2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gyereknap nem csúcsszezon a játékiparban

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80635"><img class="image image-preview" src="/files/images/autopalya.jpg" border="0" width="473" height="353" /></a></span>A gyereknapra általában könyveket, édességet vagy játékot szoktak kapni a gyerekek. A játékboltok értékesítés növekedése ilyenkor azonban korántsem olyan jelentős, mint húsvétkor, mely az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti. Inkább a húsvét a 'kis karácsony', nem a gyereknap. A játék kereskedelem sokkal szezonálisabb, mint a legtöbb ágazat. </p> <p> 

A gyereknapra általában könyveket, édességet vagy játékot szoktak kapni a gyerekek. A játékboltok értékesítés növekedése ilyenkor azonban korántsem olyan jelentős, mint húsvétkor, mely az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti. Inkább a húsvét a 'kis karácsony', nem a gyereknap. A játék kereskedelem sokkal szezonálisabb, mint a legtöbb ágazat.

 

A gyereknapra általában könyveket, édességet vagy játékot szoktak kapni a gyerekek. A játékboltok értékesítés növekedése ilyenkor azonban korántsem olyan jelentős, mint húsvétkor, mely az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti. Inkább a húsvét a 'kis karácsony', nem a gyereknap. A játék kereskedelem sokkal szezonálisabb, mint a legtöbb ágazat.

 

„A húsvéti forgalomnövekedés igen jelentős a Formatex Kft. tulajdonában lévő Játéksziget bolthálózatban, körülbelül 5-7000 forintos átlagos kosárértékkel, mely a karácsonyi 12-15000 forintos átlagos vásárlás fele, de a gyereknap kapcsán nincs ennyire szembetűnő ugrás. Körülbelül átlagosan 3.200-4.000 forintért vásárolnak nálunk május vége felé, általában a kreatív játékok a legnépszerűbb termékek. Az idei év slágerei a Glitza csillámtetoválások, a színezhető Color Me Mine táskák, illetve a Plüssgombóc figurák. A fiúknál pedig még mindig sláger termékek a gyűjthető Kukabúvár figurák, illetve az XShot fegyverek " – mondta Borhi János ügyvezető. 

 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint egy-egy család átlagosan 15 ezer forint körül költ a húsvéti ünnepekre. A GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint ilyenkor fogy az éves édesség fogyasztás 4 százaléka, ami hasonló a Valentin-napi mennyiséghez.

A gyereknapon a gyermekek számára oly kedvelt ajándéknak számító édességek terén nem tapasztalható kiugrás, hiszen a GfK adataiból az látszik, hogy még akár nőnapra, vagy anyák napjára is többet vásárolnak a különféle finomságokból.

 

A játékkereskedelem sokkal szezonálisabb az édesiparnál, ugyanis a karácsonyi vásárlások idején realizálják az éves forgalmuk 60-70 százalékát. A legtöbb szektor sokkal kevésbé kiegyensúlyozatlan; például a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból származó összforgalomnak csupán mintegy 10 százaléka esik az év utolsó hónapjára, bizonyos műszaki cikkeknek a negyede realizálódik a karácsonyi szezonban, sőt az online kiskereskedelemnek is körülbelül 25 százaléka. 

 

A játékkereskedők különböző új termékkategóriákkal igyekeznek az erős szezonalitás miatti forgalomingadozást kiegyenlíteni, például kültéri játékok akciós kínálatával vagy az iskolai szünetre gondolva különböző „vizes" játékok bevezetésével, vagy jégkrém, jégkása készítő készletekkel. A nyár eleji kuponos akciótól is fellendülést és visszatérő vásárlókat várnak.

http://jateksziget.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.