Elsőként az ingatlanlízing piacon július 15-étől az Erste Ingatlanlízing Zrt. és Erste Lakáslízing Zrt. teljes körű ingatlanlízing szolgáltatást nyújt magánszemélyeknek, illetve mikrovállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Az új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető konstrukciók adott esetben kedvezőbb kondíciókkal érhetőek már el, mint a jelzáloghitelek.

 

Elsőként az ingatlanlízing piacon július 15-étől az Erste Ingatlanlízing Zrt. és Erste Lakáslízing Zrt. teljes körű ingatlanlízing szolgáltatást nyújt magánszemélyeknek, illetve mikrovállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Az új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető konstrukciók adott esetben kedvezőbb kondíciókkal érhetőek már el, mint a jelzáloghitelek.

Sztanó Imre az Erste Bank Hungary Nyrt. lakossági üzletágvezetője elmondta:  a pénzügyi válság és a lakástámogatási rendszer átalakításának hatására a jelzáloghitelek mellett az ingatlanlízing konstrukciók is egyre népszerűbbé válnak, ezért fontos, hogy az Erste Bank ingatlanlízingre szakosodott leánycégei elsőként lépnek a piacra teljes körű ingatlanlízing szolgáltatással.

Ez azt jelenti, hogy elsőként az Ersténél van mód arra, hogy akár új, akár használt lakásra is igénybe lehessen venni az ingatlanlízinget mind magánszemélyek, mind pedig mikrovállalatok esetében, nyílt és zártvégű konstrukcióban egyaránt, mégpedig mindig a legkedvezőbb ÁFA finanszírozási lehetőség mellett.

Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az ingatlanlízing konstrukciók mind árazásukban, mind pedig rugalmasságukban megfelelő alternatívái lettek a jelzálog alapú hiteleknek, így arra számítanak, hogy a magánszemélyek és a mikrovállalkozások körében is megnő a termék iránti érdeklődés.

Vállalkozások esetében a finanszírozás mértéke elérheti a vételár 60-80 százalékát is, és a kedvező kondíciókon túl az ingatlanlízingnek számos számviteli és adózási előnye is van. A lízingelt ingatlan után a fizetett kamat 40 százalékáig (legfeljebb 6 millió forintig) a társaság társasági adókedvezményt vehet igénybe. Másrészt új építésű lakásnál a finanszírozott összeg ÁFA tartalmát kamatmentesen, a futamidő teljes tartama alatt elosztva, a havi lízingdíjban kell megfizetni. Használt ingatlan vásárlása esetén pedig a vételár a nettó összegre csökken, mivel a fordított ÁFA miatt nincs ÁFA mozgás. A lízingelt ingatlan egyébként bérbe is adható, ebben az esetben a lízingelt lakás ÁFÁ-ja is visszaigényelhető. Az Erste kezdő vállalkozásokat is finanszíroz.

A vezérigazgató elmondta: magánszemélyek esetében szintén jelentős vonzereje lehet az ingatlanlízingnek, hiszen a vételár akár 100 százaléka is finanszírozható, ráadásul új lakás lízingelése esetén a kamatfizetés csak a nettó vételárra vonatkozik, ebben az esetben az ÁFÁ-t kamatmentesen a futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetnie a vevőnek. Fontos előnye az ingatlanlízingnek, hogy a nyíltvégű konstrukcióknál a futamidő végén a vevő kijelölheti, hogy kinek a tulajdonába kerüljön az ingatlan.

Az Erste Ingatlanlízing és Erste Lakáslízing konstrukciók az Erste Bank Hungary 203 fiókból álló országos hálózatában érthetők el.

Fogalomtár

Ingatlanlízing

Az ingatlanlízing pénzügyi lízing konstrukció, melynek keretében a Lízingbeadó az ingatlan (lízingtárgy) tulajdonjogát megszerzi a Lízingbevevő (Ügyfél) megbízásából. A Lízingtárgyat a Lízingbevevő birtokába és használatába adja a Lízingszerződésben meghatározott időtartamra. A birtokba- és használatba adással a Lízingbevevő viseli a kárveszély átszállásából származó kockázatot, jogosulttá válik a hasznok szedésére (akár bérbe is adhatja), viseli a közvetlen terheket (ide értve a fenntartási és amortizációs költségeket is).

Nyíltvégű pénzügyi lízing

A Lízingbevevő (Ügyfél) az utolsó lízingdíj megfizetésével élhet a vevőkijelölési jogával, azaz saját maga, vagy az általa megjelölt harmadik személy a maradványérték megfizetésével vásárolja meg az ingatlant.

Zártvégű pénzügyi lízing

Az utolsó lízingdíj megfizetése után a Lízingbevevő (Ügyfél) harmadik személy automatikusan megszerzi az ingatlan tulajdonjogát.

Visszlízing
A Lízingbeadó a Lízingbevevő ingatlanát vásárolja meg és adja részére lízingbe. Magánszemélyek részére csak zártvégű konstrukcióban lehetséges, a vállalkozások szabadon választhatnak a nyílt- és zártvégű lízing között. A zárt végű visszlízing 2009. július 9-étől illetékmentesen végezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük