővé a kis- és középvállalati ügyfelek számára a legmodernebb hálózati technológiák gyors, mégis hatékony bevezetését, az ügyletek lebonyolítása a szokásos eljárástól eltérően lényegesen kevesebb papírmunkát igényel, egyéb plusz fedezetek (ingatlan, ingóságok, értékpapírok, stb.) bevonása nélkül. Az egyszerűsített ügyintézés jegyében a finanszírozási kérelmek a szükséges dokumentumok benyújtását követően legfeljebb 2 munkanap alatt elbírálásra kerülnek, mindennemű kezelési költség felszámítása nélkül.

A Cisco EasyLease finanszírozási program a Cisco hivatalos regisztrált partnerein, illetve a finanszírozást nyújtó Raiffeisen Lízing Zrt. kijelölt értékesítő munkatársain keresztül érhető el.

Göblös Gergely, a Raiffeisen Lízing gép-berendezés üzletágának igazgatója szerint, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kkv-k pénzügyi forrásaikat inkább üzemeltetési tevékenységeikre, semmint olyan innovatív megoldásokra fordítják, amelyekkel igazi versenyelőnyre tehetnének szert.

A informatikai lízingpiac dinamikusan fejlődik.  Magyarországon 2007-ben ebben a szegmensben 50%-os bővülést regisztráltak, ami a teljes lízingportfolió közel 2%-át teszi ki.  Nyugati szomszédainkhoz képest azonban, ahol ez az érték 10% körüli, számottevő lemaradásban vagyunk.  A Raiffeisen Lízing ezt a különbséget igyekszik minél inkább minimalizálni.

Az EasyLease mellett a Cisco egy üzleti útitervet is kidolgozott a kkv-k számára, amely a rövid és hosszú távú üzleti célokhoz meghatározott technológiai megoldásokat rendel, vagyis megkönnyíti a kitűzött célok megvalósítását.

http://www.cisco.com/go/smb

www.cisco.hu/finanszirozas/ 

http://www.raiffeisenlizing.hu/

http://www.cisco.com/

http://www.cisco.com/global/EMEA/cisco_capital/index.shtml

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.