Az átláthatóságról, a függetlenségről és a korrupció elleni harc fontosságáról beszélt az Állami Számvevőszék elnöke a magyar-holland kétoldalú találkozón Budapesten. Domokos László hangsúlyozta az ÁSZ az utóbbi években jelentősen előrelépett az említett területeken. Hozzátette: az új számvevőszéki törvény megerősítette a közpénzek védelmét Magyarországon.

Az átláthatóságról, a függetlenségről és a korrupció elleni harc fontosságáról beszélt az Állami Számvevőszék elnöke a magyar-holland kétoldalú találkozón Budapesten. Domokos László hangsúlyozta az ÁSZ az utóbbi években jelentősen előrelépett az említett területeken. Hozzátette: az új számvevőszéki törvény megerősítette a közpénzek védelmét Magyarországon.

Domokos László meghívására látogatott Budapestre Saskia J. Stuiveling, a holland számvevőszék elnöke, aki hivatalosan is átvette a Hagelmayer István-díjat. Emellett a látogatás lehetőséget teremtett a két intézmény közötti tapasztalatcserére is.

 

A magyar-holland kétoldalú találkozó nyitóelőadásban Domokos László az átláthatóság, a függetlenség, valamint a korrupcióellenes küzdelem jelentőségéről beszélt. Az ÁSZ elnöke elmondta: „a transzparencia azért fontos a közszférában, mert enélkül nincs jól működő, jól irányított állam. A demokrácia és az elszámoltathatóság alapja, hogy a polgárok tudják, mi történik a pénzükkel, ki hogyan használja a rá bízott közvagyont" – szögezte le Domokos László.

 

„Magyarország folyamatosan halad előre azon az úton, amely egy átlátható állam megteremtéséhez vezet" – folytatta az ÁSZ elnöke. Ugyanakkor még számos tennivaló van – tette hozzá. Ebben pedig a közpénzek őreként fontos szerepe van az Állami Számvevőszéknek. A célok elérésében megkerülhetetlen a jogszabályi környezet. Ezért tekinthető mérföldkőnek a 2011 nyarán elfogadott és hatályba lépett új számvevőszéki törvény, amely nemzetközi szinten is példátlan módon erősítette meg az Állami Számvevőszék függetlenségét, ezáltal pedig a közpénzek védelmét.

 

„A transzparencia szempontjából alapvető jelentősége van, hogy az ÁSZ minden jelentése nyilvános, bárki számára hozzáférhető és letölthető az ÁSZ honlapján" – hangsúlyozta Domokos László. A törvény azt is kimondja, hogy az ellenőrzések módszertanát a független Számvevőszék határozza meg, de az ÁSZ köteles azt mindenki számára megismerhetővé tenni. Ez szintén fontos garanciája az átláthatóságnak – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

 

A Számvevőszék átláthatóságát biztosítja a 2011 februárjában elindított ÁSZ Hírportál, valamint a közérhetőséget javítja a jelentések formátumának megújítása. „Egy-egy, kiemelt jelentésünket már idén is új formában hoztuk nyilvánosságra. Ilyen volt a 2011-es zárszámadásról szóló, ősszel megjelent jelentésünk, amely lényegesen rövidebb a korábbi évekéhez képest" – mutatott rá Domokos László. Az átláthatóság megteremtését szolgálja a sajtóval való aktív kapcsolattartás is. Az idei év fontos feladatának a nemzetközi, idegen-nyelvű (angol, német, francia) kommunikáció erősítését nevezte az elnök.

 

Az Állami Számvevőszék továbbra is kiemelten kezeli, küldetésének tekinti a korrupció elleni fellépést – hangsúlyozta Domokos László. „Kiemelkedően fontos, hogy az átláthatóság az állami és a magánszektort egyaránt jellemezze" – szögezte le az elnök. Az ÁSZ ezért az állami szervekkel együttműködik ezen a területen, aminek fontos mozzanata, hogy 2011 novemberében közös nyilatkozatot írt alá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, a Legfelsőbb Bírósággal, valamint a Legfőbb Ügyésszel. A dokumentumban a felek kinyilvánították a korrupció elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket.

 

A korrupcióellenes küzdelem fontos eszköze a holland modellt követő Integritás projekt, amelynek keretében az ÁSZ folyamatosan figyeli és értékeli a korrupciós kockázatok változását – tette hozzá az elnök. „Elkezdődött a program tapasztalatainak az ÁSZ ellenőrzési módszertanába és kockázatalapú kiválasztási rendszerébe való beépítése is." – mondta el Domokos László.

 

Mindent egybevetve az utóbbi években az ÁSZ jelentős előrelépést ért el az átláthatóság, a függetlenség és a korrupció elleni harc területén. „Meggyőződésem, hogy ezek a területek alapvető fontosságúak egy számvevőszék hitelességének megőrzésében és javításában" – zárta előadását Domokos László.

 

Reagálásában Saskia J. Stuilveling kifejtette: az átláthatóság és a függetlenség alapvető számvevőszéki tulajdonságok, ezért különösen üdvözlendők az Állami Számvevőszék törekvései. Mint mondta: fontos, hogy a nemzeti intézmények tanuljanak egymástól, és képesek legyenek átvenni a jó gyakorlatokat. A holland számvevőszék elnöke felhívta a figyelmet, hogy a megújulás érdekében hozott döntéseknek be kell épülniük a mindennapi gyakorlatba, hiszen így fokozhatják a hatékonyságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük