2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kínai piaci mozgások rányomják a bélyegüket a nemzetközi piacokra

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97981"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_650.jpg" border="0" width="284" height="177" /></a></span>Három nappal ezelőtt éjszaka a kínai részvénypiacon a nyitást követően mindössze harminc percet lehetett kereskedni, mielőtt az index 7 százalékos zuhanását követően elérte a napi maximális ármozgási limitet, és felfüggesztették a kereskedést. A jüan is gyengült - érdekes fordulat volt, hogy a mai napon a belföldi piaci (onshore) árfolyam csökkent, míg a Kínán kívüli (offshore) piacon a jüan árfolyama összességében erősödött.</p><p> 

Három nappal ezelőtt éjszaka a kínai részvénypiacon a nyitást követően mindössze harminc percet lehetett kereskedni, mielőtt az index 7 százalékos zuhanását követően elérte a napi maximális ármozgási limitet, és felfüggesztették a kereskedést. A jüan is gyengült – érdekes fordulat volt, hogy a mai napon a belföldi piaci (onshore) árfolyam csökkent, míg a Kínán kívüli (offshore) piacon a jüan árfolyama összességében erősödött.

 

Három nappal ezelőtt éjszaka a kínai részvénypiacon a nyitást követően mindössze harminc percet lehetett kereskedni, mielőtt az index 7 százalékos zuhanását követően elérte a napi maximális ármozgási limitet, és felfüggesztették a kereskedést. A jüan is gyengült – érdekes fordulat volt, hogy a mai napon a belföldi piaci (onshore) árfolyam csökkent, míg a Kínán kívüli (offshore) piacon a jüan árfolyama összességében erősödött.

 

A pánikhangulat egyértelmű, és sajnos ragadós – a nemzetközi részvénypiacok mindegyike gyengült, a devizák pedig kockázatkerülő üzemmódba kerültek, így az USDJPY a kulcsfontosságú szintnek tekinthető 118,00 alá esett. Tegnap az sem segített különösebben, hogy a világ legnagyobb vállalata, az Apple részvényeinek ára is esett azon félelmek miatt, hogy az erős növekedés időszaka lassan véget ér. Különösen tapinthatóvá vált az aggodalom, miután az Apple bejelentette, hogy megrendeléseket mond vissza ázsiai szállítóinál, mivel az új iPhone iránti kereslet elmarad a várakozásoktól.

 

A tegnapi napon rendkívül erőteljes decemberi ADP foglalkoztatási adatokat publikáltak az USA-ban, a 257 ezres növekedést viszont a piac nagyrészt figyelmen kívül hagyta. Kicsivel később a szolgáltatóipari ISM beszerzési menedzserindex a vártnál némileg gyengébbre sikerült, ugyanakkor még mindig masszív növekedést mutat az 55,3-as értékével. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának jegyzőkönyvét is ezen a napon publikálták, azonban a piac ezt is nagyrészt figyelmen kívül hagyta, bár a határidős ügyletekben látszik, hogy a kétéves hozamok körülbelül 15 bázispontot csökkentek a ciklus tetejének tekinthető decemberi értékekről. (Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az amerikai hozamok inkább a gyenge kockázatviselési hajlandóság hatására mozognak – a piac különösen aggódik a jelentős mértékű kínai leértékelés és az új mélypontot elérő olajárak miatt, amelyek annyira alacsonyan tartják az inflációt, hogy az késleltetheti a következő egy-két Fed-kamatemelés időzítését is.)

 

Mindezek eredményeképpen a mai nap fontos lesz abból a szempontból, hogy piac tisztában legyen azzal, vajon tovább romlik-e a helyzet, vagy ismét erősödés következik – különösen fontos ez a G3 devizák (USD, EUR, JPY) esetében, mivel az USDJPY kapcsán veszélybe került a 118,00 támasz szint, az EURUSD pedig egész éjszaka az 1,0800 körül kóválygott. Mind a két szint bizonytalan, innen bármelyik irányba elmozdulhat a piac. Az EURUSD könnyen elindulhat lefelé, ha a kockázatviselési hajlandóság határozottabbá válik, és különösen akkor, ha a holnapi amerikai foglalkoztatási adatok kedvező képet mutatnak. Összességében ugyanakkor alacsony az érdeklődés az EURUSD iránt.

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.