2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A KELER-en keresztül jelenthetőek a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletek

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96525"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_654.jpg" border="0" width="279" height="80" /></a></span>A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit. </p>

A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit.

A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit.

A REMIT jelentési kötelezettség, amelynek célja az európai energiapiacok átláthatóbbá és stabilabbá tétele 2015. október 7-én lépett életbe. A szabályozásnak megfelelően a piaci szereplőknek első körben a szervezett energiapiacokon létrejött ügyletek és megbízások kapcsán kell teljesíteni a jelentési kötelezettségüket az európai energiapiaci szabályozó hatóság, az ACER felé, melyet az úgynevezett Registered Reporting Mechanism-okon (RRM) keresztül tudnak kezdeményezni. Második lépésben, 2016. április 7-étől a szervezett piacokon kívül kötött ügyletekkel és megbízásokkal bővül az adatszolgáltatási kötelezettség.

„A KELER annak érdekében, hogy az EMIR-hez hasonlóan, a REMIT jelentések kapcsán is segítse a piaci szereplőket kötelezettségük teljesítésében, az ACER-nél kérelmezte RRM-ként történő nyilvántartásba vételét, amelyet a hatóság 2015. november 12-én jóváhagyott, ezzel a KELER elnyerte a teljes jogú RRM státuszt." – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai igazgatója. Hozzátette: „A piaci szereplők a KELER REMIT jelentési szolgáltatása révén jelenteni tudnak valamennyi szervezett piacon kötött földgáz és villamos energia nagykereskedelmi ügyletet és megbízást, illetve 2016. április 7.-étől az OTC ügyleteket és megbízásokat is. A szolgáltatás minél szélesebb körű bemutatása érdekében a KELER dedikált aloldalán (https://remit.keler.hu/) részletes információkat tesz közzé, illetve publikálja a kapcsolódó, szerződéses dokumentumokat; de a későbbiek folyamán teszt-hozzáférést is biztosít jelentési rendszeréhez."

A jelentésre kötelezett vállalatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal regisztrálja, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy az ügyletek jelentésével mely erre jogosult, külső piaci szereplőt (RRM-t) bízzák meg. A későbbiek során pedig piaci szempontból is mérlegelhetik választásukat és módosíthatják regisztrációjuk vonatkozó részét, amennyiben szolgáltatót váltanának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.