2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gazdasági válság nem állja útját a virtuális asszisztencia kibontakozásának

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23079"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/GhostLady.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kísértetek márpedig vannak!" title="Kísértetek márpedig vannak!" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>Kísértetek márpedig vannak!</strong></span></span>Sokak számára még ismeretlen a kifejezés: „virtuális asszisztencia". Sejtése mindenkinek van, azonban kevesen tudják pontosan megmondani miről is szól. Honnan alakult ki ez a szolgáltatás? </p><p> 

kísértetek márpedig vannak!Kísértetek márpedig vannak!Sokak számára még ismeretlen a kifejezés: „virtuális asszisztencia". Sejtése mindenkinek van, azonban kevesen tudják pontosan megmondani miről is szól. Honnan alakult ki ez a szolgáltatás?

 

kísértetek márpedig vannak!Kísértetek márpedig vannak!Sokak számára még ismeretlen a kifejezés: „virtuális asszisztencia". Sejtése mindenkinek van, azonban kevesen tudják pontosan megmondani miről is szól. Honnan alakult ki ez a szolgáltatás?

 

A távmunkából, azzal a kis változtatással, amely szerint a virtuális asszisztens nem egyetlen cégnek dolgozik, hanem több cég számítógépen elvégezhető feladatait teljesíti otthonról. Úgy kell elképzelni, mint a XXI. század titkárnőjét, aki a virtuális térben tevékénykedik, fejszettel és webkamerával felszerelkezve a számítógép előtt.

Többen szabadúszóként dolgoznak ezen a területen, általában egyéni vállalkozóként, saját ügyfélkörrel rendelkezve. Telefonos recepciót, levelek kezelését, dokumentum formázást, gépelést, stb. vállalnak. Ebben a formában meggazdagodni ugyan nem lehet, de egy jó fizetésnek számító összeg befolyhat, akár minden hónapban. Mindemellett, egyelőre nehézkes ügyfeleket szerezni, mert a szolgáltatás újdonsága miatt, bizalmatlanság övezi az iparágat. Ennek ellenére, az alapötletet átgondolva, üzletet is lehet belőle csinálni.

Az elgondolás újdonsága Ausztráliból ered, ugyanis az ott érvényben lévő szabályozás szerint, a könyvelési feladatokat minden nehézség nélkül ki lehet szervezni. Ez azt jelenti, hogy a sok számlával, blokkal rendelkező vállalkozások -legfőképpen a kiskereskedelmi üzletek-, megbíznak egy bérkönyveléssel foglalkozó céget, aki továbbitja a megfelelő adatokat indiai székhelyére, ahol 20-30 fős adatrögzítőkből és könyvelőkből álló csapat, gyorssan és hatékonyan elvégzi a munkát. Többszörös ellenőrzés után, visszakerül az elkészített könyvelés, amelyet az ügyfélnek csak alá kell írnia, ezután pedig, elküldhető a pénzügyi ellenőrző szervezetnek. Figyelembe véve a könyvelői díjakat, egy vállalkozás könyvelését 40-50%-kal olcsóbban végzi el egy bérkönyvelő cég. Magyarországon az első virtuális asszisztenciára alapozott vállalkozás tulajdonosa Okolicsányi Marius, éppen ez alapján a mechanizmus alapján szeretett volna könnyíteni a vállalkozások életén, ám ausztráliai tanulmányútja előtt, nem volt kiforrott elképzelése. „Az Ausztrál vállalkozások tevékenysége mindig az egyszerűség, költséghatékonyság fele tendál, valamint szívesen próbálnak ki új megoldásokat, ami nagyban hozzájárul a vállalati szféra fejlődéséhez. Ezt az alapelvet vallom magam is, illetve ezen alapelvek szerint működik az innovatív munkaszervezés előfutára a VIRTUALAID is.", nyilatkozik a vállalt tulajdonosa. Igaz, itt szó sincs külföldre történő kiszervezésről, adattovábbításról. Lényegében a vállalat nagy volumenű feladatokat képes végrehajtani rövid időn belül, ezért a piacon vezetőszerepet kíván betölteni a projekt jellegű munkákat tekintve.

Mivel a gazdasági válság nagy hatással van a vállaltok pénzügyi helyzetének alakulására, ezért a vezetők nagyobb kényszernek vannak kitéve, hogy a jelenleginél újabb, költséghatékonyabb megoldásokat keressenek. Már egy új projekt ajánlatának készítésénél is figyelembe tudják venni a tömeges feladok elvégzésének e költséghatékony módját. Ennek fényében, lehetőségük van tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér, mert például olyan megrendeléseket is elvállalhatnak, amelyekez akár több ezer többlet munkaórát kellene teljesíteni, de nincs megfelelő számú alkalmazott a cégnél, nem lenne kifizetődő több tucat asszisztenst felvenni, vagy nagyon rövid a határidő. Ez új távlatokat nyit a vállalati tekényeségek területén, ugyanis az eddig rövid időn belül megoldhatatlannak látszó feladatok, egyszerre elvégezhetőek lettek.

A vállalat céljai közé tartozik, a magyarországi vállalkozások hagyományos szemléletmódját, új megoldások, illetve a jövő fele fordítani. Ennek pedig, válság idején van a legnagyobb esélye, mert a kényelmes, megszokott üzleti életvitelből kimozdult vállalati vezetők, minden eddigi időszaknál fogékonyabbak az újdonságok iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.