2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kedves szörnyetegek …

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/9463"><img class="image thumbnail" src="/files/images/LazareffCoq-Tót.thumbnail.jpg" border="0" alt="Lazareff: Coq-Tót" title="Lazareff: Coq-Tót" width="100" height="89" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Lazareff: Coq-Tót</strong></span></span> <p>Nem szeretek olyan kiállításról írni, amit nem láttam. Olyan festményről, szoborról írni, mely előtt nem tölthettem el egy kis időt. Úgy gondolom, hogy egy fotón keresztül teljesen más élményeket kapok, mint, amikor ott állok a kiállított tárggyal szemben. </p><p> 

 lazareff: coq-tótLazareff: Coq-Tót

Nem szeretek olyan kiállításról írni, amit nem láttam. Olyan festményről, szoborról írni, mely előtt nem tölthettem el egy kis időt. Úgy gondolom, hogy egy fotón keresztül teljesen más élményeket kapok, mint, amikor ott állok a kiállított tárggyal szemben.

 

 lazareff: coq-tótLazareff: Coq-Tót

Nem szeretek olyan kiállításról írni, amit nem láttam. Olyan festményről, szoborról írni, mely előtt nem tölthettem el egy kis időt. Úgy gondolom, hogy egy fotón keresztül teljesen más élményeket kapok, mint, amikor ott állok a kiállított tárggyal szemben.

 

Teljesen igaz ez arra a szoborkiállításra is, melyet a Ráday-Galériában láttam, és melyet még Önök is megtekinthetnek február másodikáig. A szobrok alkotója Alexandra de Lazareff.

lazareff: effet-boeufLazareff: Effet-BoeufAlexandra de Lazareff Kijevben született, Ausztriában tanult, majd Párizsban élt, és végül Firenzében telepedett le. Eleinte festészettel foglalkozott, majd 1986-ban tért át a szobrászatra. Plasztikai alkotásainak nagy sikere van szerte a világban, ráadásul hírességek is vele készíttetik el Lazareffes portréjukat.

Sajátos stílusa a mechanikus szerkezetbe álmodott élőlények. A szobrai valós, többnyire nagy testű állatok mintájára készül, mint az oroszlán, orrszarvú, medve, elefánt.

lazareff: rhinocérosLazareff: RhinocérosLazareff műveit először képeken láttam, és az akkor kialakult véleményem teljesen megváltozott, mikor a plasztikák előtt álltam. Az első szobor egy rhinocérosz volt. A képeken hidegebbnek tűnt, szemben vele már közel sem annyira. Nagysága, és az a súly, amit szemmel fel lehet mérni, természetesen megvolt, mégsem éreztem hidegnek, és túlzónak. Közelebbről finoman kidolgozott, gépies külső jegyekkel felruházott állatot láttam magam előtt.

lazareff:tapascoLazareff:TapascoA többi alkotás – Tapasco, Coq-Tót, Effet-Boeuf- megtekintésénél már nem is foglalkoztam azzal a benyomással, amit a fotóból  merítettem. Lazareff alkotásai tele vannak határozottsággal, méltósággal, de van bennük -minden bizonnyal az alkotó nőiessége által- finomság is.

A kiállítást február másodikáig megtekinthetik a IX. kerületben a Ráday utca 8. szám alatti Ráday Galériában.

Németh Krisztina

http://www.delazareff.com/

http://www.raday-galeria.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.