2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Habsburgok hagyományos temetkezési helyén temetik el Habsburg Ottót

3 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/51761"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ho-mti.thumbnail.jpeg" border="0" alt="Pöcking -Hbasburg Ottó ravatala MTI" title="Pöcking -Hbasburg Ottó ravatala MTI" width="100" height="64" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Pöcking -Hbasburg Ottó ravatala MTI</strong></span></span></p><p>A bécsi Kapucinus templom kriptájában, a család hagyományos temetkezési helyén helyezik végső nyugalomra a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait 2011. július 16-án. A szívurnát másnap 2011 július 17-én  a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezik el.

pöcking -hbasburg ottó ravatala mtiPöcking -Hbasburg Ottó ravatala MTI

A bécsi Kapucinus templom kriptájában, a család hagyományos temetkezési helyén helyezik végső nyugalomra a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait 2011. július 16-án. A szívurnát másnap 2011 július 17-én  a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezik el.

pöcking -hbasburg ottó ravatala mtiPöcking -Hbasburg Ottó ravatala MTI

A bécsi Kapucinus templom kriptájában, a család hagyományos temetkezési helyén helyezik végső nyugalomra a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait 2011. július 16-án. A szívurnát másnap 2011 július 17-én  a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezik el.

    IV. Károly magyar király (I. Károly osztrák császár) legidősebb fiát családja körében, a bajorországi Pöckingben érte a halál 98 éves korában. A gyászszertartások tizenhárom napig tartanak, Németországban kezdődnek, Ausztriában folytatódnak és Magyarországon érnek majd véget.

    Habsburg Ottó holttestét kedden ravatalozták fel Pöckingben. Mielőtt végső nyugalomra helyeznék, felesége, a tavaly elhunyt Regina Habsburg holttestével együtt előbb Münchenben, majd a jövő kedden a mariazelli bazilikában is felravatalozzák. Mariazellben a jövő szerdán Egon Kapellari grazi katolikus püspök celebrál gyászmisét az elhunyt Habsburg Ottó és felesége lelki üdvéért.

    Mariazellből csütörtökön, 2011. július 14-én szállítják át a földi maradványokat az osztrák fővárosba, a belvárosi Neue Markton álló Kapucinus templomba és ott ismét felravatalozzák a koporsókat.
   

 A Kapucinus templom egy kolostorral együtt a XVII. század első felében épült Anna királyné, II. Mátyás felesége végrendelete szerint. 1633 óta szolgál a Habsburgok temetkezési helyéül. Közel 150 sír található többször is bővített kriptájában, kevés kivétellel uralkodóké és családtagjaiké. Itt található Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc szarkofágja csakúgy, mint I. Ferenc, I. Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint fiuk, Rudolf sírhelye.
    

1989-ben itt temették el Habsburg Ottó anyját, Zita magyar királynét és osztrák császárnét, valamint 2008-ban Habsburg Ottó testvérét, Carl Ludwigot is. A bécsi Kapucinus templomban jelölték ki Carl Ludwig özvegyének, Yolande de Ligne-nek a sírhelyét is, valószínűleg utolsóként. Habsburg Ottó apja, az 1922-ben száműzetésben elhunyt utolsó magyar király és osztrák császár Madeira szigetén van eltemetve.

   2011. július 16-án a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) Christoph Schönborn bécsi érsek celebrál gyászmisét, amelyet a Kapucinus templomig tartó gyászmenet követ.

    A család közlése szerint július 17-én vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában szintén gyászmisét tartanak, mielőtt a szívet tartalmazó urnát elhelyezik a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, ahol bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven.

kpk \ krg

Pálfy M. Katalin/MTI 2011. július 5., kedd 19:27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.