Senki nem érdemli meg jobban a pihenést, kikapcsolódást, mint a kisgyerekes szülők – ám ők a hétvégi programot csak egy esetben tudják élvezni: ha a gyerkőceik nem unatkoznak. Pécs számtalan kincset, elvarázsolt helyet és izgalmas programot tartogat a gyerekek és az egész család számára. Felsorolni is hosszú lenne, de a kihagyhatatlanok bemutatásával megpróbálkozunk:

Senki nem érdemli meg jobban a pihenést, kikapcsolódást, mint a kisgyerekes szülők – ám ők a hétvégi programot csak egy esetben tudják élvezni: ha a gyerkőceik nem unatkoznak. Pécs számtalan kincset, elvarázsolt helyet és izgalmas programot tartogat a gyerekek és az egész család számára. Felsorolni is hosszú lenne, de a kihagyhatatlanok bemutatásával megpróbálkozunk:

Zsolnay Gyerek Negyed

Jó idő esetén érdemes a város felfedezését egy Kisvonatos Városnézéssel kezdeni, mely a Széchenyi térről óránként indulva járja be a város nevezetességeit nagyjából 50 perc menetidő alatt.
A kisvasút érinti a leginkább elvarázsolt kastélyra emlékeztető Zsolnay Kulturális Negyedet is, ahol valódi mesevilágba csöppenünk: már maga a színes tetők, díszes homlokzatok, különleges építmények látványa is megér egy utazást! Az öt hektár alapterületű egykori gyárterületen a lurkók szórakoztatására külön Gyerek Negyedet alakítottak ki benne a Bóbita Bábszínházzal, bábvilággal, mesekuckóval, kakaóbárral és játszóterekkel valamint a helyi csodák palotájával, a Laborral és a planetáriummal.  A Bábmúzeumban nem kell rászólnunk a gyerekekre, hogy ne nyúljanak semmihez, sőt: az interaktív szobában bíztatják őket a szebbnél-szebb bábok kipróbálására, majd némi profi segítséggel saját kezűleg gyárthatnak bábokat. A kiállításon a Hincz család százévesnél is régebbi bábjaiban gyönyörködhetünk, ahol Vitéz László és a ronda Ördög biztosan visszaidézi a gyerekkorunkat. A nagyobbak a Labor Interaktív Varázstérben játszva ismerkedhetnek meg a fizikával, a Planetáriumban a bolygók és csillagok titkai tárulnak fel előttük. A Boltok utcájában, a Cukorkaboltban akár élőben is megnézhetjük, hogyan készülnek az édességek, a Csokoládéboltban különleges kézműves bonbonok közt válogathatunk.

 

A Zsolnay Negyed akadálymentes, így babakocsival is kényelmesen lehet közlekedni.

 

Belvárosi programok

A belváros is rengeteg érdekességet tartogat a gyerekeknek: az édesszájúakat várja a Marcipán Múzeum, a kultúrára éhezőket a Vasarely Múzeum. Ez utóbbiban a szülők végre nyugodt körülmények közt vehetnek részt egy érdekes tárlatvezetésen, míg a kisebb és nagyobb gyermekekkel remek tanár foglalkozik egy rendhagyó játékos rajzóra keretében.

A macirajongóknak – a legkisebbektől a felnőttekig – maradandó élményt nyújt a Ferencesek utcájában fellelhető Brummogda, ahol Ani néni segítségével saját mackót lehet varrni. Arra, hogy a mackó lelke végül biztosan tükrözi gazdája egyéniségét, Ani néni pszichiáterként szerzett emberismerete a garancia. Az igazi állatok barátainak két helyre is feltétlenül el kell látogatniuk  hűllő- és halnézőbe az Akvárium Terráriumba.

 

Irány a természet

A klasszikus Állatkert a TV torony lábánál terül el, ahol öt világrész több száz egyedét figyelhetjük meg. Az oroszlánok, majmok, kenguruk mellett Falabella minilovak, szurikáta vár, prérikutya-város és a 10 méterrel a föld alatt található labirintusban akváriumok és terráriumok várják a látogatókat.

 

Ha a gyerekeknek kirándulni támad kedvük, vigyük fel őket a Misina tetőn álló TV toronyhoz, mely 191 méterével kis hazánk legmagasabb épülete. A torony 75 méter magasan található körkilátójához lift visz fel, ahonnan akár Badacsonyig vagy a horvátországi Fekete-hegységig elláthatunk. Ugyanitt egy kiállításon megtekinthető többek közt a mecseki dinoszaurusz! A természeti kincsekben gazdag parkerdőben számos túraútvonal közül választhatunk. Ha gyermekeink még ettől sem fáradtak el megfelelőképpen, akkor a Mecsextrém parkban a helyük! Az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja játszótér kicsiknek és nagyoknak. Az alpesi kötélpályán, a fák ágai közt végigmehetünk a gyerekekkel együtt, de az erdei bobpályát sem érdemes kihagyni. Mászófal, kalandvár, X-jump, rodeó bika, gokart, kalandvár és hatalmas, háromszintes beltéri játszóház szerepel még a kínálatban, de kipróbálhatjuk magunkat íjászatban, lovaglásban vagy a lőszimulátorban. Van még 3D karika, Fenyves labirintus, mezítlábas tanösvény – csak erre a programra legalább fél napot szánjunk rá.

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük