Május 27-én és 28-án a Cseh Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik- és Klemperer-bérletének utolsó előadásaként.

 

 

Május 27-én és 28-án a Cseh Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik- és Klemperer-bérletének utolsó előadásaként.

 

A prágai együtts vendégjátékára  az „Európa szívében" elnevezésű, a Nemzeti Filharmonikusok és négy közép-európai főváros (Pozsony, Prága, Bécs, Ljubljana) egy-egy zenekarának részvételével megvalósuló csereprogram keretében kerül sor. 2007 májusában a Szlovák, 2008 januárjában a Szlovén Filharmonikusokat hallhattuk a Művészetek Palotájában, most pedig Csehország vezető zenekara vendégszerepel nálunk. A nagymúltú együttes 1896-ban, a prágai Rudolfinumban adta első hangversenyét, Antonín Dvořák vezényletével. A MŰPÁ-ban most Zdeněk Mácal vezetésével koncerteznek, aki a Cseh Filharmonikusok tizedik vezető karmestereként, 2003 őszétől 2007 szeptemberéig állt a zenekar élén. Két budapesti hangversenyükre két I. szimfóniát hoznak.

Az ötven esztendeje elhunyt Bohuslav Martinů (1890-1959) mind a hat szimfóniáját amerikai emigrációs évei alatt írta. Amikor a háború elől menekülve Amerikába érkezett, régi barátja, Serge Koussevitzky, a Bostoni Szimfonikusok vezetője szimfóniát rendelt tőle. A karmester kívánsága az volt, hogy a művet nemrég elhunyt felesége, Natalie emlékének ajánlja a szerző.

Mahler I. szimfóniáját Budapesten mutatták be, 1889. november 20-án. A zeneszerző ebben az időben (1888-tól 1891-ig) a budapesti Operaház igazgatója volt, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotása a magyar fővárosban hangozzék el először. Most meghallgathatjuk, hogyan interpretálják a művet a Cseh Filharmonikusok – Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük