A Fujitsu új globális felhő-szolgáltatási szabványt vezet be Globális Felhőplatform (Global Cloud Platform) néven, és piacra lép az előintegrált és -konfigurált szolgáltatásokat tartalmazó Dinamikus Felhő megoldással, amellyel megkönnyíti ügyfeleinek a magáncélú vagy hibrid felhőalapú szolgáltatások bevezetését.

 

A Fujitsu új globális felhő-szolgáltatási szabványt vezet be Globális Felhőplatform (Global Cloud Platform) néven, és piacra lép az előintegrált és -konfigurált szolgáltatásokat tartalmazó Dinamikus Felhő megoldással, amellyel megkönnyíti ügyfeleinek a magáncélú vagy hibrid felhőalapú szolgáltatások bevezetését.

A jelen – főként helyben működő – adatközpont-infrastruktúrái és a jövő felhőalapú szolgáltatási modelljei között hidat képező homogén Globális Felhőplatform ismét bizonyítja, hogy a Fujitsu megbízható, teljes körű IT-szállítóként képes a valóban globális szolgáltatásnyújtásra.

A Fujitsu Dinamikus Felhőjével az ügyfelek tökéletesen kézben tarthatják a vállalati felhőbevezetés kritikus sikertényezőit. Mivel szabályok és üzleti igények alapján dönthetnek a részletkérdésekről (pl. az adattárolás fizikai helyszíne és jövőbeni hordozhatóság), a Fujitsu megszünteti az eddigi megfelelésbeli hiányosságokat és nem köti őket túlságosan a felhőhöz.

A felhő-szolgáltatások új globális szabványának bevezetésével a Fujitsu segít a vállalatoknak jobban kiszolgálni ügyfeleiket. A garantált helyi hosting és a stratégiai pontokon végzett adattükrözés kiiktatja a távoli szolgáltatásnyújtás látenciaproblémáit, térben és időben korlátlan webalapú szolgáltatásnyújtást tesz lehetővé, és igény szerinti hozzáférést biztosít az alkalmazásokhoz.

A globális harmonizációval a Fujitsu a felhő minden eleménél garantálja az egységes, következetes működést – a dinamikus, rugalmas kihasználtságot, az SLA-alapú rendelkezésre állást, árképzést, számlázást és támogatást, függetlenül attól, hogy az adott elem a világ melyik részén működik.

A Fujitsu ezzel egy időben fejezte be a megbízható szolgáltatás, valamint a rendszer- és adatbiztonság legmagasabb szintjét képviselő, energiahatékony Tier 3+ adatközpont-hálózata kiépítését. Erre a hálózatra épül a Globális Felhőplatform. A Fujitsu által üzemeltetett felhő-szolgáltatásokra történő átállással az ügyfelek mindig tökéletesen megfelelhetnek a helyi jogszabályoknak, és a biztonság, az adatvédelem, sőt a rendelkezésre állás szintje felől sem kell aggódniuk. Az új platformra épülő első rendszerek várhatóan 2011 áprilisában állnak üzembe.

A Dinamikus Felhő

A globálisan egységes Dinamikus Felhő szolgáltatásai a CEMEA&I (Közép-Európa, Közel-Kelet, Afrika és India) régióban 2009 novemberében bevezetett szolgáltatásként nyújtott infrastruktúra (Infrastructure as a Service) koncepcióra épülnek. A Dinamikus Felhő biztosítja az alkalmazások egyszerű hordozhatóságát és támogatja a fontos üzleti folyamatokat a szolgáltatásmigráció során.

Az ügyfelek így azt is elkerülhetik, hogy túlzottan függjenek a felhőtől. A Fujitsu tisztában van vele, hogy kritikus fontosságú az adatok adatközpontok és kihelyezett szolgáltatók közötti hordozhatósága, ezért nyílt alkalmazásprogramozási interfészt (API) is biztosít. Figyelembe véve, hogy a vállalatok folyamatosan értékelik az felhőalapú üzleti folyamatokat, és keresik a gyorsabb, jobb és olcsóbb megoldásokat, a Fujitsu Dinamikus Felhőplatformja egyszerű adathozzáférést és adathordozhatóságot biztosít mind a partnerek között, mind pedig a Fujitsu felhőjébe vagy onnan kifelé, akkor és ott, amikor és ahol épp szükség van rá.

„A Fujitsu Globális Felhőplatformja és Dinamikus Felhője nagy előrelépés, amely révén az ügyfelek gyorsabban bevezethetik a számítási felhőt" – mutat rá Andre Kiehne, a Fujitsu Technology Solutions szolgáltatási alelnöke. „Legyenek bárhol a világon, a Fujitsu most egységes szabvány szerint biztosítja számukra a szolgáltatási platformot – ugyanúgy, ahogy ezt a hardvertermékeinknél már megszokhatták. Az átfogó keretrendszerre épülő Dinamikus Felhő a hagyományos és felhőalapú IT-szolgáltatások megfelelő kombinációjával biztosítja a felhőtámogató technológiát, és kőbe vésett garanciákat nyújt a jövőbeni hordozhatóságra nézve."

„Mivel csak a ténylegesen használt szolgáltatások után kell fizetni, az ügyfelek vásárlás előtt kipróbálhatják a megoldásokat, és gyorsan bevezethetik a valódi üzleti értéket nyújtó szolgáltatásokat" – teszi hozzá Kiehne. „Ez a kombinációs lehetőség különbözteti meg a Fujitsut a többi felhőszállítótól, és egyben előkészíti a jövőben tervezett további új felhőszolgáltatás-rétegek, pl. a szolgáltatásként nyújtott platform bevezetését."

Az új infrastruktúrával az ügyfelek könnyen válthatnak az adatkezelésben és szolgáltatásnyújtásban a magáncélú és megbízható felhő között – ez az ún. vegyes működés vagy „cloud bursting". A két felhőtípus, valamint a kihelyezett és a helyszíni szolgáltatások közötti adatcsere és jól átjárható interfész révén az ügyfelek teljes IT-infrastruktúrákat helyezhetnek át a felhőbe – és rövid időn belül élvezhetik a költségszabályozás és a garantált szolgáltatás rendelkezésre állás előnyeit.

A 2010. november 24-én és 25-én Münchenben megrendezett VISIT-en a Fujitsu bemutatta „mezőgazdasági felhőjét". Ez a megoldás a mezőgazdasági termelők számára is elérhetővé teszi a felhő-technológiát, és tudás-/ erőforrás-megosztással megkönnyíti a gazdálkodók új nemzedékének munkába állását.

 

A Fujitsu felhődefiníciói

A Fujitsu négyféle felhőt különböztet meg: nyilvános (public), megbízható (trusted), magáncélú (private) és hibrid (hybrid) felhő.

A nyilvános felhő olyan nyilvános környezet, amit tetszőleges számú személy és vállalat vehet igénybe. Az IT-rendszereket nagy mértékben megosztja a felhasználók között, és mivel a hálózatok nem különülnek el egymástól, a felhasználók jellemzően nem tudják, hogy hol tárolják adataikat. A nyilvános felhő a legköltséghatékonyabb megoldás, de csupán névleges adatbiztonságot és végpontig terjedő rendelkezésre állást kínál.

A megbízható felhő a Fujitsu és más szállítók definíciója szerint az a környezet, ahol korlátozott számú ügyfél osztozik egyazon felhőn. A hálózatok elkülönítésével ez a felhő magas biztonsági szintet kínál. Minden vállalatnak megvannak a maga virtuális szerverei és tároló rendszerei, amelyeket kizárólag a virtuális LAN-on keresztül ér el. A Fujitsu csak saját biztonságos adatközpontjaiban üzemeltet megbízható felhőket. Ez a megoldás méretgazdaságossági előnyöket és magas biztonsági szintet kínál.

A magáncélú felhő vállalatspecifikus környezet dedikált IT-rendszerekkel, egyéni hozzáféréssel és megosztással. Lehetővé teszi a legszigorúbb szabályok meghatározását és egyedi érvényesítését. A magáncélú felhő a vállalat telephelyén vagy kívülről is üzemeltethető. A Fujitsu standard jellemzőként csatlakozást biztosít a magáncélú felhő számára a saját adatközpontjaiban működő megbízható felhő-környezetekhez – ez az ún. „cloud burst" funkcionalitás.

A hibrid felhő a magáncélú, a megbízható és/vagy a nyilvános felhő kombinációja. Az adatokat és az alkalmazásokat irányelvek és üzleti vagy IT igények szerint szegmentálja. A jövőben a hibrid felhő terjedése várható – főként a belső és külső IT-szolgáltatások vegyes nyújtására. Ezzel a koncepcióval a Fujitsu lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy meglévő IT-környezetüket is felhőhöz csatlakoztassák. A felhőből nyújtott külső IT-szolgáltatásokat a Fujitsu menedzseli, míg a belső IT-szolgáltatások nyújtása az ügyfél feladata. Ehelyett az ügyfél a teljes felelősséget is átadhatja a Fujitsunak menedzselt szolgáltatás keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük