2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hazai energiastratégia alacsony színvonala még most is hullámokat ver

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21939"><img class="image thumbnail" src="/files/images/titanic4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Azért mert a Titanic bárzongoristája úgy hiszi, hogy nincs jéghegy a víz alatt, attól még az a jéghegy sajnos ott van - kommentálta Strasbourgban Olajos Péter európai parlamenti képviselő Podolák György MSZP-s országgyűlési képviselő válaszát, amelyben az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága Energetikai Albizottságának szocialista elnöke az MDF OV határozatait illette kritikával.</p><p>

titanic4.thumbnailAzért mert a Titanic bárzongoristája úgy hiszi, hogy nincs jéghegy a víz alatt, attól még az a jéghegy sajnos ott van – kommentálta Strasbourgban Olajos Péter európai parlamenti képviselő Podolák György MSZP-s országgyűlési képviselő válaszát, amelyben az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága Energetikai Albizottságának szocialista elnöke az MDF OV határozatait illette kritikával.

titanic4.thumbnailAzért mert a Titanic bárzongoristája úgy hiszi, hogy nincs jéghegy a víz alatt, attól még az a jéghegy sajnos ott van – kommentálta Strasbourgban Olajos Péter európai parlamenti képviselő Podolák György MSZP-s országgyűlési képviselő válaszát, amelyben az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága Energetikai Albizottságának szocialista elnöke az MDF OV határozatait illette kritikával.

 

  spacer
    Podolák képviselő úr a Magyarországon honos kormányzati és belpolitikai stílus jegyében válasz helyett harsány hangú, kisebb-nagyobb ferdítésekkel tűzdelt megszólalásával próbálta a figyelmet elterelni arról a nyilatkozatról, amelyben az MDF rámutatott az állampolgárokat és a magyar gazdaság szereplőit egyaránt hátrányosan érintő kormányzati gyakorlatra.

Podolák így elhallgatta azt, hogy ugyan egy hasznavehetetlen energiastratégia valóban létezik kötőerővel nem rendelkező országgyűlési határozat formájában, viszont Magyarországnak továbbra sincs Megújuló Energia Stratégiája.

Podolák felvetését nyugtázva az EP képviselő rámutatott, hogy az Országgyűlés határozatát nemcsak elolvasta, hanem annak tartalmát is ismeri, mi több, néhány részletét annak idején kemény kritikával is illette, amely számos magyar sajtótermékben is megjelent. Majd a teljesség kedvéért emlékeztetett rá, hogy ez a bizonyos – Podolák képviselő által dicsért – koncepció már az előzetes parlamenti bizottsági vitákon is annyi kritikát kapott, hogy a korabeli sajtó szerint szánalomból engedték általános, majd részletes vitára. Sokat elárult a javaslatról, hogy már a címét is meg kellett változtatni, hiszen nevetséges volt az eredeti változatban szereplő 2007-2020 -ig szóló energiastratégiát tárgyalni 2008 áprilisában.

Ami pedig az un. széles szakmai-politikai alapon kialakított anyagot illeti, azt nem csak magam tartottam rossznak és elhibázottnak – tette hozzá Olajos – de a Köztársasági Elnöktől kezdve, az Energiapolitika 2000 társulaton keresztül, civil szervezetek sokasága is, az MSZP-SZDSZ kormány tagjairól már nem is beszélve . Podolák úr figyelmét aligha kerülhette el, hogy Fodor Gábor akkori Miniszter a szavazás után közleményben tudatta: Az energiastratégiával kapcsolatos álláspontom továbbra is változatlan: jelenlegi formájában nem tartom elfogadhatónak, mint ahogy a zöld szakmai és civil társadalom jelentős része sem .

Olajos Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy Podolák képviselő úr állításával ellentétben a stratégiai határozatot nem nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés, legalábbis a 197 igen, 123 nem és 20 tartózkodást Európában általában nem nevezik annak – fogalmazott.

Európában és a fejlett ipari országok sorában egy ország-stratégiát, azért szokták széles szakmai és politikai konszenzus keretében kialakítani, hogy annak megvalósítását az egymást követő kormányok is garantálják, fenntartva ezáltal a befektetői bizalmat. Nos, a Podolák képviselő úr által dicsőített Energia Stratégia sajnos nem ilyen – tette hozzá Olajos Péter.

(MDF) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.