2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kormány szerint nincs alternatívája a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51911"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paks.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Az atomtörvény módosítása és a folyamatban lévő atomerőművi stressz teszt növeli a nukleáris biztonságot Magyarországon - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én.

paks.thumbnailAz atomtörvény módosítása és a folyamatban lévő atomerőművi stressz teszt növeli a nukleáris biztonságot Magyarországon – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én.

paks.thumbnailAz atomtörvény módosítása és a folyamatban lévő atomerőművi stressz teszt növeli a nukleáris biztonságot Magyarországon – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én.

A 15 éve megszületett atomtörvény első átfogó módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján júniusban fogadta el az Országgyűlés. A szabályok korrekcióját a jelentős mértékben megváltozott nemzetközi előírások és a hazai gyakorlati tapasztalatok tették szükségessé. Az eredeti törvényhez hasonlóan annak módosítása is a nukleáris biztonság mindenekfelett álló szempontját állítja a középpontba.

 

Az atomtörvény új elemei meghatározzák a nukleáris védettség és a fizikai védelem fő célkitűzéseit. Tágul a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap felhasználásának elvi lehetősége. A szabályozás megerősíti az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzési jogosítványait is.

 

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány – az Európai Unió soros elnökként is – érdekelt volt abban, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálaton minden tagállam összes atomerőműve átessen. A Pakson már megkezdett felülvizsgálat alapvető célja a biztonsági tartalékok újraértékelése.

 

A magyar kormány álláspontja az, hogy a levont tanúságok és az esetlegesen előírt biztonságnövelő rendelkezések alapján indokolttá váló intézkedéseket végre kell hajtani. Számunkra ez azért is fontos, mert hazánk villamosenergia-ellátásának biztonsága a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása nélkül aligha garantálható – mondta Bencsik János.

 

Az államtitkár kifejtette, hogy a közeljövőben a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia az atomenergia jelenlegi kapacitásainak megőrzésével, a hazai szénbázisú villamosenergia-termelés részarányának szinten tartásával és a zöld technológiákból származó villamosenergia-termelés arányának és mennyiségének a növekedésével számol. A paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításnak így nincsen alternatívája.

 

A stratégia javaslat szerint hosszú távon is gondoskodni kell a jelenlegi kapacitások pótlásáról. A magyar kormány ebben a kérdésben állást fog foglalni, majd az Országgyűlés meghozza a pótlással kapcsolatos döntését, meghatározza Magyarország villamosenergia-termelési struktúrájának a jövőképét – tette hozzá Bencsik János.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.