A Getronics Magyarország Kft. álláspontja egy kérdésben megegyezik a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. véleményével: az Országos Rendőr-főkapitányság 600 sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárását lezáró döntése jogsértő.

 

A Getronics Magyarország Kft. álláspontja egy kérdésben megegyezik a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. véleményével: az Országos Rendőr-főkapitányság 600 sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárását lezáró döntése jogsértő.

 

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. ugyanis az ORFK értékelése szerint mindhárom régióban kirívóan alacsony árajánlatot tett, ami miatt érvénytelennek nyilvánították az ajánlatát a kelet- és nyugat-magyarországi régióban (298 000 forint/hó/mérési hely), miközben nyertesként hirdették ki a közép-magyarországi régióban – éppen abban a régióban ahol a leginkább kirívóan alacsony árajánlatot tette (270 000 forint/hó/mérési hely). A hatályos Közbeszerzési törvény kirívóan alacsony árra vonatkozó előírása szerint az ajánlatkérőnek nem csak joga, hanem kötelezettsége is a gazdasági ésszerűséggel nem összeegyeztethető (például veszteséges) ajánlatok érvénytelenné nyilvánítása. A Getronics Magyarország Kft. ezért szintén jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ORFK eredményhirdetése ellen, melynek eredményeként – ideiglenes intézkedésként – a testület az ügy érdemi elbírálásáig megtiltotta a közép-magyarországi régió vonatkozásában is a szerződéskötést, miután úgy ítélte meg, hogy e részteljesítés vonatkozásában is sérülhetett a közbeszerzés tisztasága.

A traffipaxok kitermelik a költségüket, így nem viszik, hanem hozzák a pénzt az ORFK számára

A Getronics Magyarország Kft. nem ért egyet az Országos Rendőr-főkapitányság 2009. július 22-i döntésével sem, miszerint a jövő évre vonatkozó költségvetési tervezési adatok nem nyújtanak fedezetet a közbeszerzési eljárás tárgyát képező összes traffipax üzembeállítására, ezért az ORFK visszalép a szerződéskötéstől. Mint azt a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. is jelezte, a költségvetési tervezési adatok fedezetének hiánya nem kielégítő indoklás, mivel a traffipaxok kihelyezésükkel automatikusan megteremtenék az üzemeltetésükhöz szükséges forrásokat is. A 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet szerint ugyanis a beszedett közigazgatási bírságokat az ORFK külön számlán vezeti, amelyből a Rendőrség közlekedésrendészeti feladatainak ellátását illetve az ehhez szükséges eszközállomány fejlesztését (például traffipaxok) finanszírozhatja. Egy-egy kihelyezett sebességmérő havi üzemeltetési díját számításunk szerint már havi 10-12, azaz háromnaponta egyetlen gyorshajtáson kapott gépjármű is fedezi.

A vállalatnak tőzsdei cégként a legszigorúbb számviteli és üzleti etikai előírásoknak, valamint megfelelőségi követelményeknek kell eleget tennie, amelyeknek a Getronics maximálisan eleget is tesz

A Getronics Magyarország Kft. hazai tevékenységét a fennállása két évtizede során az informatikai szolgáltatások területén szerzett széleskörű szakmai tapasztalatára alapozza, amelyhez a stabil pénzügyi hátteret a vállalat nemzetközi helyzete biztosítja. A magyar leányvállalat büszke a nemzetközi szinten is elismert szakmai teljesítményére, amelyet mindenkori pártsemleges és hazai magánszemélyek érdekeltségeitől mentes hozzáállásának is köszönhet. A vállalat az évek során kialakított stabil és széleskörű hazai nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkezik. Árbevételének 83 százalékát adják az ipari vállalatok, távközlési cégek, bank- és pénzintézetek, és 17 százaléka származik kormányzati megbízásokból. Az 1990-ben alapított Getronics Magyarország Kft. a globális informatikai szolgáltató vállalat, a holland Getronics leányvállalata, amelyet 2007 októberében vásárolt meg Hollandia vezető távközlési vállalata, a KPN. A hágai székhelyű KPN-t 1989-ben alapították, azóta az amszterdami, a londoni és a frankfurti tőzsdéken jegyzik. 2008 áprilisáig a KPN-t a New York-i tőzsdén is jegyezték, melynek alapkövetelménye volt, hogy megfeleljen a Sarbanes-Oxley szigorú előírásainak, amely előírásokat azóta is betart. A vállalatnak és leányvállalatainak tőzsdei cégként a legszigorúbb számviteli (IRFS, US GAAP) és üzleti etikai előírásoknak (Compliance Corporate Governance Code) valamint megfelelőségi követelményeknek (The Dutch Corporate Governance Code) kell eleget tennie, amelyeknek a Getronics maximálisan eleget is tesz.

A Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalást tart 2009. augusztus 5-én

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. július 10-én a nyugat- és kelet-magyarországi, 2009. július 22-én a közép-magyarországi részteljesítésre vonatkozóan megtiltotta az Országos Rendőr-főkapitányságnak a szerződéskötést a traffipax tender győzteseivel. A testület nyilvános tárgyaláson 2009. augusztus 5-én, szerdán 8:30 órakor tárgyalja az ügyet – minden érintett részvételével – a 1024 Budapest, Margit krt. 85. III. emelet 359-es tárgyalóban. Aki az üggyel kapcsolatos valós tényeket és körülményeket kívánja megismerni, annak erre a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalásán lehetősége nyílik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük