Pécset gyakran az ország leghangulatosabb városaként emlegetik. Akár a művészetek iránti rajongás és a tudásszomj, akár a könnyed szórakozás, gasztronómiai élvezetek vagy éppen az aktív pihenés iránti igény vezérel bennünket, Pécs tökéletes célpont. 

 

Pécset gyakran az ország leghangulatosabb városaként emlegetik. Akár a művészetek iránti rajongás és a tudásszomj, akár a könnyed szórakozás, gasztronómiai élvezetek vagy éppen az aktív pihenés iránti igény vezérel bennünket, Pécs tökéletes célpont. 

 

21 múzeum 13 templom és vallási építmény, 20 fesztivál valamint számtalan látni- és kipróbálnivaló várja a Pécsre látogatókat. Az emblematikus négytornyú Székesegyház, a világhíres festők (többek közt Vasarely és Csontváry) tárlatait felsorakoztató Múzeum utca, a föld felszíne alatt található római kori temetőhelyeket bemutató Cella Septichora Látogató Központ mellett különleges látnivaló a Széchenyi teret uraló Gázi Kászim dzsámija, mely hazánk legnagyobb török kori emléke.

 

Az édesszájúakat a Marcipánmúzeum, a Ferencesek utcájában található mindenféle ételallergiát kicselező lapátos fagylaltozó, a Zsolnay Negyed Bolt utcájában az édességkészítésbe betekintést adó Cukorkabolt és Kézműves bonbonok várják. A Pécs központjában található Pezsgőház alatt 2,5 kilométer hosszú, 5 szintes pincerendszer húzódik, ahol a mai napig pezsgőt érlelnek.  A pécsi Littke Pezsgőgyár egykor hazánk első számú pezsgőgyára volt, mely fénykorában a császári udvarba is szállított. A Pezsgőházban a pezsgő készítése mellett étterem és borszaküzlet is működik. Egy másik helyi nevezetesség, az évszázados hagyománnyal rendelkező pécsi sör készítésének titkait  leshetjük meg a Pécsi Sörfőzdében. A város számos kiváló étteremmel büszkélkedhet, egyik legújabb gyöngyszeme a Zsolnay Kulturális Negyedben található Zsolnay Étterem. A kifogástalanuk elegáns étteremben elsősorban magyaros ételekkel, a régió ízeivel találkozhatunk a világtrendeknek megfelelő konyhai technológiákkal újrafogalmazva.

A Zsolnay Vilmos egykori gyártelepének helyén, 5 hektáron kialakított  Zsolnay Kulturális Negyed egyedülálló látványossággá, Pécs ékkövévé nőtte ki magát.  Kihagyhatatlan a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás, a gyár korai időszakából 1200  tárgyat bemutató rózsaszín Zsolnay kiállítás, a Gyugyi gyűjtemény historizáló és szecessziós kerámiákat bemutató tárlata,  a Zsolnay Mauzóleum különleges épülete, a látványmanufaktúra, a kortárs Pécsi Galéria.  A Planetárium a csillagos ég titkait tárja fel a család apraja és nagyja előtt, a Labor Interaktív Varázstér a fizikai világának csodáit. A Bóbita Bábszínház Bábmúzeum a kicsiknek játékra, nagyoknak a nosztalgiázásra ad lehetőséget, a Hincz család százévesnél is régebbi bábjai, Vitéz Lászlót és az Ördög kapcsán. Bővebb információ, programok: www.zskn.hu

 

A Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója Márta István (zeneszerző, színházi rendező, a Kapolcsi Művészeti Fesztivál létrehozója) figyelmünkbe ajánlja a 2010-ben megépült ezerfős koncertterem, a Kodály Központ programjait. A koncerttermet a világ legjobb akusztikájú termei közt tartják számon. „Olyan művészek viszik hírét, mint Fischer Iván és Al di Meola – ennek köszönhetően mind könnyebben mondanak igent meghívásunkra a hírességek, nagy nevek." – tudjuk meg Márta Istvántól. Március  22-23-án a VII. Pécsi Nemzetközi Jazz hétvége alkalmával a műfaj kiemelkedő hazai képviselői mellett Antonio Sanchez, a Pat Metheny Group tagja lép fel majd április 7-én Richard Bona és Snétberger Ferenc duójának fantasztikus gitárjátékát hallgathatják a Kodály Központ vendégei. A számos kiállítás közül Márta úr a március 11 és április 11 közt látogatható fotókiállításra hívta fel a figyelmünk, mely a Zsolnay Negyed csodálatos részleteit mutatja be Baráti Kristóf szemével, aki amellett, hogy kiemelkedő tehetségű hegedűművész, nagyszerű fotográfus is. Bővebb információ: www.kodalykozpont.hu

 

Német Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük