www.sziget.huwww.sziget.hu

A nemzetközi jazzélet egyik legnagyobb gitárvitruóza, Al Di Meola mellett a portugál fadó-énekesek legígéretesebb tehetsége, Ana Moura, egy tradícionális román tangó-énekes, Oana Catalina Chitu vagy az elsöprő hangulatú, vad és meditatív zenékkel kísérletező Emily Loizeau is bemutatkozik – további nemzetközi és hazai fellépők mellett – a Szigeten, az Amfiteátrum-Pécs 2010 helyszínén.

 www.sziget.huwww.sziget.hu

A nemzetközi jazzélet egyik legnagyobb gitárvitruóza, Al Di Meola mellett a portugál fadó-énekesek legígéretesebb tehetsége, Ana Moura, egy tradícionális román tangó-énekes, Oana Catalina Chitu vagy az elsöprő hangulatú, vad és meditatív zenékkel kísérletező Emily Loizeau is bemutatkozik – további nemzetközi és hazai fellépők mellett – a Szigeten, az Amfiteátrum-Pécs 2010 helyszínén.

Balkáni népzene, kiváló női előadók, kultúrák találkozása, mediterrán izgalmak és a hagyományok tisztelete – ezek jellemzik az Amfiteátrum-Pécs2010 változatos programsorozatát az idei Szigeten.

A Balkán Napjával kezdődik a fesztivál, melyen fellép a Vujicsics Együttes és rendkívül izgalmas produkciót ígér Oana Catalina Chitu, a Bucharest Tango című előadásával. Oana Catalina Chitu román énekesnő, generációjának egyetlen képviselője, aki igazán hitelesen, de mégis szabadon interpretálja a tradicionális román tangót, ezt a szinte már elfeledett műfajt.

A Dívák Napja a női előadókat hozza előtérbe, ahol fellép majd a budapesti-kubai Elsa Valle. Elsa kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világ autentikus hangulatát idézi, mégse elégszik meg ennyivel, zeneiségében, énekstílusában a hagyományok tisztelete keveredik a mai, új törekvésekkel, improvizációs lehetőségekkel.  A nap fő attrakció a francia Emily Loizeau elbűvölő műsora lesz. Emily zenéjét hallgatva Rimbaud, Jack London és talán Kerouac világa tárul elénk, hiszen ez a törékeny énekesnő bátran kísérletezik elsöprő hangulatú, vad és meditatív zenével egyaránt. Kétnyelvűségének köszönhetően zenei példaképei is a kortárs francia sanzon és az angolszász zene jeles képviselői: Georges Brassens, Renaud, Bob Dylan, Tom Waits, Nina Simone, Randy Newman.

Egy virtuális koccintással, a Vivat Bacchus bordalaival kezd a Magyar Multikulti Nap, melyen az izgalmas fúziók és különböző nemzetek találkoznak. A Kerekes Band magyar népzenén alapuló világzenét játszik, lüktető, lendületes hangzásvilágban, melyben dinamika és robbanékonyság, egyszerűség és szabadság egyszerre van jelen. És itt köszönthetjük majd Hortobágyi Lászlót és a Gáyan Uttejak Orchestrát. A GUO előadásain a tradicionális hindu-mohamedán és a klasszikus ázsiai zenei világok eredeti hangszerelésben, egyben a hagyományos hangszerek által vezérelt élő-elektronikus hangszintézist is megvalósítva szólalnak meg. Az együttes világszerte nagy sikerekkel büszkélkedhet. Több mint ötven lemezt, illetve CD-t adtak ki magyar és külföldi kiadók gondozásában, a magyar népzene újraértelmezéséért kitüntették őket Németországban, s Új-Zélandon, Spanyolországban és Franciaországban is rangos elismeréseket kaptak.

Egy Mediterrán Nap élénkít fel minket majd szombaton s a fellépők között talán a legígéretesebbnek az izraeli női trió, a Habanot Nechama ígérkezik. A híres tel-avivi Jah-Pan klubból indulva két év alatt izraeli és európai fesztiválok állandó vendégei lettek. Az angolul és héberül előadott etno, jazz, reggae inspirációjú játékos dalaik elérik azt a célt, amit kitűztek  maguknak: vigaszt nyújtanak. Őket követi a fado új csillaga, Ana Moura Portugáliából. Ana Moura a portugál fado-énekesek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb előadója. Gazdag, mély alt hangjának köszönhetően hamar jelentős hírnevet szerzett magának szerte a világon. Anara nagy hatással volt a legendás énekesnő Amalia Rodrigues munkássága, akit egyéni hangja, expresszív előadásmódja és szellemisége a fado királynőjévé tett.

Ugyenazon a napon jön a hét legjobban várt előadása, Al di Meola New World Sinfonia című műsora kerül bemutatásra. Meola az elmúlt években gyakran koncertezik a Midsummer Night Quartet nevű formációval, melyben társai a gitáros Peo Alfonsi, a harmonikás Fausto Beccalossi, valamint a kiváló kubai származású kongás, Gumbi Ortiz. Az Amfiteátrum színpadán két másik zenész, Kaszás Péter és Viktor Miranda is csatlakozik az együtteshez, hogy zenéjükkel elvarázsolják ezt az augusztusi éjszakát.

A Hagyományok Napján a szintén pécsi, 35 éves fennállását ünneplő Szélkiáltó ad közös koncertet az egyaránt jubileumát, negyvenedik színpadon töltött évét ünneplő Kaláka Együttessel.

A utolsó fellépő, az Isztambulból érkező táncoló dervisek, a Whirling Dervishes egy spirituális utazással zárja a Sziget programját. Nem véletlenül, hiszen a török város szintén Európa Kulturális Fővárosa lesz 2010-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük