A keddi (2013. 11. 14.) kereskedési nap nem a szokványos módon zárult az USA legnagyobb elektronikus tőzsdéjén. Egy, a dán Universal Robots által gyártott robotkar szólaltatta meg a NASDAQ csengőjét, mellyel először fordult elő, hogy nem élő személy hozta működésbe.

 

A keddi (2013. 11. 14.) kereskedési nap nem a szokványos módon zárult az USA legnagyobb elektronikus tőzsdéjén. Egy, a dán Universal Robots által gyártott robotkar szólaltatta meg a NASDAQ csengőjét, mellyel először fordult elő, hogy nem élő személy hozta működésbe.

 

A NASDAQ kereskedésének megnyitásakor és lezárásakor elhangzó csengőszó fontos hagyomány – minden jelentős tőzsdenyitási napot ezzel ünnepelnek.

A csengőszó ezúttal nemcsak a nap végét jelezte, hanem az új ROBO-STOXTM Global Robotics and Automation Index ETF (tőzsdei azonosító: ROBO) használatának a kezdetét is ezzel ünnepelték.

A dán UR5 robotkar – az első gép, amely megszólaltatta csengőt – egyszerűen kezelhető és már kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások számára fejlesztették ki. A hat-tengelyes robotkar súlya mindössze 18 kilogramm, maximálisan 5 kg-ot tud szállítani, és 850 mm távolságra ér el. A Universal Robots amerikai forgalmazási partnere a Cross Automation a szerkezetet egy Schunk típusú, háromujjas fogóval szerelte fel. Ahhoz, hogy a csengőt működésbe hozzák, a UR5 -öt egy úgynevezett "betanító üzemmódba" állították – a robotkarnak megmutatták és elmentették számára azokat a pontokat, amelyeket a csengetés során érintenie kell.

 

"Hihetetlenül izgalmas a robotunkat harangozás közben a NASDAQ-on látni. Ezen kívül egy filmet is vetítenek a mi UR5-ünkről a tőzsde tornyán lévő hatalmas kivetítőre a Times Square-en" – nyilatkozta nagy örömmel Thomas Visti a Universal Robots alelnöke és kereskedelmi igazgatója. "Néha mi magunk is meglepődünk azon, hogy mi minden történt 2009 óta, amikor eladtuk az első robotokat Dániában és Németországban. Köszönet a Robo-STOX TM-nek ezért az élményért."

"Élve a lehetőséggel, hogy mi nyithattuk meg a tőzsdét, arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy az UR5 nem csak egy laboratóriumban használható robot." – nyilatkozta Frank Tobe a Robo-STOX társalapítója és a The Robot Report (http://www.therobotreport.com) kiadója. "Sokkal inkább egy olyan robottechnológiát akartunk bemutatni, amely valóban használható, jól eladható és világszerte sokoldalúan alkalmazható a különböző iparágakban. "

 

A könnyített robotok ötlete a Universal Robots részéről sikertörténetté vált: 2005-ben egy egyetemi kutatási projekt révén alapították a céget, amely ma már több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 50 országban értékesíti termékeit, köztük immár Magyarországon is. 2013-ban az 1989 óta működő 30 legsikeresebb dán exportcég közé választották.

 

Videó a NASDAQ csengőjének megszólaltatásáról:

https://www.dropbox.com/s/py7577n80muz49i/PGM_1280x720_H264_11_12_2013_3_50_25%20PM.mov