Dr Gánti TiborDr Gánti Tibor

A könyv külső megjelenése is a természet szeretetét tükrözi, ahogy annak minden sora is egy igazán értő ember írása, mégpedig olyan emberé, aki mindent megfigyel, mindent észrevesz, elemez, értékel és véleményez.

  Dr Gánti TiborDr Gánti Tibor

A könyv külső megjelenése is a természet szeretetét tükrözi, ahogy annak minden sora is egy igazán értő ember írása, mégpedig olyan emberé, aki mindent megfigyel, mindent észrevesz, elemez, értékel és véleményez.

Segítségével magunk is bepillantást nyerünk a hajnali cserkelések, vadászatok hangulatába, ahol nem az állatok lelövése a lényeg, hanem az ésszerű selejtezés, a természet védelme, megóvása.

A szerző humora frissen tartja figyelmünket még akkor is, amikor saját magunkon mosolyoghatunk, hiszen – ahogy írja – vannak a zöldek, akik ismerik a természetet és ésszel óvják azt, azután vannak az aszfaltzöldek, akik kevéssé ismerik ugyan a természetet, de tele vannak jó szándékkal, ami időnként balul üt ki, így a gemenci „vadmentés" motorcsónakokkal a 2002-es árvíz idején… A harmadik csoportba a „méregzöldek" tartoznak, akik a természetvédelmet inkább valamiféle üzleti vállalkozásként űzik, őket Gánti professzor úr sem kedveli.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi állat viselkedéséről tudhatunk meg részleteket a professzor úr könyvéből. A vaddisznókról alkotott véleményünk bizonyára megváltozik, ahogy ezt a kötetet forgatjuk. Az őshonos és betelepített állatok közötti határvonalról is érdekes megfigyeléseket tehetünk, és egyetérthetünk a szerzővel abban, hogy bizony nem volna szerencsés, ha bölénycsordák rohangálnának hazánkban ismét (pedig kétezer évvel ezelőtt őshonos volt nálunk a bölény). Az utolsó szabadon élő medve kilövésekor valószínűleg mi is úgy gondoljuk, hogy érdemes lett volna azt az emléktáblát elhelyezni, amit Gánti professzor javasolt… (Jómagam azt hiszem, azt a „vadászt" is felelősségre kellett volna vonni, aki lelőtte ezt a mackót.)

A könyv a körülöttünk élő állatokról, kutyákról, teknősökről is csodálatos megfigyelésekkel gazdagít bennünket, sőt a szúnyogok, bolhák, legyek, piócák tulajdonságait is megismerhetjük ebből a kötetből. Amit eddig felületesen láttunk, éreztünk, arról most tudományos magyarázatot kapunk mégpedig könnyed formában.

A nagyszerű könyvet a szerző fotói teszik közvetlenné és kézzelfoghatóvá. Szinte mi magunk is vendégek leszük Peleházán, ahonnan a szerző olyan szeretettel csodálta a Dunát és a tájat hajnalban is és éjszaka is. A fotókon mi is bepillanthatunk ebbe a hangulatba, bár egy fénykép nem adhatja vissza azt a hangulatot, amelyet a táj nyújthat…

Szívből ajánlom ezt a remek könyvet mindenkinek, akár igazi „zöld", akár „aszfaltzöld" – mint magam – mert örömet ad, bölcsességet sugároz. Ajánlom a „méregzöldeknek" is, mert valószínűleg megértenek valamit, ami közelebb hozza őket a lényeghez!

Prof. Dr. Gánti Tibor

A természet kebelén

Méret: 13,5 x 21,5 cm

Oldal: 373

ISBN: 978-963-9842-96-0

Megjelenés: 04/2009

Kiadó: Novum Verlag

Ár: 5.240 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük