Augusztus 2-án a budapesti Syma Csarnok előtti parkolóba érkezett a repülőnapot népszerűsítő előzetes bemutató.Valódi vadászrepülő, szimulátoros mása, harci járművek, robot-manipulátor és rezesbanda várta az érdeklődőket.

 

Augusztus 2-án a budapesti Syma Csarnok előtti parkolóba érkezett a repülőnapot népszerűsítő előzetes bemutató.Valódi vadászrepülő, szimulátoros mása, harci járművek, robot-manipulátor és rezesbanda várta az érdeklődőket.

A médiát Szekeres Imre honvédelmi miniszter tájékoztatta a Magyar Légierő 70-éves jubileuma alkalmából augusztus 16-17-én  rendezendő Nemzetközi repülőnap és Haditechnikai Bemutató programjáról.

Elmondta, a Magyar Honvédség 160 éve,  a Magyar Légierő 70 évvel ezelőtti megalapítása és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 90. évfordulóján,  augusztus 16-án és 17-én ismét Kecskeméten rendezik meg a bemutatót, több mint húsz ország repülőivel, a Magyar Honvédség 59. számú, Szentgyörgyi Dezsőről elnevezett repülőbázisa légterében.  A miniszter jelentette be,  a bemutató különleges vendége lesz egy C11-es óriás katonai szállítógép is, amely  dinamikus repülő-bemutatót tart, a gép rövidesen magyarországi bázisról hajt majd végre NATO szállytási feladatokat.  Szólt róla, a Gripen pilóták kiképzése az előirányzottnál jobb ütemben zajlott, s így a bemutatón a svéd gyártmányú gépek is szerepelnek. 

A tájékoztató írásos kiegészítőjéből megtudhattuk; a rendezvény elismert szakmai rangot vívott ki Európában, s az öt legjelentősebb repülőnap között tartják számon. Az elmúlt évi 150 ezres nézőszámot idén is elvárják, bemutatkozási lehetőséget nyer az eseményt a Honvédelmi Minisztériummal együtt szervező Dél-Alföldi régió, Bács-Kiskun Megye és Kecskemét városa is.

A légi parádé mindkét napján, reggel 8-tól délután 6-ig folyamatos légi programmal készülnek a szervezők. Biztosra vehető, hogy a kötelékek sorában itt lesz a közkedvelt Török Csillagok, a horvát és a szerb csapat és a világ legnagyobb, leghíresebb köteléke, az olasz Frecce Tricoliri is készül a kecskeméti repülőnapra.  Itt lesz látható először a spanyol Eurofighter vadászrepülőgép, s először mutatkozik be magyar légtérben finn pilóta egy  F-18 Hornet ülésében, ismét látható bemutató repülésen egy francia Mirage 2000,  ill. a helyből felszálló Harrier is.

Többféle típusú helikopter is látványos műrepülési figurákat fog bemutatni.

Meglepetésnek szánják egy speciális festésű MÍG-29  bemutatkozását.

A programban a műrepülés nagyjai, Veres Zoltán Európa bajnok, Besenyei Péter  Air Race pilótai szerepelnek.

A földi bemutatón testközelből lehet látni a Magyar Légierő NIG vadászgépeit, s egy Forma 1-es és egy Dakar rali versenyautót is. 

Ígéret szerint a jegyárak tavalyi szintjüket tartják;   elővételben (augusztus 15-ig) 3.500 Ft-ba kerülnek, a kedvezményes belépőkért 1.500 Ft-ot kell fizetni a lottózókban és a Ticketpro jegyirodákban.

A helyszínen a felállított lottóárusító terminálokon lehet majd jegyet váltani, teljes árban 4 ezer Ft-ért, ill. kedvezményesen 2 ezerért.  A jegyek ára a parkolási díjat, a pakolókból autóbusszal a helyszínre és a helyszínről a parkolókba visszaszállítás költségét, valamint a biztosítási díjat is tartalmazza (célszerű megőrizni!). Minden jegy csak az  egyik napra lesz érvényes!

A helyszín megközelítésére a szervezők a tömegközlekedést ajánlják; a városból, a MÁV-, és a Volán pályaudvarról alkalmi díjszabással repülőnapi járatok fognak közlekedni.

Az aktuális közlekedési helyzetről a 96,5 MHz-en hallható rádión adnak tájékoztatást.

A MÁV Start különvonatokat indít a repülőnap látogatói számára.

A rendezvény programja az elmúlt év őszén került nyilvánosságra, népszerűségére jellemző, hogy Kecskemét 60 km-es körzetében már nincs szállás-lehetőség.  A rendezvényre érkező 500 külföldi pilótát és a kiszolgáló személyzetet a Szervezőbizottság budapesti szállodákban helyezi el.  Ezt, s a rendezvény logisztikai biztosítását kétezer főnyi munkatárs intézi öt napon keresztül.

http://www.repulonap.hu/

http://www.aranysas.hu/

http://www.ticketpro.hu/

Harmat Lajos

Képek: Galovtsik Gábor – www.honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük