Ez alkalomból 2013. november 20-24. között Skandinávia 2013 néven kortárs fesztivál lesz a fővárosban. Kiállítás, könyvbemutató és koncert a város több pontján, filmvetítések pedig a Toldi moziban.

 

Ez alkalomból 2013. november 20-24. között Skandinávia 2013 néven kortárs fesztivál lesz a fővárosban. Kiállítás, könyvbemutató és koncert a város több pontján, filmvetítések pedig a Toldi moziban.

 

A Kortárs Skandináv Fesztivál helyszínei:

TOLDI mozi – 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

FUGA Budapesti Építészeti Központ – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

ALEXANDRA Pódium, 1055 Budapest, Nyugati tér 7.

GIPSZKORSZAK Játszóház, Gozsdu "F" udvar, 1075 Budapest, Király utca 13. Dob utca 16.

A38 – Petőfi híd, budai hídfő

 

Az alábbiakban tekintsék meg a Fesztivál első felének programjait, az utolsó két napra a későbbiekben visszatérünk.

 

A koppenhágai módszer – építészeti kiállítás.

A kiállítás képeken és építészeti projekten keresztül mutatja be azokat a városfejlesztési megoldásokat, melyek hatására Koppenhága nemcsak zöldebb és élhetőbb várossá, hanem követendő példává is vált. A Kortárs Skandináv Fesztivál keretében rendezett kiállítást 2013. november 20-án 18 órakor Tom Nørring nagykövet nyitja meg a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) A tárlat 2013. december 9-ig látogatható.

www.fuga.org.hu

 

2013. november 21-én 18 órától a Toldi moziban alternatív irodalmi est Jonas Jonasson és írótársai fergeteges regényeivel, skandináv irodalmi kvízzel megfejelve. Az est a Kortárs Skandináv Fesztivál megnyitója. A fesztivált Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete nyitja meg.

Északi fények Magyarországon – Az Athenaeum Kiadó skandináv kínálata.
A svédek fenegyereke visszatért! 2011-ben azt mondtuk Jonasson előző regényére, hogy az év legviccesebb könyve. Most, két évvel később, nyugodtan megismételhetjük ezt az állítást. A 35 országban sikert arató, majd megfilmesített kultuszregény, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt után az író egy újabb fergeteges humorú bestsellerrel jelentkezik. Aki kíváncsi, hogyan lesz a békeszerető svédeknek atombombája, eljut-e a három kínai nővér Svájcba egy lopott mikrobusszal, és megmenekül-e a világ a rendhagyó nukleáris fenyegetéstől, annak Az analfabéta, aki tudott számolni letehetetlen olvasmánynak ígérkezik, és ez nem csak ígéret… Jonasson hosszú című kötetei mellett Carin Gerhardsen krimijei, Gabi Gleichmann családregénye és további titkos északi tehetségek (Peter Stjernstörm, Samuel Bjørk) is szerepet kapnak ezen az alternatív irodalmi esten, amit a végén skandináv irodalmi kvízzel és nyereménykönyvekkel fejelnek meg.

http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139421231

 

Az Athenaeum Kiadó programját 20 órától a Call Girl filmvetítés követi eredeti nyelven, magyar felirattal. A Call girl megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozza fel.

1976, Svédország. Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet, amelyben számos kiskorút is foglalkoztat. Ügyfelei között számos magas rangú tisztségviselő, politikus, sőt miniszterek is szerepelnek. A hatóságok kitartó nyomozással, lehallgatásokkal egyre több bizonyítékot gyűjtenek be a kiskorúakról, valamint ismert klienseikről. A választásokhoz közeledve az államhatalom számára is mind kínosabbá és titkolnivalóvá válik az ügy.

2013. november 22-én 17.30 órakor az Alexandra Pódiumon (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

Knut Ødegård: Hangok és látomások – könyvbemutató.

Knut Ødegård teológiát és filológiát hallgatott az Oslói Egyetemen. Első verseskötete 1967-ben jelent meg. Újnorvég nyelven ír; eddig tizenegy verseskönyvet publikált. Műveit húsz nyelvre fordították; ebből tizenöt önálló kötet. Magyarul 1986-ban jelent meg önálló kötete az Új Pegazus sorozatban.

Verseit norvégul felolvassa a szerző. Szappanos Gábor fordításában felolvassa Lázár Balázs.

Közreműködik Hajós Eszter ének. Az est házigazdája Turczi István a kiadó vezetője.

Köszöntőt mond Tove Skarstein nagykövet.

 

A Fesztivál keretében 2013. november 21-24-ig a Toldi moziban látható a Norvégia az esélyegyenlőség országa kiállítás, amely a norvég esélyegyenlőségi mozgalomról szól. Norvégiát, mint az egyik legteljesebb körű esélyegyenlőséget biztosító országot tartják számon, a kiállításból kiderül, miért is.

 

2013. november 22-én, pénteken 19 órakor a Toldi moziban David Färdmar svéd filmrendező, forgatókönyvíró és producer a Fesztivál vendége.

My name is Love, Getingdans – David Färdmar rövid játékfilmjei, svéd nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással.

A My name is Love torokszorító történet egy fiatal férfiról, akinek első flörtje egy sráccal gyorsan veszélyes viszonnyá válik.

A Getingdans Knut Faldbakken Maude táncol című regényéből készült film adaptáció. A szerepekben kiváló svéd színészekkel találkozhatunk. A film 2011-ben a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon megnyerte a legjobb filmadaptációnak járó közönségdíjat.

 

20 órától Känn Ingen Sorg – filmbemutató. A film első nemzetközi vetítésére eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással kerül sor.

Måns Mårlind és Björn Stein filmje az idei nyár nagy mozisikere volt Svédországban. A Håkan Hellström dalaira épülő játékfilm egy Pål nevű fiatalemberről szól, aki zenésznek készül, álmai megvalósításának azonban legnagyobb akadálya önmaga: mély gondolatai mindig akkor zökkentik ki, mikor a legnagyobb a tét.

 

Jegyárak

Rövidfilmek: 600 Ft.

Játékfilmek: 1000 Ft. (diákjegy: 800 Ft.)

 

http://www.skandinavhaz.hu

 

Lantai József