www.unesco.orgwww.unesco.org 

  Immár öt éve, 2002. június 27-én az UNESCO elfogadta a Magyar Köztársaság Kormányának kérelmét, s a világörökségek közé sorolta az Andrássy utat és történelmi környezetét.

www.unesco.orgwww.unesco.org 

  Immár öt éve, 2002. június 27-én az UNESCO elfogadta a Magyar Köztársaság Kormányának kérelmét, s a világörökségek közé sorolta az Andrássy utat és történelmi környezetét.

      Az Andrássy út műemléki környezetéhez a következő területek tartoznak: Sugárút menti épülettömbök, Liszt Ferenc tér, Hősök tere, az útvonal alatt húzódó Millenniumi Földalatti Vasút – illetve a terület védő-rávezető zónáját alkotja Belváros-Lipótváros, a „Régi Pesti Zsidónegyed, a „Pesti Broadway" kulturális negyed, Külső-Terézváros és a Városliget teljes területe. 

      A Világörökségi Fórum célja, hogy az UNESCO védelem alatt álló területen az Önkormányzatok összehangolják terveiket, elképzeléseiket és ezáltal az uniós és hazai támogatások megszerzéséhez elengedhetetlen partnerségi kapcsolatokat alakítsanak ki.

      A Pesti Világörökségi Terület, vagyis az Andrássy út és műemléki környezetének fenntartható fejlődése érdekében rendezett eseményen – dr. Weinek Leonárd zuglói polgármester meghívására – jelen volt az összes érintett kerület polgármestere, –  kivéve Rogán Antal az V. kerület polgármestere, más irányú elfoglaltsága miatt – illetve Budapest főpolgármestere is.

      A Világörökségi Fórumon a következő résztvevők szóltak hozzá:

Weinek Leonárd – Zugló polgármestere, Tétényi Éva, a zuglói polgármesteri hivatal szakembere , Verók István – VI. kerületi polgármester, Hunvald György – VII. kerületi polgármester, Ikvai Szabó Imre – Főpolgármester -helyettes, Fegyverneky Sándor – Országos Főépítész, Mezős Tamás a KÖH elnöke.

      A Világörökségi Fórumon az V., VI., VII., XIII., XIV. kerületi polgármesterek, illetve Demszky Gábor főpolgármester közti egyezmény aláírására is sor került.

Sütő József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük