Silent GuardianSilent GuardianAz US Air Force  2008  alá a szerződést az Active Denial System (ADS) azaz a fájdalomsugár fegyver első öt darabjának leszállítására és rendszerbe állítására.Minderre a Air Force's 820th Security Forces Group (SFG)  Moody air force base (Georgia, USA.) került korábban sor.  

 

 

Silent GuardianSilent GuardianAz US Air Force  2008  alá a szerződést az Active Denial System (ADS) azaz a fájdalomsugár fegyver első öt darabjának leszállítására és rendszerbe állítására.Minderre a Air Force's 820th Security Forces Group (SFG)  Moody air force base (Georgia, USA.) került korábban sor.  

 

Ez a rendszer tömegoszlatásra készült, itthon a "rendfenntartó" csapatok álma lenne, hiszen nem hagy a helyszínen olyan nyomokat, mint a könnygázgránat hüvelye, amelyeket utólag lehet elemezni.

Active Denial System Humvee terepjárón - az Irakban alkalmazott változatActive Denial System Humvee terepjárón – az Irakban alkalmazott változatA gép beállításait meg utólag lehet vitatni, hagyományos bizonyíték még a hullák után sem marad. Mert a Raytheon fejlesztése eredetileg a nem halálos fegyverek kategóriájába tarztozik, de az is kiderült ezzel bizony ölni lehet. Éppen ezért az eredeti verziót nyilvánosan az USA hadserege sem merte megrendelni.(Kérdés a két változat egy rejtett kapcsolóval kóddal, átkapcsolható-e egymásba. Mivel elektronikáról van suó, valószínűleg igen.  Egy ilyn megoldás jól titkolható, és egyszerű, olcsó.) A szakirodalom alapján számos változatban készül. A Humvee terepjáróra szerelt katonai változaton át, egészen az objektumokra telepíthető, háromlábas hordozható, vagy az akár kinvallatásra használható mini  eszközökig, Képeinket az elérhető változatok képeiből válogattuk.

A mini kínvallatásra is alkalmas változatA mini kínvallatásra is alkalmas változatADS-t fejlesztő céggel a szállítási szerződés megköttetett, majd a cég nagyjából egy év múlva szállítja a páncélozott autókra szerelt fegyvert, havonta egyet. Az öt tömegoszlató járműért összesen 25 millió dollárt fizet a hadsereg.Több éves tesztelés után az amerikai hadsereg megrendelt ötöt az néven ismert, mikrohullámú tömegoszlató fegyverből – írja az ABC hírportálja. Az eszköz egy friss tanulmány szerint akár halálos is lehet. Talán éppen ezért a hivatalos megrendelés egy Silent Guardian nevű rendszerről szól, ahol a kisogárzott teljesítmény (szigoruan hivatalosan kommunikálva) korlátozott, így ott kisebb (hivatalosan nincsen semmilyen)  veszély. Ennek a hatótávolsága 700 méter helyett "mindössze" csak 250 méter.

A Sandia Labs-ban a telepíthető változat antennáját szerelikA Sandia Labs-ban a telepíthető változat antennáját szerelikGondoljuk csak el, hogy egy diktátor mennyire örülne neki: székházának tetejére telepít pár ilyen egységet, és ha a tömeg meg szeretné kérdezni, vajon miért emelkednek az adók, akkor csak végigsöpor a sugárral a tömegen, akik üvöltenek a fájdalomtól. És nem mehetnek sehova, mert nyom nem marad. Arról már csak a szakirodalom mélységeiben lehet tudni, hogy a fémszálas (lurex) ruha, és a fémgőzölt szemüveg védelmet ad. A ruha csak akkor, ha alatta van egy hőszigetelő, mondjuk pamut réteg is.

Hogyan is működik mindez? Nos pontosan ugyanúgy, mint a mikrohullámú sütő. A 96 gigahertzes mikrohullámú tartományban működik. Igya a tömeget egy mikrohullámú sugárkévével pásztázzak. Aki a fegyver hatósugarába kerul, annak a bör második rétegében, pontosan ott, ahol a fájdalomérző idegvégződések vannak, lokális felmelegedés keletkezik. Ez pedig kibirhatalan égő fájdalmat eredményez. Az emberek úgy érzik, kigyulladtak, ég a bűrük és menekülnek. Ha tudnak. Ha nem akkor megfőnek, ha a sugárzás folyamatos. Elvben 15 másodperces energiacsomagokkal kellene a tömeget bombázni, de ki ügyel erre a kezelők közül. A másik, a fegyver természetébő eredő dolog, hogy a sugárkéve közepén lényegesen nagyobb adagot kapnak az emberek, mint a szélén.

  

dr. Jürgen Altmann, a nem halálos fegyverek szakártője reflektált erre akkor, amikor a szerződése bejelentésével egyidőben saját vizsgálódásának eredményét is punlikálta: Mérései és megfigyelése alapján azt állítja, hogy ha valaki éppen az ADS sugarának közepében tartózkodik, nagyobb fájdalmat érez, mint azok, akik a szélén, és szinte teljesen cselekvőképtelenné válik. (Ez az inhomogén enegrianyalábnak köszönhető). Ráadásul az ADS-t úgy tesztelték, hogy tizenöt másodperces szünetek teljenek el az egyes energialöketek között. Valós bevetésen nem valószínű, hogy az ADS kezelője figyelne erre, vagy éppen kifejezett utasítást kap ennek figyelmen kívül hagyására, mert látványos eredmények érhetőek el a folyamatos, mintegy reflektorként használt sugárkévével.

"Az ADS magában hordozza a lehetőséget, hogy másod- és harmadfokú égési sérüléseket okozzon. Mivel a sugár átmérője két méter, ezek a sérülések az egész testen, akár a testfelület 50 százalékán is keletkezhetnek. Márpedig a keletkező méreganyagok és a lehetséges fertőzések miatt már az is életveszélyesnek számít, ha másod- és harmadfokú égések borítják a test 20 százalékát" -, szerepelnek a súlyos megállapítások az  Altmann által publikált anyagban. Éppen ezért a szakértő azt állítja határozottan:  fegyvert maradandó sérüléseket és akár halált okozó eszközként kell számon tartani, hacsak nem találnak valami technikai megoldást arra, hogy az ADS kezelője ne lőhessen rövid időn belül többször ugyanarra a célpontra. A Raytheon közben azon dolgozik, hogy az ADS gyengébb, kézi változatát kifejlessze.

Tudjuk a mottó: egy rokkant, serült embert többnek kell menteni ellátni. No meg a halott ember nem lázad. Szép új világunk egy újabb high tech kínzóeszközt kapott a kezébe. Arra a szakértő jelentésében gondolni sem mart, de egyes a témával foglalkozó szakírók megemlítik: ha ennek valamiféle zseb változatát sikerül kialakítani – a hír szerint a Raytheon ezen dolgozik, akor az eszköz ideálisan alkalmazható lenne a külsérelmi nyom nélküli kínvallatásoknál.

http://abcnews.go.com/Technology/story?id=6007823&page=1

http://www.raytheon.com/newsroom/feature/wsj0607/ A Wall Street Journal cikke

http://investor.raytheon.com/phoenix.zhtml?c=84193&p=irol-newsArticle&ID=970172&highlight= Sajtóközleménye a gének:Szabványosítani akarja a rendszert nemzetközileg

http://www.alternet.org/rights/86692/  Az Alternet hirportal nem udvariaskodó híre

http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Denial_System

http://www.boingboing.net/2007/09/24/journalist-tries-out.html

http://www.counterpunch.org/dickinson05282008.html

http://current.com/items/88988011_silent_gaurdian_raytheon_s_pain_compliance_weapon_coming_to_a_protest_near_you

http://www.popularmechanics.com/technology/military_law/4202262.html

http://www.wired.com/politics/security/news/2007/12/pain_beam

http://www.defensetech.org/archives/001652.html

http://oraclesyndicate.twoday.net/stories/4956568/ A katonai változat videoprezentációjával

http://www.defenseindustrydaily.com/ads-pain-ray-headed-to-iraq-01663/ Az iraki kísérletekről a katonai változattal

http://www.kold.com/Global/story.asp?s=6026260

http://uk.gizmodo.com/2008/06/27/home_office_evaluates_raygun_t.html

http://blog.800hightech.com/pain-ray-active-denial-system-video/1410/ videokkal

http://www.thought-criminal.org/2007/10/03/raytheons-torture-weapon-technology-has-been-used-ten-thousand-times

http://www.defense-update.com/products/a/ads.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük