2013 március 6-án média-esemény zajlott a Mentőszolgálat Markó utca székházában, a Tigáz Zrt. ünnepélyesen átadta félmillió forintos adományát a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány képviselőjének, ezzel járul hozzá gyermekek életmentő eszközének megvásárlásához.

 

2013 március 6-án média-esemény zajlott a Mentőszolgálat Markó utca székházában, a Tigáz Zrt. ünnepélyesen átadta félmillió forintos adományát a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány képviselőjének, ezzel járul hozzá gyermekek életmentő eszközének megvásárlásához.

 

Az 500 ezer forinttal a Társaság egy olyan életmentő készülék megvásárlását támogatja, amellyel a mentők már a helyszínen diagnosztizálhatják a szén-monoxid-mérgezés tüneteit. Az alapítvány 1999. óta végzi életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben, több körzetben; Budapesten és környékén, miskolci bázissal az észak-magyarországi, debreceni bázissal pedig az észak- alföldi régióban.

 

Az alapítvány munkájára nagy szükség van, hiszen a fenti régiókban évente átlagosan háromezer gyermek szorul segítségre.  A mentés és szállítás különleges gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel, amelyhez egy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit diagnosztizáló készülékre is nagy szükség van.

 

Az alapítvány jólképzett gyermekmentős csapatokkal és egyedülálló gyermek-rohamkocsival, valamint gyermek-mentőorvosi kocsival rendelkezik. A csapat hatékony működését bizonyítja, hogy az elmúlt 13 évben közel 30 ezer bajbajutott kisgyermeken  tudtak segíteni. Az alapítvány nem részesül állami támogatásban, működése lakossági segítségtől, vállalati és magán-adományoktól függ.

 

Hazánkban az elmúlt 5-10 évben évente átlagosan 25-30 halálos szén-monoxid-mérgezés történt. A számok évről-évre  emelkednek. Ezeknek az adatoknak több százszorosa lehet az enyhébb mérgezés, és még ennél is több az észlelés nélküli,  időszakos mérgezés. A szervezetre káros gázok szivárgása a gyermekekre fokozottan veszélyes, az azonnali diagnosztizálás

életmentő lehet.  Jelenleg a mentőorvosok külső tünetek alapján tudják csak megítélni a kis beteg állapotát, pontos diagnózis felállítására  csak kórházban van lehetőség. A szóbanforgó szenzor segítségével azonban a helyszínre érkező gyermekmentős csapat azonnal,  kíméletesen diagnosztizálni tudja a szén-monoxid-mérgezést, s megfelelő ellátással időt és életet menthet.

 

A TIGÁZ Zrt. támogatásának átadásakor, a sajtótájékoztató közben az egység újabb riasztást kapott, a készülékkel mentésre  indultak, így konkrét bemutatása ezúttal elmaradt.  Száraz Gábor, a TIGÁZ Zrt. szóvivője rámutatott, a cél; a szén-monoxid-mérgezés okozta halálesetek megelőzése. Bíznak benne, hogy segítségükkel a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat hatékonyabban tudja végezni a munkáját, s a korszerű eszköz használatával a jövőben sok gyermek élete menthető meg.

 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, az Alapítvány 14 éve partnere a példaértékű munkát végző  Országos Mentőszolgálatnak. A kollégák szakértelmének, hivatástudatának köszönhetően világszínvonalon láthatják el a  segítségre szoruló gyermekek mentését. A TIGÁZ  hozzájárulásával most professzionális eszközzel bővül a gyermekmentők felszerelése.  

 

A szén-monoxid-mérgezések számának csökkentésére valódi megoldást csak a megelőzés jelenthet. A gázkészülékek  karbantartása alapvető fogyasztói érdek, amivel a szörnyű, sokszor észrevehetetlen balesetek megelőzhetők. A vezetékhálózat rendszeres karbantartása és a gázkészülékek, konvektorok gyakori ellenőrzése segít elkerülni a balesetveszélyt, megőrizni a készülékek hatásfokát. A szénmonoxid-mérgezés, ha nem is következik be halál, agykárosodáshoz, bénuláshoz, látászavarokhoz is vezethet.

A TIGÁZ Zrt. arra kéri fogyasztóit, hogy maguk és gyermekeik egészsége, biztonsága érdekében vegyék komolyan az ajánlott karbantartási ellenőrzéseket, hogy sokáig nyugodt szívvel élvezhessék a földgáz nyújtotta előnyöket.

www.tigaz.hu  

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük