2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A KELER-en keresztül jelenthetőek a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletek

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96525"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_654.jpg" border="0" width="279" height="80" /></a></span>A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit. </p>

image1 654A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit.

image1 654A KELER Központi Értéktár Zrt. sikerrel zárta az RRM (Registered Reporting Mechanism) regisztrációs folyamatot, így az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) megszerezte a jogosítványt arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit.

A REMIT jelentési kötelezettség, amelynek célja az európai energiapiacok átláthatóbbá és stabilabbá tétele 2015. október 7-én lépett életbe. A szabályozásnak megfelelően a piaci szereplőknek első körben a szervezett energiapiacokon létrejött ügyletek és megbízások kapcsán kell teljesíteni a jelentési kötelezettségüket az európai energiapiaci szabályozó hatóság, az ACER felé, melyet az úgynevezett Registered Reporting Mechanism-okon (RRM) keresztül tudnak kezdeményezni. Második lépésben, 2016. április 7-étől a szervezett piacokon kívül kötött ügyletekkel és megbízásokkal bővül az adatszolgáltatási kötelezettség.

„A KELER annak érdekében, hogy az EMIR-hez hasonlóan, a REMIT jelentések kapcsán is segítse a piaci szereplőket kötelezettségük teljesítésében, az ACER-nél kérelmezte RRM-ként történő nyilvántartásba vételét, amelyet a hatóság 2015. november 12-én jóváhagyott, ezzel a KELER elnyerte a teljes jogú RRM státuszt." – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai igazgatója. Hozzátette: „A piaci szereplők a KELER REMIT jelentési szolgáltatása révén jelenteni tudnak valamennyi szervezett piacon kötött földgáz és villamos energia nagykereskedelmi ügyletet és megbízást, illetve 2016. április 7.-étől az OTC ügyleteket és megbízásokat is. A szolgáltatás minél szélesebb körű bemutatása érdekében a KELER dedikált aloldalán (https://remit.keler.hu/) részletes információkat tesz közzé, illetve publikálja a kapcsolódó, szerződéses dokumentumokat; de a későbbiek folyamán teszt-hozzáférést is biztosít jelentési rendszeréhez."

A jelentésre kötelezett vállalatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal regisztrálja, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy az ügyletek jelentésével mely erre jogosult, külső piaci szereplőt (RRM-t) bízzák meg. A későbbiek során pedig piaci szempontból is mérlegelhetik választásukat és módosíthatják regisztrációjuk vonatkozó részét, amennyiben szolgáltatót váltanának.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.