2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fedél nélkül – orvos nélkül? Megoldás az ombudsman és az egészségbiztosítási pénztár főigazgatójának levélváltásával

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/20168"><img class="image thumbnail" src="/files/images/onbucc.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.obh.hu/" title="http://www.obh.hu/" width="100" height="88" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.obh.hu/">http://www.obh.hu/</a> </strong></span></span>Az állampolgári jogok biztosának jelentése nyomán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár változtat az eddigi gyakorlaton és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalan státusz igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" />

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Az állampolgári jogok biztosának jelentése nyomán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár változtat az eddigi gyakorlaton és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalan státusz igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra.

 

  spacer

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Az állampolgári jogok biztosának jelentése nyomán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár változtat az eddigi gyakorlaton és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalan státusz igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra.

 

  spacer
    
Szabó Máté ombudsman tudomására jutott: ha a hajléktalan orvoshoz fordul, vagy gyógyszert váltana ki, jó esetben csak figyelmeztetik, hogy rendezetlen az egészségbiztosítási jogviszonya – rosszabb esetben megtörténhet, hogy nem kap kezelést. A biztos szerint ennek oka a jogszabályi háttér rendezetlensége. A társadalombiztosítási jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a hajléktalan ember jogosult az egészségügyi ellátásra. Ugyanakkor azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogadja el a lakcímkártyát a hajléktalanság igazolásaként. Az OEP főigazgatója az ombudsman érdeklődésére megírta, miért: az egészségbiztosítás nyilvántartásába mindenki úgy kerül be, hogy az arra kötelezett foglalkoztató, vagy más szerv a törvény előírásainak megfelelően bejelenti. Csakhogy a törvényben nincs meghatározva, kinek kellene bejelentenie a hajléktalanokat, aminek az is a következménye, hogy jelenleg hajléktalan jogcímen senki se szerepel az ellátásra jogosultak nyilvántartásában. Az OEP korábban észlelte ugyan ezt a problémát, több fórumon szóvá is tette. Ennek ellenére – ahogyan egy civil szervezet is beszámolt róla – továbbra is előfordul, hogy ha egy hajléktalan költségesebb orvosi beavatkozásra szorul, azzal utasítják el, hogy előbb rendezze a jogviszonyát, utána jöjjön vissza.

Ez a helyzet változik az ombudsman fellépése nyomán. A jogszabályi háttér rendezetlensége nem vezethet oda, hogy akár egyetlen hajléktalant is elküldjenek az orvostól – fogalmazta meg jelentésében Szabó Máté. A hajléktalannak nem feladata, hogy bizonyítsa, jogosult az egészségügyi ellátásra, erre törvény szerint elegendő a helyzetét tanúsító lakcímkártyája. A biztos felhívta a kormányt a jogszabályi háttér rendezésére, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addigis fogadják el igazolásként a lakcímkártyát.

Az OEP tájékoztatása szerint az ombudsman jelentése nyomán változtatnak az eddigi gyakorlaton. A regionális pénztáraknak főigazgatói körlevelet küldenek, amely egyebek között elrendeli, hogy a jogszabály-módosításig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként kell feltüntetni azt a hajléktalan személyt, aki a hajléktalanság tényét a településszintű lakcímbejelentés alapján kiállított lakcímkártyával igazolja .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.