EUROFUNDEUROFUND 

A magyar munkavállalók ki vannak téve a kockázati tényezőknek, de tájékoztattak a munkaegészségügyi és munkabiztonsági helyzetük felől.

EUROFUNDEUROFUND 

A magyar munkavállalók ki vannak téve a kockázati tényezőknek, de tájékoztattak a munkaegészségügyi és munkabiztonsági helyzetük felől.

A 10 új EU tagállam (EU10) közül Magyarországon van a legtöbb munkavállaló kitéve munkaegészségügyi és munkabiztonsági kockázati tényezőknek. Tíz közül kilenc magyar munkavállaló (91,6%) úgy gondolja, hogy jól informált ezen kockázati tényezők tekintetében. Ez a tájékozottsági szint magasabb Magyarországon , mint az EU15 átlaga (82,4%) és az új tagállamokban (88,3%).

Az Európai Munkakörülmények Felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon a munkavállalók majdnem annyira elégedettek munkakörülményeikkel, mint átlagosan az EU10 országaiban. Kevesebb magyar munkavállaló tart attól, hogy elveszti állását az elkövetkező hat hónapban, mint a volt kelet-európai tömb országaiban átlagosan, mondja Jorma Karppinen, a Eurofound, a dublini székhelyű EU ügynökség igazgatója, aki tájékoztatót tartott a magyar kormány és szociális partnerek képviselői számára Budapesten, 2007. október 1-2-án. ' A magyar munkavállalók a munkabér szintjét, az előremeneteli lehetőségeket, a munkaszervezetet, munkaegészségügyet és munkabiztonságot illetően jobban aggódnak. Ezeket a területeket, az Alapítvány szerint, a kormányzatnak kiemelten kell kezelnie a lisszaboni célok elérése érdekében.;  

A felmérés igen kevés korszerű vonást fedez fel a munkaszervezésben Magyarországon.

Kevesebb magyar munkavállaló számol be a számítógép, Internet és távmunka alkalmazásáról, mint az EU15és EU10 országainak munkavállalói. Három magyar munkavállaló közül csupán egy (29,4%) dolgozik számítógéppel, szemben az EU15 (49,8%), és az EU 10 átlagával (32,9%). Hasonlóképpen négy magyar munkavállaló közül csak egy (21,3%) használja az internetet munkája során. A negatív jelenségek sorába tartozik még , hogy Magyarországon magas a munka intenzitása és a feszített tempójú munkavégzés, három munkavállalóból kettő érzi ezt megterhelőnek.

A reprezentatív felmérés vizsgálta a munkahelyi elégedettséget is. Négy magyar munkavállaló közül három (75,9%) elégedett, vagy nagyon elégedett munkakörülményeivel, ez kevéssel marad el az EU10 (77,2%) és az EU15 (84,8%) átlagától.

Egy másik pozitív eredménye a felmérésnek, hogy a magyar munkavállalók 30,6%-a mondja, hogy közvetlen főnöke nő, és ez magasabb arány, mint az EU15 (23,9%) és az EU10 (28,3%) országaiban. A jelentés az erőszak és zaklatás mértékét is viszonylag alacsonynak találta a magyar munkahelyeken: Magyarországon kevesebb munkavállaló (2,7%) számol be fizikai erőszakos fenyegetettségről, mint az EU15 (6,3%) és az EU10 (5,2%) országaiban. Öt magyar munkavállaló közül négy (79,9%) számíthat munkatársai segítségére, ha ezt kéri. Ez az arány magasabb, mint az EU27 (67,6%) és az EU10 (76,6%) átlaga.

http://europa.eu/agencies/community_agencies/eurofound/index_en.htm

Sütő József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük