Joseph Haydn (1732-1809)Joseph Haydn (1732-1809)

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőre való jubileumi emlékezésnek szentelik az egész 2009-es évet, a legjelentősebb közép-európai emlékévként. Haydn az a zeneszerző, akit ma a legnagyobbra értékelnek és legerőteljesebben kutatnak a zenei szakértők.

 

 Joseph Haydn (1732-1809)Joseph Haydn (1732-1809)

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőre való jubileumi emlékezésnek szentelik az egész 2009-es évet, a legjelentősebb közép-európai emlékévként. Haydn az a zeneszerző, akit ma a legnagyobbra értékelnek és legerőteljesebben kutatnak a zenei szakértők.

 

A művész több mint 30 termékeny évet töltött Magyarországon, innen ered a programsorozat hazai kötődése is;  Haydn zenei örökségére épül minden évben a Kastélykoncertek Eszterházán" elnevezésű koncertsorozat a fertődi Esterházy-kastélyban.  2008-tól ezt a programot is a Hungarofest KLASSZ Zenei irodája koordinálja. 

A Haydn emlékév előkészítését a  KLASSZ Zenei Iroda  2008 tavaszán kezdte el;  neves zenei és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet hívtak össze a feladatra, amely az Iroda közreműködésével állítja össze a 2009-es év koncepcióját és programjait.A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg is elismert Haydn szakértő, dr. Somfai László professzor,  Farkas Zoltán, a Bartók Rádió adófőszerkesztője és dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A Haydn év korábbi kismartoni média-tájékoztatója után a programsorozat szervezésének jelenlegi állását, a Hadyn-év magyar programjait november 26-án Budapesten mutatták be osztrák-magyar sajtótájékoztatón Helmut Bieler, Burgenland tartomány tanácsosa,  Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója,  dr.Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója és  Erdődy Orsolya, a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda vezetőjének részvételével.  Megjelent a házigazda Zenetudományi Intézet igazgatója, dr.Talián Tibor is.

Csák Ferenc államtitkár arról szót,  Haydn munkássága olyan közös örökségünk, amelynek együttes ápolása mindkét fél számára fontos. A 2009-es emlékévben 30 külföldi, élvonalbeli művész és zenekar működik közre  140 rendezvényen és 134 komolyzenei koncerten, várja a közönséget az ország és a világ 13 városában.

Az államtitkár kiemelte, példaértékűnek tartja az osztrák partnerekkel való együttműködést,  a műtárgyak cseréjére,  a közös koncertekre irányuló összefogáson túl, ebben a folyamatban megjelenik a kultúra gazdaságfejlesztő szerepe is.

A sajtótájékoztatón Csák Ferenc átnyújtotta Helmut Bielernek, Burgenland tartomány tanácsosának Haydn Búcsúszimfóniája eredeti partitúráját, melyet az Országos Széchényi Könyvtár bocsátott az osztrák partnerek rendelkezésére.  Az átadás a két héttel korábbi gesztus viszonzása volt, akkor Csák Ferenc vehette át Kismartonban Helmut Bielertől az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelésére szerzett. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki.

Elhangzott; a Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája tízmillió Ft  keretösszeg erejéig pályázatot hirdetett a Külföldi Magyar Intézetek számára, kulturális programcsomagok benyújtására. A pályázatok révén az emlékévhez kapcsolódó magyar produkciók külföldön való bemutatkozását kívánták segíteni.  A pályázat iránt rendkívüli érdeklődés nyilvánult meg,  13 intézet nyújtotta be terveit, közülük 5 intézet:  Berlin, London, Pozsony, Prága, valamint Sepsiszentgyörgy kapott végül támogatást.  A döntés a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján született meg.

 

Haydn korára emlékezve fontos tudnivaló, hogy akkoriban a nemzetiségi hovatartozást a főrangúak körében másképpen értelmezték, az Esterházy család, benne a Haydn-t pártfogoló „Fényes" Miklós európaiságára figyelhetünk leginkább.  Dr.Varga Kálmán a tájékoztatón a fertődi kastély régvárt, uniós pénzekből való felújításáról adott hírt.

Erdődy Orsolya, a Zenei Iroda vezetője utalt a találkozónak helyet adó MTA Zenetudományi Intézet előtörténetére, az épület egykoron az Esterházyakhoz hasonló módon zenét kedvelő Erdődy család palotája volt!

A mágnás család támogatta munkásságában azt az  Ignaz Pleyel zeneszerzőt, aki végül maga is Haydn tanítványa lett. Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk,  ezzel a szlogennel hirdeti a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a zenei évadokat itthon és külföldön. Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálására létrejött Zenei Iroda ezt a gondolatiságot szem előtt tartva tervezi mind a Haydn Év 2009 programjait, mind a hozzá kapcsolódó kommunikációt.  Az irodavezető elmondta,   több televíziós és rádiós élő adás, ill. felvétel is készül az éves programsorozat műsorairól,  várhatóan ezek  DVD változata is forgalomba kerül.

Újságírói kérdésre válaszolva, a Haydn év hazai költségeit 400 millió Ft-ban határozták meg az illetékesek, melyet mindenképpen tartani fognak. Ebben az összegben a 10-15%-os kommunikációs költség is szerepel. Bieler úr, az osztrák költségvetést illetően összesen 10 millió eurót jelölt meg a Haydn év keretéül.

  
A „Haydn Év 2009" tervezett  programja

A Haydn Év 2009 programsorozat olyan magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll össze, melyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok sorában a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. 

A jubileumi programot a Haydn témában, ill. az adott korral kapcsolatban érintett, kulcsfontosságú partnerek,  kulturális intézmények és szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület.

A Haydn Év 2009 eseményei  révén Haydn egész munkássága megismerhetővé válik, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott.

A programoknak két fontos központja van:  a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncerteknek ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaïques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne:  Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel.

A Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (Esztergom, Sopron, Balatonfüred, Pécs) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn  A teremtés c. oratorikus műve.  Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a Word Creation Day-hez, amely a világ városaiban szólaltatja meg a művet.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon a Magyar Televízióval együttműködve Haydn Maratont  tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, ahol a klasszikus zene vegyül más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a fiatalok legkülönbözőbb korosztályait.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os „Zene villamos" köti majd össze. A zenei iroda a nap során ezzel a nagyszabású programmal a lehető legtöbb embert kíván elérni, megmozgatni a zene erejével.

 

Az évfordulós programok honlapját is bemutatták a tájékoztatón, ekkor lépett működésbe magyarul, angolul és németül, közvetlen kapcsolódással az osztrák emlékoldalhoz és a programok többi érdekelt helyéhez.

„Kastélykoncertek Eszterháza 2009"

Eszterháza már régóta büszkélkedhet sikeres fesztiválokkal, koncertekkel. A koncerteken, a magas színvonalnak köszönhetően, a magyar zenei élet elitje mellett, a külföldiek is nagy számban jelennek meg.

A 2009-es Haydn Évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély:  a lenyűgöző szépségű barokk környezetben júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncertet hallgathatnak az ideérkező látogatók.  A zenei fesztiválon olyan kiemelkedő, nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint az  Orchestra of the Age of Enlightenment, Sir Roger Norrington vezényletével,  a Tomasini-vonósnégyes, a Mosaiques-vonósnégyes, Malcolm Bilson, a Jánosi-együttes, a Trio Antiqua, az Authentic Vonósnégyes,  az Aurale Musicale (művészeti vezető Máté Balázs) , Perényi Miklós, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével és a Budapesti Vonósok.

A Haydn Év folyamán kiemelt szerepet kap a legfiatalabb zenészgeneráció is, így a 2008-ban útjára indított

KLASSZ Tehetségek Program (frissdiplomás művészeink külföldi továbbtanulásának támogatója), amelynek fiatal verseny-győztesei töltik majd meg négy estén át a fertődi kastély termeit zeneszóval és fiatalos lendülettel.

Az Accord Vonósnégyes és a Trio Duecento Corde  mellett többek között énekesek, fuvolisták és csemballisták is a közönség elé lépnek.

A Kastélykoncertek-sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indít Eszterházán a KLASSZ Zenei Iroda a 2009-es Haydn Év keretében „Vendégségben Eszterházán" címmel.  A jeles évforduló alkalmából meghívást kaptak a legfontosabb külföldi partnerek, így a neves európai Haydn Fesztiválok mellett, a Visegrádi Országok komolyzenei fesztiváljai is eljönnek hazánkba, hogy együtteseikkel és a régiójukra jellemző kulturális programokkal, érdekességekkel mutatkozzanak be a fertődi Esterházy-kastélyban.

A nyár folyamán megismerhetjük a Haydn-Biennale Vlaanderen-t, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, vagy a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválját, ahol évtizedek óta rendeznek koncertsorozatokat.

A magyarországi Haydn Év 2009 szervezői arra törekednek, hogy az évad folyamán a burgenlandi és nyugat-magyarországi régióba látogató turisták és Haydn rajongók autentikus helyszínen hallgathassák a világhírű komponista műveit, ennek érdekében szorosabbra fűzték a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokkal, akik egy osztrák kamaraegyüttes társaságában érkeznek majd a fertődi kastélyba.

Magyarország 2009 nyarától tölti be a Visegrádi Országok között az elnöki szerepet, s több neves fesztiválunk is tagja a Visegrad Music Forumnak.  Az augusztus 1-én megrendezendő „visegrádi napon" a közönség több koncerten is meggyőződhet róla, milyen harmonikus kamarazene csendül fel a lengyel, szlovák, cseh és magyar művészek körében.

A térségben elérendő célként szerepel, hogy a partnerekkel, a wellness turizmus helyi képviselőivel közösen olyan komplex programcsomagokat kínáljanak, melyek segítségével a kulturális élmény mellett a régió természeti szépségeit és üdülési lehetőségeit is felfedezhessék a hazai és külföldi turisták.

 

 

KLASSZ-MR Fesztivál

A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, háromnapos fesztiválja lesz Eszterházán.  A rendezvényt nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal együtt-működésben rendezik meg.  A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. 

Az első napon, május 29-én a Concerto Armonico és Spányi Miklós műsora,  30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható majd.

Május 31-én, vasárnap délelőtt, a zeneszerző halának évfordulóján, az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése Fischer Ádám vezetésével,  ekkor csendül majd fel Haydn Búcsúszimfóniája is.A rendezvény idején a két fő helyszín, Eszterháza és Eisenstadt között a „Champagnenzug" elnevezésű különvonat szállítja a zenekedvelő utasokat.

Tudományos programok

A Haydn Év programjai között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciáját 55 előadóval Budapesten és Eszterházán tartják 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

Emlék

A nagy zeneszerző életében meghatározó szerepet játszó Esterházy Miklósnak eddig csak egy szerény mellszobra áll Budapesten,  várható, hogy 2009. májusára, az évfordulóra elkészül egy szoborkompozíció Fertődön.

http://www.haydn-2009.hu/    

http://www.klassz.org/

http://www.haydnfestival.at/

http://www.haydn2009.at/

                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük