A kormányzat előtt álló legfontosabb kérdés a romákkal és a leszakadó társadalmi rétegekkel kapcsolatos problémák kezelése – nyilatkozták a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának politológus vendégei – Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója és Kiszelly Zoltán politológus – vasárnap este.

A kormányzat előtt álló legfontosabb kérdés a romákkal és a leszakadó társadalmi rétegekkel kapcsolatos problémák kezelése – nyilatkozták a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának politológus vendégei – Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója és Kiszelly Zoltán politológus – vasárnap este. Mindketten úgy látják: a kormányzás nehezebb időszaka még csak most következik,miután a kabinet egy évet "csúszott" a társadalom számára fájdalmas, ám szükséges átalakítások megkezdésével. A szakértők úgy látják: a jelenlegi politikai helyzet egy új párt megjelenéséért kiált, de azt még nem tudni: már létező, avagy teljesen ismeretlen formáció lesz-e az új politikai erő. 

 

A romákkal kapcsolatos problémák kezelése az egyik legkomolyabb kihívás a kormányzat előtt – mind társadalmi, mind rendészeti, mind politikai szempontból – nyilatkozta a Heti Hírmondó stúdiójában Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója.

A roma integráció kérdése olyan terület, ahol kudarc lesz a kormányzat számára, ha nem tud előrelépést felmutatni.Rendészeti szempontból ugyancsak lényeges, hogy képes-e a kormány megállítani azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek fő célja a roma-nem roma konfliktusok szítása, a már meglévő ellentétekre való politikaépítés; jól látszik ugyanis, hogy ezek a szervezetek provokálják az államhatalmat. Politikailag pedig azért fontos kihívás mindez, mert ha ezeken a területeken nem sikerül előrehaladást elérni, azzal sok szavazót veszíthet a Fidesz, amelyek a Jobbikhoz áramolhatnak – sorolta a téteket Krekó Péter.

Kiszelly Zoltán hozzátette: nem csak a romák, hanem más szegénységben élő rétegek sorsa is közép- és hosszú távon oldható meg; ez ugyanis főként szociális kérdés, munkahelyek kérdése. Egyes politikai pártok és szervezetek ugyanakkor rövid távú hasznot szeretnének begyűjteni a téma kapcsán, így ezek "könnyű álmot", a probléma gyors megoldását ígérik a szavazóknak.

"Ezek populista szervezetek; Magyarországon leginkább a Jobbik, Nyugat-Európában a bevándorlásellenes erők ígérnek rövid távú megoldásokat közép- és hosszútávú problémákra. Két-három ígérgetés után jönnek rá a szavazók arra, hogy ez így nem működik, aki ilyen témákban rövid távú megoldást ígér, az felelőtlen" – érvelt Kiszelly Zoltán.


Késett a kormány a szükséges kiigazítással?

Eddig sem volt könnyű helyzete a kormánynak, de a nehéz periódus még csak most következik. Most kell olyan intézkedéseket elfogadni például az adórendszer átalakításában, ami sok százezer vagy akár milliónyi szavazó számára hozhat valamiféle kedvezőtlen helyzetet – mondta kérdésre válaszolva Krekó Péter.

Egy évet veszített egyébként a kormányzat azzal, hogy az egyébként szükséges átalakításokat – a kiadáscsökkentő csomagot, melynek fő célja az államadósság csökkentése – a kormányzása megkezdése után egy évvel kezdte el.

Komoly kérdés, hogy ennek szinte borítékolható kedvezőtlen hatásait – valószínűleg tovább fog csökkenni a Fidesz népszerűsége – tudja-e valahogy ellensúlyozni a kormányzás második periódusában a kormányzó párt – sorolta érveit a kutatási igazgató.

Kérdés az is, hogy ez a mostani átstrukturáló-megszorító politika meghozza-e a széles körben érezhető gyümölcsét 2014-re, az akkor esedékes választásokra – tette hozzá Kiszelly Zoltán. Magyarán: mindannak, amiért most áldozatot vállal a társadalom, lesz-e olyan értelme, amit a szavazók többsége érez vagy elfogad – tette hozzá a politológus. 

Mi lesz a bizonytalanokkal? 

Mi lesz azokkal, akik már nem szimpatizálnak a Fidesszel vagy a kormánnyal, akik kikerülnek a bizonytalanok táborába? Ők átkerülnek más pártok szimpatizánsai közé, avagy maradnak a bizonytalanok halmazában? – vetette fel a Heti Hírmondó.

A ciklusok elején rendszerint van egy komolyabb lemorzsolódás a kormányoldalon, ebből a szempontból törvényszerű is, ami most a Fidesszel történt, tehát hogy táborának nagyjából egyharmadát veszítette el, "ami nem kevés, de egyáltalán nem példa nélküli az eddig kormányokat nézve" – reagált a kérdésre Krekó Péter.

Ami szerinte példa nélküli, az a bizonytalanok rendkívül magas aránya, a Szonda Ipsos legutóbbi kutatása szerint ez ötvennégy százalék – szögezte le a politológus. "Én ott látok egy komoly veszélyforrást, hogy ezeknek a választóknak a többsége kiábrándult a szocialista kormányokból, most kiábrándul a Fideszből – kérdés, hogy ezt az elégedetlenséget és az általános rossz érzést a politikai elittel szemben milyen párt tudja majd valahogy becsatornázni a jövőben" – fogalmazta meg a kérdést Krekó Péter, aki szerint a jelenlegi politikai kínálatból erre leginkább a Jobbik lehet képes.

Hogy milyen mértékben, az már "komoly kérdés" Krekó Péter szerint is, mivel a pártban az utóbbi időszakban a radikálisabb irányvonal erősödött meg, ami sokak számára lehet taszító. Másfelől viszont – tette hozzá – ez a mostani politikai konstelláció "gyakorlatilag üvölt" egy új pártért.

Új pártok a láthatáron?

A jövőben meg is jelennek majd új politikai kezdeményezések, vannak olyan "mozgolódások", amelyek ezt a folyamatot előre vetítik – vázolta a várható eseményeket Krekó. De az is lehet – tette hozzá – , hogy olyan politikai erő lesz az új párt, amelynek most még a létezéséről sem tud  senki.

A "mozgolódók" kapcsán említette Gyurcsány Ferenc politikai konfliktusát az MSZP vezetésével, ami könnyen elvezethet egy új pártformáció megalakulásához. A baloldalon továbbá több olyan csoport és politikus létezik, akik akár áttételesen, de utalgatnak rá, hogy visszatérnek a politikába. Az is látszik, hogy Bajnai Gordon sem veszítette el biztosan minden politikai ambícióját. Sokan vannak tehát olyanok, akik szívesen becéloznák ezt a bizonytalanok választói tömegét, csak várnak a megfelelő időpontra – vázolta elképzeléseit a Political Capital kutatási igazgatója. 

Kiszelly Zoltán Gyurcsány Ferenc lépéseivel kapcsolatban arra emlékeztetett: a volt szocialista pártelnök számára az A-terv jelenleg az, hogy az MSZP-t alakítsa át saját elképzelései szerint. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy az MSZP a magyar politikában ismert párt, most is körülbelül húsz százaléknyi szavazóra számíthat – könnyebb egy már meglévő pártot átvenni, átalakítani, mint egy újat felépíteni. Ha a jövő évi tisztújító kongresszuson Gyurcsány alulmarad átalakítási terveivel, még mindig lesz ideje megalakítani saját pártját – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Szöveg: Pintér Attila/Duna Televízió.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük