Hivatalosan is átvette a Hagelmayer István-díjat Saskia J. Stuiveling. A holland számvevőszék elnöke Domokos László ÁSZ elnök meghívására érkezett Budapestre. A elismerés azoknak adományozható, akik az Állami Számvevőszék érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához. A díjátadó után a magyar és a holland számvevőszék szakemberei kétoldalú találkozón egyeztetnek

Hivatalosan is átvette a Hagelmayer István-díjat Saskia J. Stuiveling. A holland számvevőszék elnöke Domokos László ÁSZ elnök meghívására érkezett Budapestre. A elismerés azoknak adományozható, akik az Állami Számvevőszék érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához. A díjátadó után a magyar és a holland számvevőszék szakemberei kétoldalú találkozón egyeztetnek.

A Hagelmayer-díjat azok a kaphatják, akik kimagasló, példaértékű teljesítményükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék jogállami és társadalmi súlyának, szakmai tekintélyének kialakításához, részt vettek az intézmény szervezetének megújításában, a nemzetközi kapcsolatok építésében, továbbá kiemelkedő pénzügyi ellenőrzési tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához.

 

A díj névadója Dr. Hagelmayer István közgazdász (1933-1997), egyetemi tanár, tudományszervező, a modern Állami Számvevőszék alapító elnöke (1990-1996). A rendszerváltás után kiemelkedő érdemeket szerzett az intézmény működésének megszervezésében és társadalmi elismertségének kivívásában.

 

Saskia Jenne Stuiveling a Holland Nemzeti Számvevőszék elnökeként 2007 óta aktívan együttműködik az Állami Számvevőszékkel. Munkásságát olyan magas szakmai színvonalú projektek fémjelzik, mint a Twinning Light projekt, illetve az integritás kockázatok értékelésére alkalmas módszertan kidolgozása. A magyar-holland együttműködésben megvalósult Integritás Projekt nagymértékben hozzájárult a korrupciós kockázatok hazai feltérképezéséhez, így támogatva a közintézmények korrupció elleni küzdelmét.

 

A díjátadó után a magyar és a holland számvevőszék vezetői és szakemberei kétoldalú szakmai találkozón vesznek részt. A megbeszélések során kitérnek a számvevőszéki függetlenség, az átláthatóság és a korrupció elleni harc kérdéseire, a költségvetés véleményezésére, a Költségvetési Tanács munkájának támogatására, valamint az ellenőrzési tevékenységet támogató innovatív számvevőszéki megoldásokra is.

 

A magyar-holland partneri kapcsolat azért is nagy jelentőségű, mert 2014 és 2017 között a Holland Nemzeti Számvevőszék tölti majd be az EUROSAI (Számvevőszékek Nemzetközi Szervezetének európai regionális szervezete) elnöki posztját. Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez a nemzetközi kapcsolatok építésére, ápolására, az ellenőrzési módszerek kidolgozása és alkalmazása során a nemzetközi sztenderdeket tekinti irányadónak. Az intézmény 2012-ben megerősítette nemzetközi kapcsolatrendszerét, az ÁSZ elnöke kétszer találkozott a kínai, egyszer az orosz, a svájci, a cseh és a vietnámi számvevőszékek vezetőivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük