www.citibank.huwww.citibank.hu

A Citibank Zrt. támogatja a magyar pénzügyi és közgazdasági oktatást. Az egyhetes  Közgazdaságtan Vezetőknek elnevezésű tábort immár 15. alkalommal, idén augusztus 10-16. között Piliscsabán szervezik 30 középiskolás diák és 30 közgazdaságtan-tanár részvételével.

 www.citibank.huwww.citibank.hu

A Citibank Zrt. támogatja a magyar pénzügyi és közgazdasági oktatást. Az egyhetes  Közgazdaságtan Vezetőknek elnevezésű tábort immár 15. alkalommal, idén augusztus 10-16. között Piliscsabán szervezik 30 középiskolás diák és 30 közgazdaságtan-tanár részvételével.

A Közgazdaságtan Vezetőknek Képzés a Foundation for Teaching Economics (FTE) amerikai non-profit szervezet oktatási programja. Az FTE magyar partnere a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM). A JAM munkatársai szervezik a tábort, ők választották ki a résztvevőket nyílt pályázat útján.

A Közgazdaságtan Vezetőknek Képzés célja, hogy Magyarország jövőbeli vezetőit megismertesse a piacgazdaság működésével, és fejlessze motivációs képességeiket. A program célja ugyanakkor, hogy az ország minden részéből érkező tanárok megismerjék és elsajátítsák az interaktív tanítási módszereket, hogy a közgazdaságtant élvezetesebbé és érthetőbbé tegyék diákjaik számára.

A vezetőképző tréning során a diákok megtanulják a közgazdaságtan alapjait és elsajátítják a gazdasági gondolkodásmódot, megismerkednek a különböző vezetési stílusokkal és megtanulnak csapatban dolgozni. A tanárok pedig új tanítási stratégiákkal és interaktív szimulációs játékokkal ismerkednek meg, melyeket később alkalmazni tudnak az oktatásban. Az előadók amerikai és magyar szakemberek.

A hatnapos program nagy jelentőséget tulajdonít a szemléletalakításnak, a tanárok és a diákok megismerhetik az etikus üzleti gondolkodást és a felelős vállalati magatartást.

Az FTE 15 éve szervezi a Közgazdaságtan Vezetőknek programot Magyarországon a Citi Alapítvány támogatásával. A programértékelések azt mutatják, hogy a résztvevő diákok és tanárok a program után jobban megértik a gazdasági folyamatokat, melyek a mindennapi életüket is befolyásolják.

„Ezt a programot immár 15 éve támogatja a Citibank Magyarországon, és az elmúlt évek sikere azt bizonyította számunkra, hogy nagy szükség van a közgazdasági-pénzügyi oktatásra már a középiskolások körében." – mondta Batara Sianturi úr, a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatója.  „2004-ben a Citi és a Citi Alapítvány közösen kötelezettséget vállalt, hogy a következő 10 évben 200 millió dollárral támogatunk pénzügyi oktatási programokat világszerte. Az elmúlt évek sikerére alapozva úgy döntöttünk, hogy tovább folytatjuk a tábor támogatását Magyarországon, Csehországban, Romániában és Szlovákiában. A tábor kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők elsajátítsák a közgazdaságtan alapjait és megszeressék ezt a tárgyat. A sok érdekes szimulációs játék során megismert gazdasági összefüggések és vállalatvezetési stílusok mind olyan képességeket fejlesztenek, melyekre Magyarország jövőbeli vezetőinek nagy szüksége lesz." –  tette hozzá Sianturi úr.

A  program két fontos részt tartalmaz a diákok számára:

  • 1) Gazdasági órák a piacgazdaság működéséről. Szimulációs gyakorlatok színesítik az órákat, melyeken keresztül a diákok megtanulnak kritikusan gondolkozni gazdasági és szociális problémákról.
  • 2) Vezetőképző gyakorlatok, melyek során csoportmunka keretében kell problémákat megoldaniuk, feladatokat elvégezniük. A programok konfliktuskezelési, kommunikációs és különböző vezetői képességeket fejlesztenek.

A tanárképzés fontos céljai:

  • 1) A tanárok részt vesznek a gazdasági órákon, melyek során megfigyelhetik az oktatási módszereket, pl. interaktivitás, gyakorlati tapasztalatokon alapuló oktatás.
  • 2) A szemináriumok során a tanárok kipróbálhatják a megfigyelt módszereket, gyakorolhatják a szimulációs helyzeteket, megoszthatják egymással tapasztalataikat és módszereiket.

A program hatásának méréséhez előzetes és értékelő kérdőíveket töltenek ki a diákok és tanárok, a program után pedig mélyinterjú készül minden résztvevővel. Ezenkívül, a tanárokat arra kérjük, hogy hat hónap múlva írják meg nekünk, hogy milyen hatással volt a nyári program az iskolai tanításra.

A Citi Alapítvány világszerte elkötelezett a hátrányos helyzetű emberek és családok gazdasági lehetőségeinek bővítése iránt minden közösségben, amelyekben a Citi tevékenykedik. Globálisan a Citi Alapítvány elsősorban a következő területeket támogatja:

–      mikrofinanszírozás és mikrovállalkozás, az egyének gazdasági önállósulásának segítése céljából,

–      kisvállalkozások és fejlődő vállalkozások, ösztönözve gazdasági növekedésüket és a munkahelyteremtést,

–      általános oktatás, amely felkészíti a fiatalokat a személyes és szakmai sikerekre,

–      pénzügyi oktatás, melynek segítségével az egyének jól megfontolt pénzügyi döntéseket tudnak hozni,

–      környezetvédelem, különös tekintettel a fenntartható növekedésű vállalkozásokra, amelyek a környezet megóvása mellett munkahelyeket teremtenek és a gazdasági növekedés ösztönzői.

http://www.citigroupfoundation.org/ 

A Foundation for Teaching Economics -az FTE- küldetése, hogy fiatalok számára vezetői képességeket fejlesztő gazdasági és pénzügyi ismereteket, valamint egy speciális gazdasági gondolkodásmódot közvetítsen. A közgazdaságtan-tanárok számára pedig olyan gazdasági és módszertani ismereteket kíván átadni, melyek segítik őket, hogy hatékonyabban tudjanak tanítani.

 http://www.fte.org/ 

A Junior Achievement Magyarország (JAM) a Junior Achievement Worldwide tagja, 1992 óta működik Magyarországon. Jelenleg, az ország több mint 300 iskolája vesz részt az általuk szervezett tizenegy gazdasági program valamelyikén. A JAM küldetése, hogy az üzleti élet szereplőivel együttműködve, olyan programokat kínáljon a tanulóknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megismerkedjenek a közgazdaságtan és az üzleti élet alapjaival. Az alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy a programokon részt vevő tanulók az üzleti közösség felelős tagjaivá válnak a jövőben. 

 http://www.ejam.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük